Rusija neišleidžia Romo Zamolskio į Lietuvą

Penkiolikos metų laisvės atėmimo bausme Rusijoje nuteistas Romas Zamolskis pralaimėjo dar vieną teismą – antradienį Sverdlovsko apygardos teismas atmetė 47 metų lietuvio apeliacinį skundą, kuriuo jis prašė leisti jam paskirtą bausmę atlikti gimtojoje šalyje.

 Pirma R.Zamolskis bandė atsisakyti Lietuvos pilietybės, o po to persigalvojo ir pareiškė, kad nori bausmę atlikti gimtnėje.      
 Pirma R.Zamolskis bandė atsisakyti Lietuvos pilietybės, o po to persigalvojo ir pareiškė, kad nori bausmę atlikti gimtnėje.      
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-14 15:04

Ryte prasidėjęs R.Zamolskio apeliacinio skundo nagrinėjimas vyko ne itin sklandžiai. Pamatę teismo salėje sėdinčią lietuvio žmoną Svetlaną Zamolskienę, kurią jis vedė jau kalėdamas Jekaterinburgo pataisos namuose, teisėjai jai liepė išeiti iš posėdžio. 

Po tokio teismo nurodymo, R.Zamolskis pareiškė negalintis pasitikėti teismu ir pareiškė jam nušalinimą. 

Nusišalinti teismas atsisakė, tačiau S.Zamolskienei buvo leista dalyvauti apeliacinio skundo nagrinėjime ir klausytis, ką kalba jos vyras ir R.Zamolskio deportacijai į Lietuvą prieštaraujantis prokuroras.

Moters teigimu, prokuroro argumentai, kodėl jos vyras ir dviejų vaikų tėvas negali atlikti Rusijoje jam paskirtos bausmės Lietuvoje buvo tie patys, kaip ir pirmą kartą nagrinėjant prašymą apylinkės teisme – esą Lietuva nesuteikė jokių garantijų, kad kalėdamas gimtinėje R.Zamolskis galės atlyginti žalą Jekaterinburgo verslininkui Aleksandrui Kasjanovui.

R.Zamolskis kartu su bendrininkais Valerijumi Povarovu ir Michailu Kloku buvo pripažinti kaltais dėl bandymo nužudyti A.Kasjanovą. 

2004 metų liepos 16 dieną jie bandė į verslininko butą įmesti granatą, tačiau ši sprogo namo išorėje ir A.Kasjanovą bei jo žmoną tik nesunkiai sužeidė. 

Nors R.Zamolskis teisme aiškino, kad nei jis, nei jo draugai nebandė nužudyti sutuoktinių ir prasiskolinęs verslininkas pats inscenizavo pasikėsinimą į save, teismas buvo kitokios nuomonės ir nusprendė, kad trijulė privalo atlyginti Kasjanovams patirtą moralinę žalą. 

Iš R.Zamolskio ir V.Povarovo verslininkui priteista po milijoną rublių (apie 14600 eurų), iš M.Kloko – 600 tūkstančių rublių (apie 8760 eurų).

Būtent ši suma ir tapo pagrindiniu Rusijos teismų argumentu neišleisti R.Zamolskio į Lietuvą. 

Pasak S.Zamolskienės, jos vyras mielai atlygintų žalą Kasjanovams, tačiau sėdėdamas Rusijos kalėjime tai padaryti neturi jokių galimybių – pinigų neturi, o dirbti negali, nes to jam neleidžia kolonijos administracija.

Tokį kolonijos vadovybės sprendimą R.Zamolskis ne kartą skundė, tačiau atsakymas visada buvo vienas: „Pagal galiojančius Rusijos įstatymus jūs negalite dirbti, nes esate ne Rusijos pilietis, neturite jokios specialybės ir įdarbinimui reikalingų dokumentų – darbo knygelės ir medicininio draudimo“.

Nagrinėdamas R.Zamolskio apeliacinį skundą Sverdlovsko apygardos teismas antradienį neužtruko. 

Skirtingai nei Lietuvoje, kurioje teismai išnagrinėję skundą skelbia kelių dienų pertraukas sprendimui priimti, Rusijos teismui laiko neprireikė. 

Pasibaigus posėdžiui buvo paskelbta valandos pertrauka, o po jos paskelbta, kad R.Zamolskio apeliacinis skundas atmetamas dėl tų pačių priežasčių, kurias minėjo ir prokuroras – Lietuva negarantavo, kad kalėdamas gimtinėje jis bus pajėgus susimokėti Kasjanovams.

Šį teismo sprendimą dar galima skųsti kasacine tvarka. S.Zamolskienė teigia, kad vyras šia teise pasinaudos, tačiau daug vilčių, kad skundas bus patenkintas jau neturi. 

„Jie visiškai nesiklauso, ką vyras kalba ir kokie jo argumentai. Toks įspūdis, kad nutartys yra parašomos iš anksto, vykdant kažkieno nurodymus“, - lrytui.lt sakė S.Zamolskienė.

R.Zamolskis buvo sulaikytas 2014 metų rugpjūtį Jekaterinburge. Lietuvos prokuratūra iškart pareiškė norą susigrąžinti jį į Lietuvą, tačiau Rusijos teisingumo ministerija mūsų teisėsaugininkų prašymus ignoruoja. 

Lietuvoje R.Zamolskis yra įtariamas nužudymais, plėšimais, pasikėsinimais nužudyti. Čia jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.