Teismas nudžiugino sukčiavusios įmonės vadovę

Šalia Palangos esantį pramogų centrą HBH valdančiai bendrovei „Žibosa“ skirta 105 448 eurų bauda, o įmonės vadovė ir dar trys darbuotojos nuo baudžiamosios atsakomybės atleistos pagal laidavimą.

R.Matulevičienė (antra iš dešinės) ir trys jos bendradarbės nuo baudžiamosios atsakomybės atleistos pagal laidavimą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Matulevičienė (antra iš dešinės) ir trys jos bendradarbės nuo baudžiamosios atsakomybės atleistos pagal laidavimą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra PILAITIENĖ LR korespondentė

Nov 3, 2017, 8:03 AM

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjo „Žibosos“ ir Klaipėdos apygardos prokuratūros skundus.

Dabartinė bendrovės direktorė Rada Matulevičienė, buvusi direktorė Dalia Aušrienė, vyriausioji finansininkė Daiva Rudavičienė ir buhalterė kasininkė Kristina Gedvilienė buvo kaltinamos apgaulingu apskaitos tvarkymu ir neteisingų duomenų pateikimu valstybės institucijoms.

Per devynis 2014 metų mėnesius buvo nuslėpta beveik 1,2 mln. eurų pajamų ir į valstybės biudžetą nesumokėta 573 tūkst. eurų mokesčių.

Čekius matė kaip savo ausis

Nusikaltimų schema buvo paprasta. Klientai už užsisakytą maistą ar kitas paslaugas negaudavo kvitų, buvo tvarkoma dviguba buhalterinė apskaita, teikiamos suklastotos ataskaitos Valstybinei mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“.

Už suteiktas maitinimo paslaugas klientai negalėjo atsiskaityti banko kortelėmis. Jeigu jie neturėdavo grynųjų, buvo pasiūloma pasiimti pinigų pramogų centre esančiame bankomate.

Tarkime, lankytojas užsisako pietus. Jam paduodama ranka išrašyta sąskaita, po to padavėjas atneša grąžą. Tik labai principingas žmogus lauktų, kol jam dar atneš ir kasos čekį.

Paprastai klientai numoja ranka ir negaišdami laiko išeina, o pinigai į kasą neįmušami. Kadangi lankytojų srautas buvo didžiulis, susidarė didelės juodųjų pinigų sumos.

Atlygino padarytą žalą

Tyrėjai nustatė, kad didelė dalis šių pinigų buvo panaudota darbuotojų atlyginimams vokeliuose, maisto produktams, kitiems pirkiniams.

Per devynis mėnesius bendrovė dokumentuose neužfiksavo, kad 320 darbuotojų išmokėjo 487 tūkst. eurų darbo užmokesčio.

Ikiteisminio tyrimo metu „Žibosa“ atlygino valstybei visus patirtus nuostolius – sugrąžino 576 640 tūkst. eurų.

Svarbiausia – gailėtis

HBH veiklą jau narpliojęs Kretingos apylinkės teismas balandį paskelbė itin švelnias bausmes keturioms pramogų komplekso darbuotojoms.

Šimtus tūkstančių eurų pradanginusios moterys buvo atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės – už jas laidavo artimi žmonės.

Priimdama tokį sprendimą teisėja rėmėsi kaltinamųjų prisipažinimu, prisidėjo ir tai, kad jos iki to laiko nebuvo teistos, gailėjosi dėl savo poelgių, iškart atlygino valstybei padarytus nuostolius.

Nukentėjo tik pati bendrovė „Žibosa“ – tąkart jai skirta didžiausia įstatymų numatyta bauda – 150 640 eurų.

Sprendimą skundė abi pusės

Tačiau tokį Kretingos teismo sprendimą apskundė ir prokuratūra, ir bendrovė „Žibosa“.

Prokuratūra prašė panaikinti Kretingos apylinkės teismo balandžio 7 dienos nuosprendį ir perduoti bylą teismui nagrinėti iš naujo.

„Manau, kad Kretingos teismas buvo šališkas ir netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą. Jei byla nebus nagrinėjama iš naujo, prašiau skirti tokias pat bausmes kaip ir pirmosios instancijos teisme“, – sakė valstybinį kaltinimą palaikantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kiaurakis.

Jis prašė R.Matulevičienę pripažinti kalta ir skirti jai 14 310 eurų baudą, vyriausiajai buhalterei ir kasininkei – šiek tiek mažesnes baudas.

D.Aušrienę, kuri pranešė apie bendrovėje vykdomą nusikalstamą veiką ir prisidėjo atskleidžiant aplinkybes, prašyta bausti švelniausiai – 1500 eurų bauda.

Įžvelgė naudą bendrovei

Klaipėdos apygardos teismas įvertino tai, kad visos keturios moterys visiškai pripažino kaltę, o tai leido bylą nagrinėti sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka.

Konstatuota, kad laiduotojai yra tinkamai pasirinkti, verti pasitikėjimo ir galės paveikti moteris savo teigiamu pavyzdžiu.

„Džiugu ir smagu. Manau, kad teismas pasielgė teisingai. Ir įmonei tai naudinga“, – po teismo sprendimo sakė R.Matulevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.