Bėglį teisme išgelbėjo senatis

45 metų Žilvinas Margelis, apgavęs kelis šimtus žmonių, po to ilgus metus slapstęsis nuo teisėsaugos, už sukčiavimą ir didelės vertės svetimo turto pasisavinimą už grotų neatgailaus – byla nutraukta dėl senaties.

Bedarbių pinigus susišlavęs Ž.Margelis taip ir neišgirdo teismo nuosprendžio.<br>G.Pilaičio nuotr.
Bedarbių pinigus susišlavęs Ž.Margelis taip ir neišgirdo teismo nuosprendžio.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 11:47 PM

Pirmoji viltis išsisukti nuo bausmė Ž.Margeliui buvo švystelėjusi, kai bylą dėl sukčiavimo pradėjęs nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismas ją nutraukė dėl suėjusios nusikalstamos veikos senaties.

Prokurorams apskundus tokį teisėjos Viktorijos Teišerskienės sprendimą, Klaipėdos apygardos teismas Ž.Margeliui palankų sprendimą panaikino konstatavęs, kad pateiktus kaltinimus reikėjo kaip nors įvertinti.

Bylą iš naujo nagrinėjusi ta pati teisėja užvakar paskelbė naują nuosprendį: Ž.Margelis pagrįstai apkaltintas sukčiavimu, bet nuosprendžio jam skelbti negalima – byla nutraukiama dėl patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties.

Nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai nenagrinėti.

Ž.Margeliui bus grąžintas 30 tūkst. eurų užstatas, kurį už jį sumokėjo giminaičiai.

Klaipėdietis iš teismo salės, kurioje sėdėjo ir jo apgauti žmonės, išplasnojo lyg ant sparnų.

Teisme pradėjo blaškytis

Ž.Margeliui įtarimai dėl svetimų pinigų pasisavinimo apgaule pateikti prieš 15 metų.

Pernai vasarą išklausęs pirmąjį V.Teišerskienės sprendimą, kad byla nutraukiama dėl senaties, vyras neslėpė džiaugsmo.

Ž.Margelis ikiteisminio tyrimo metu buvo prisipažinęs kaltu, tačiau stojęs prieš teismą pradėjo blaškytis, neigė savo ankstesnius parodymus.

Sulaikius Ž.Margelį prokuratūra didžiulę bylą baigė tirti per rekordiškai trumpą laiką – Klaipėdos apylinkės teismui ji perduota pernai balandį.

Sukčiavimu ir didelės vertės svetimo turto užvaldymu apkaltintam klaipėdiečiui grėsė 8 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nukentėjusieji vylėsi, kad solidų verslininką vaidinęs, o paskui pradingęs finansinis aferistas sulauks atpildo.

Apkaltino, bet nenuteisė

Tačiau teismui pritrūko laiko išnagrinėti 16 tomų medžiagą – suėjus senaties terminui byla nutraukta nepaskelbus apkaltinamojo nuosprendžio.

Aukštesnės instancijos teismas V.Teišerskienės sprendimą taikyti senatį neįvertinus Ž.Margeliui pateiktų kaltinimų įvertino kaip prieštaraujantį šalies įstatymams ir Konstitucinio teismo nutarimams.

„Pirmiau reikėjo nustatyti, ar asmuo pagrįstai apkaltintas arba išteisintas dėl jam inkriminuojamos nusikalstamos veikos“, – nutartyje pažymėjo Klaipėdos apygardos teismo teisėja Aurelija Sadauskaitė.

Narpliojant apylinkės teismui sugrąžintą bylą buvo nustatyta, kad Ž.Margelis pagrįstai apkaltintas sukčiavimu ir svetimo turto pasisavinimu.

Tačiau jo teisinė padėtis iš esmės nepasikeitė – vyras belangės išvengė.

Įžūliai mulkino bedarbius

Beveik 20 metų ieškotas ir tik pernai pagaliau rastas Ž.Margelis iš bedarbių apgaule išviliojo 70 tūkst. eurų – prisistatęs kažkokios mistinės savitarpio pagalbos agentūros vadovu pūtė į akis miglą apie legalų darbą Lietuvoje ir užsienyje.

Ž.Margelis vienus žadėjo įdarbinti Lietuvoje, kitus – Kanados miškų ūkyje, trečius – laivybos kompanijose. Už paslaugas žmonės mokėdavo nuo 5 litų iki 1200 JAV dolerių. Keliems apgautiesiems dalį pinigų jis grąžino.

Paaiškėjo, kad klaipėdietis siūlė lengvatikiams savo paslaugas neturėdamas licencijos tarpininkauti įdarbinant žmones.

Netesėjęs pažadų, bet susišlavęs krūvą pinigų Ž.Margelis dingo kaip į vandenį ir išniro į dienos šviesą tik prispirtas bėdų – sušlubavo sveikata.

Maždaug keturiasdešimt buvusių Ž.Margelio klientų dabar gyvena ir dirba užsienyje. 34 apgauti žmonės jau mirę.

Apgautieji gali bylinėtis dėl pinigų

Ž.Margelis oficialiai prašyti sveikatos apsaugos įstaigų pagalbos negalėjo – iš jo anksčiau buvo paimti dokumentai, tad teko išlįsti iš pogrindžio.

Teisme vyriškis atrodė kaip iš medžio iškritęs – sakė gyvenęs savo namuose, nežinojęs, kodėl tyrimas taip ilgai truko, naujų nusikaltimų nepadaręs.

Aukštojo mokslo diplomą įgijęs Ž.Margelis stebėjosi, kodėl policija jo taip ilgai nesurado, aiškino niekur nesislapstęs.

Anksčiau neteistas klaipėdietis reikalavo nutraukti bylą teigdamas, kad nuo jam inkriminuojamo nusikaltimo praėjo 15 metų.

Nukentėjusieji Ž.Margeliui gali reikšti ieškinius civilinio proceso tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.