Rusijos garbintojui teismas nurodė miegoti tik namie

Garsiems sovietų veikėjams Josifui Stalinui ir Antanui Sniečkui padėkas internete siuntęs 67 metų vilnietis Jurijus Subotinas užsidirbo antrą teistumą.

J.Subotinas aiškino, kad ne jis parašė komentarą, už kurį buvo teistas.
J.Subotinas aiškino, kad ne jis parašė komentarą, už kurį buvo teistas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 1, 2017, 12:01 AM, atnaujinta Nov 1, 2017, 11:24 AM

Rašydamas internete komentarus gali prisidaryti didelių nemalonumų. Tuo įsitikino J.Subotinas, kurį Vilniaus teismas pripažino kaltu dėl sovietų nusikaltimų bei sovietų valdžios aukštinimo ir skyrė laisvės apribojimo bausmę.

Rusijos tankus ir karius su gėlėmis žadėjęs pasitikti pensininkas nuosprendžiui įsigaliojus turės naktimis nuo 22 iki 5 valandos būti namuose.

Nuteistasis taip pat privalės susimokėti 1883 eurų baudą, kurią už nesantaikos kurstymą 2016 metų lapkritį jam buvo skyręs Vilniaus apygardos teismas.

Nors jau praėjo beveik metai, baudos J.Subotinas nėra sumokėjęs, todėl atsidūrė antstolių taikiklyje.

Žada nuosprendį skųsti

Pats nuteistasis abu jam paskelbtus nuosprendžius vadina susidorojimu ir piktinasi, kad buvo nuteistas nepagrįstai.

Išgirdęs pirmą nuosprendį J.Subotinas aiškino, kad buvo nuteistas už savo nuomonę, o šįkart iš viso neigė rašęs jį į teisiamųjų suolą atvedusį komentarą.

„Čia kiti rašė – aš teismui pateikiau įrodymų. Dabar aš pats prokuratūrai skųsiu tuos, kurie rašė, nes tai jie daro ne pirmą kartą“, – po teismo nuosprendžio aiškino komunistu save vadinantis J.Subotinas.

Išdavė adresas ir stilius

Tą patį vilnietis aiškino ir bylą nagrinėjant Vilniaus miesto apylinkės teisme. J.Subotino teigimu, jis gyvena kartu su buvusia žmona ir, nors namie yra belaidžio interneto tinklas, jis prisijungti negali, nes neturi nei kompiuterio, nei išmaniojo telefono.

Vis dėlto teismas ir ikiteisminį tyrimą atlikę tyrėjai nustatė, kad J.Subotinas meluoja, nes komentaras, už kurį jis buvo nuteistas, parašytas iš to paties adreso, kaip ir komentarai, už kuriuos jam buvo skirta bauda.

Be to, visi komentarai yra labai panašūs ir rašyti tokiu pačiu stiliumi.

Dėkojo sovietų okupantams

J.Subotinas į teisiamųjų suolą sėdo dėl parašyto komentaro, kuriuo bandė apginti savo bendramintį iš Klaipėdos rajono Vaidą Lekstutį.

Jis taip pat yra pripažintas kaltu dėl tautinės nesantaikos kurstymo.

„Ačiū Stalinui, Sniečkui ir tarybų valdžiai! Kam nepatinka būti kartu su Rusija – von iš Lietuvos! Čemodan – vokzal („lagaminas – stotis“ išvertus iš rusų k.) – Amerika“, – pernai lapkričio 30-osios naktį parašė J.Subotinas.

Šis komentaras nepatiko jaunam vilniečiui ir jis kreipėsi į policiją. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, trukęs beveik devynis mėnesius.

Kvietė V.Putiną atvykti į Lietuvą

Tai jau antras kartas, kai bylas J.Subotinui iškelia neabejingi Lietuvos piliečiai. Pirmoji byla sovietų tankų šaukliui buvo iškelta Kęstučio Rupulevičiaus, buvusio aktorės Astos Baukutės vyro, iniciatyva.

Jis surinko J.Subotino komentarus internete, kuriuose buvo teigiama, kad tik Rusija gali išgelbėti Lietuvą, o kitaip mąstantiems grasinta trėmimais į Sibirą, ir kreipėsi į teisėsaugą.

„Tik rusų tankai grąžins lietuviui norą gyventi. Taip buvo 1940 metais, taip bus ir dabar“, – ne viename savo komentare rašė J.Subotinas.

Vėliau prie bylos buvo pridėtas ir LNK laidos KK2 įrašas, kuriame J.Subotinas kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir pareiškė, kad pats suburs dvi kuopas lietuvių, kurie su ginklais rankose kovos prieš Lietuvos valdžią ir jos žmones.

Dėl šių kalbų pirmosios instancijos teismas J.Subotiną buvo išteisinęs, tačiau nuosprendis buvo apskųstas ir priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.