Viešumo galia: aktorė pasiekė savo – teatro vadovas neteko posto, juo domisi ir policija

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl seksualiniu priekabiavimu kaltinamo ir iš pareigų atleidžiamo J.Miltinio dramos teatro vadovo Lino Marijaus Zaikausko veiksmų.

 Jauna aktorė teigia patyrusi seksualinį priekabiavimą teatre.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Jauna aktorė teigia patyrusi seksualinį priekabiavimą teatre.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2017, 2:16 PM, atnaujinta Jul 4, 2017, 3:15 PM

Teisėsauga pavasarį buvo nusprendusi netirti galimo seksualinio  priekabiavimo, argumentuodama, kad šioje istorijoje esą nėra visuomeninės reikšmės. Šįkart teisėsauga nusprendė tyrimą formaliai pradėti kitu pagrindu - dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti.

Prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė BNS sakė, kad Panevėžio apygardos prokurorė Nida Grunskienė ikiteisminį tyrimą trečiadienį pradėjo savo iniciatyva, įvertinusi aktorės Erikos Račkytės viešus pasisakymus, jos pateiktą garso įrašą.

Mergina į policijos pareigūnus dėl seksualinio priekabiavimo kreipėsi dar kovą, tačiau tuomet jie atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Merginos skundą dėl policijos nesiimamų veiksmų vėliau atmetė ir Panevėžio apylinkės prokuratūros prokurorė Sandra Povilonienė bei teismas.

„Po gan plačiai paviešintos istorijos pareiškėja davė ne vieną interviu - prokurorė savo iniciatyva nusprendė patikrinti tą atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą. Perklausius garso įrašą, kilo įtarimų, kad galbūt tai yra ne seksualinio priekabiavimo dalykas, bet ir kitos galimos nusikalstamos veiklos - pasikėsinimo versti lytiškai santykiauti. Tokiu atveju galima pradėti ikiteisminį tyrimą ir prokuroro reikalavimu“, - BNS nurodė R.Stundžienė.

​Už vertimą lytiškai santykiauti Baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki 3 metų.

Kultūros ministrė L.M.Zaikauską dėl šiurkščių darbo drausmės pažeidimų ir seksualinio priekabiavimo nusprendė atleisti iš pareigų. Sprendimas įsigalios L.M.Zaikauskui grįžus iš atostogų.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė, atlikusi tyrimą, nustatė, kad L.M.Zaikausko seksualaus pobūdžio elgesys nukreiptas prieš aktorę E.Račkytę, pasireiškė prievartiniu bučiavimu, stipriu suėmimu ir priglaudimu prie savęs, priminimais apie „prievolę“ turėti lytinius santykius su juo po premjeros, grasinimais prarasti darbą. Toks elgesys, anot kontrolierės, laikytinas seksualiniu priekabiavimu. E.Račkytės pateiktame įraše, pasak kontrolierės, girdėti, kad aktorei pareiškus, jog ši nemiegos su L. Zaikausku , šis grasino ją atleisti, taip pat siekti, kad jos nepriimtų į darbą kiti teatrai.

Pats L.Zaikauskas  tarnybai paaiškino, kad skunde išdėstyti argumentai yra šmeižtas, o savo veiksmais repeticijose jis teigė siekęs aktorei padėti įsijausti į vaidmenį.

Be seksualinio priekabiavimo, L.M.Zaikauską ministerija kaltina be pateisinamos priežasties nesirodžius darbe ir gavus algą, taip pat tuo, kad šis samdė teatre savo sutuoktinę ir nuo sprendimų nenusišalino, naudojosi darbiniu automobiliu asmeniniams reikalams.

L.Zaikauskas  teatrui vadovavo nuo 2015-ųjų spalio, tuomet buvo paskirtas penkerių metų kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.