Kauno teismas milijoninės aferos byloje latvį paleido už 7 tūkst. eurų užstatą

 

 Kauno teisėsaugos pareigūnai išaiškino didelio masto sukčiavimu įtariamą tarptautinę grupuotę.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kauno teisėsaugos pareigūnai išaiškino didelio masto sukčiavimu įtariamą tarptautinę grupuotę.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2017, 6:32 PM

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybos pareigūnai atskleidė didelio masto aferą, kurios smegenų centras veikė Latvijoje, bet čiuptuvai pasiekė ir Lietuvą.

Nusikalstamos schemos buvo kuriamos, vykdant cukraus ir aliejaus prekybą.

Byloje dėl sukčiavimo, siekiant išvengti milijoninių Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumų, šiuo metu įtarimai pareikšti penkiems Latvijos ir Lietuvos piliečiams.

Artimiausiu metu įtarimai gali būti pareikšti dar dešimčiai asmenų – įvairių įmonių direktoriams, kitiems machinacijų tinklo atstovams.

Į tyrėjų akiratį šioje byloje taip pat pateko Latvijos verslininkas Konstantinas Solovjovas ir jo 58 metų tėvas Michailas Solovjovas, anksčiau figūravęs kitoje, beveik 3 mln. eurų PVM grobstymo byloje.

K.Solovjovui jau yra pareikšti įtarimai. Artimiausiu metu įtariamuoju gali tapti ir jo tėvas.

Nepaisant didžiulių sumų, Kauno apylinkės teismas K.Solovjovui skyrė tik penkių parų suėmimą, o vėliau jis buvo paleistas už 7 tūkst. eurų užstatą.

Latvijos piliečių valdoma bendrovė iš Europos Sąjungos cukraus ir aliejaus gamintojų įgydavo didelius šių maisto produktų kiekius, kurie būdavo atgabenami į Lietuvą ir parduodami didmeninei Kauno bendrovei.

Ši bendrovė gautą produkciją parduodavo Lietuvos mažmeninės prekybos tinkluose ir maisto produktus gaminančioms įmonėms, su kuriomis yra siejama įtariamųjų organizuotų nusikaltėlių gauja.

Lietuvoje sukčiai įkūrė įkūrė šešias fiktyvias bendroves, kurių vadovais tapo Latvijos, Rusijos ir Estijos piliečiai.

Šios firmos veikė labai trumpą laiką, po vieną ar du mėnesius – maskuojant aferas, vienas „orines“ įmones keisdavo kitos, taip pat nevykdančios jokios realios veiklos.

Fiktyvių įmonių grandinė ilgą laiką sukčiams krovė pinigus – preliminariais paskaičiavimais, valstybei buvo nesumokėtas 2,3 mln. eurų dydžio PVM.

Tarptautinę grupuotę sudarė mažiausiai 15 žmonių iš Lietuvos ir Latvijos, bet jų skaičius artimiausiu metu gali išaugti.

Atliekant ikiteisminį tyrimą bendradarbiauta su Lietuvos mokesčių inspekcija, o išaiškinant tarptautinės grupuotės nusikalstamą veiklą informacija buvo keičiamasi su Latvijos finansų policija.

FNTT Kauno apygardos valdyba 2016–2017 metais dėl PVM sukčiavimo pradėjo dar 9 ikiteisminius tyrimus.

„Visi šie tyrimai susiję su mokestiniu sukčiavimu prekiaujant cukrumi, aliejumi ir mėsa. Tokios nusikalstamos PVM grobstymo schemos siekia Latviją, Lenkiją ar Estiją, taip pat kitas Europos valstybes – Bulgariją, Rumuniją“, – sako FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.