Posėdį ignoravusius Neringos Venckienės gerbėjus teismas auklėja baudomis

Nors praėjo daugiau kaip penkeri metai, kai buvo įvykdytas teismo sprendimas ir Laimutės Stankūnaitės dukra išvaduota iš Neringos Venckienės bei jos tėvų namų, aršiausi Garliavos įvykių dalyviai vis dar mina teismų slenksčius.

 Vadinamoji gegužės 17-osios byla teismuose nagrinėjama jau apie ketverius metus.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Vadinamoji gegužės 17-osios byla teismuose nagrinėjama jau apie ketverius metus.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 5:15 PM

Pirmadienį Kauno apygardos teisme turėjo būti pradėtas įrodymų tyrimas taip vadinamojoje gegužės 17-osios byloje, tačiau prokuroro apeliacinio skundo nagrinėjame iš 15 pirmosios instancijos teismo išteisintų „violetinių“ veikėjų pasirodė tik trylika.

Du jų, Greta Knapkienė ir Alvydas Arnauskas, teismo posėdį ignoravo. 

G.Knapkienės advokatas teismui aiškino, kad jo ginamoji dirba ir negali atsiprašyti iš darbo, o kur dingo A.Arnauskas gynėjas pasakyti negalėjo. Vyras taip pat neatsiliepė ir mobiliuoju telefonu.

Kadangi tai jau ne pirmas kartas, kai teismo posėdyje nepasirodo vėl į teisiamųjų suolą sėdę N.Venckienės šalininkai, teismas nusprendė daugiau su jais nebežaisti ir imtis jau Kaišiadorių rajono apylinkės teisme pasiteisinusios taktikos – už neatvykimą į teismo posėdį be pateisinamos priežasties skirti baudas.

Pirmadienį po pietų apeliacinį skundą nagrinėjantis teismas paskelbė, kad G.Knapkienei ir A.Arnauskui už teismo ignoravimą yra skiriamos baudos po 301 eurą ir 28 centus.

Taip pat nuspręsta abu veikėjus atvesdinti į kitą teismo posėdį, kuris numatytas rugsėjo 18 dieną.

 Į teisėsaugos nemalonę į JAV pasprukusios N.Venckienės šalininkai pateko 2012 metų gegužės 17-osios rytą, kai antstolė Sonata Vaicekauskienė atėjo vykdyti teismo sprendimo perduoti Laimutei Stankūnaitei jos dukrą.
 
„Kur tu k...a eini“, - tokiais žodžiais į Kedžių įžengusią S.Vaicekauskienę sutiko išgalvota pedofilijos istorija patikėję naivuoliai.

Nors antstolę atlydėjo didelis būrys policijos pareigūnų, patekti į Kedžių namus, kuriuose buvo ir N.Venckienė su L.Stankūnaitės dukra, jiems nebuvo lengva.

Įėjimą užstoję N.Venckienės šalininkai nepakluso nei policijos reikalavimams praleisti antstolę, nei pačios S.Vaicekauskienės prašymams leisti jai vykdyti teismo sprendimą.

Į jų prašymus būdavo atsakoma tik riksmais, keiksmais ir smūgiais. 

„Nešaukit, prašau pasitraukti. Ša, nešaukit“, - tokie S.Vaicekauskienės žodžiai užfiksuoti vienoje  vaizdo juostoje, kuri buvo peržiūrėta teisme.       

„Jūs mane spaudžiate, suprantate, jūs mane spaudžiate. Va šita moteris už manęs. Man skauda“, - kalbėjo besipriešinančios minios tampoma antstolė.

„Nesitrauksim, mes vykdom teisingumą“, - S.Vaicekauskienei atšovė N.Venckienės šalininkė.

Dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams ir trukdymo antstolei tą rytą iš viso buvo sulaikyti ir į policiją nuvežti 39 asmenys, tarp jų ir Laimutė Kedienė, jos sesuo Audronė Skučienė, kaimynė Olga Girdauskienė. 
 
Daugelis jų už savo nederamą elgesį buvo nubausti administracinėmis baudomis, o 17 aršiausių veikėjų sėdo į teisiamųjų suolą.

Nagrinėjant bylą Kaišiadorių teisme vienas teisiamųjų, Vidas Petraitis mirė. Dar vieno teisiamojo Dariaus Kaminicko byla buvo išskirta dėl jo ligos ir vis dar nagrinėjama Kaišiadoryse.

Pernai spalio 6 dieną Kaišiadorių rajono teisme Aušrinė Balčiūnė, Evaldas Staliūnas, Tautrimas Januševičius, A.Arnauskas, Gediminas Aidukas, Kęstutis Dūdėnas, Sigitas Gudynas, Giedrius Okunis, Žygimantas Bulota, Svajūnas Tamulis, Matas Morkevičius, Erikas Kukta, Rūta Urbelienė, Žilvinas Paškevičius, Tautrimas Januševičius ir G.Knapkienė sulaukė gerų žinių.

Keikti ir stumdyti savo pareigas vykdančią antstolę nėra nusikaltimas – paskelbė Kaišiadorių rajono apylinkės teismo teisėjas Gintautas Kaulakis.

Teismo sprendimą vykdančią antstolę Sonatą Vaicekauskienę stumdę ir visokiais žodžiais vadinę „violetiniai“ veikėjai, teisėjo nuomone, turėtų būti baudžiami tik administracine tvarka, ir ne dėl trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, o dėl policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymo.

„Dėl 2012 metų gegužės 17-osios dienos įvykių dar apie 30 žmonių buvo nubausti administracinėmis baudomis, todėl manau, kad šiems asmenims baudžiamoji byla iškelta nepagrįstai. Aš neįžvelgiau, kad jie būtų darę kažką kito, nei nubaustieji administracine tvarka“, - teismo sprendimą prieš beveik metus aiškino G.Kaulakis.

Jiems palankiu teismo sprendimu „violetiniai“ džiaugėsi neilgai, nes prokuroras jį apskundė aukštesnės instancijos teismui. 

Prokuroro nuomone, N.Venckienės šalininkai turi būti pripažinti kaltais dėl trukdymo antstolei atlikti savo pareigas ir nubausti baudomis. 

Pirmosios instancijos teisme prokuroras teisiamiesiems siūlė skirti baudas nuo 100 iki 250 MGL (muo 3800 iki 9500 eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.