Šiauliečių medikių „artelėje“ ligoniai virsdavo dar sunkesniais

STT pareigūnai sučiupo dvi medikes, kurios už kyšius ligoniams parūpindavo didesnę negalią. „Pagerinti“ neįgalieji gaudavo didesnes išmokas iš valstybės biudžeto.

STT prieš pusmetį susėmė 9 kyšininkus, bet tai neišgąsdino medikų - korupcija veši.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
STT prieš pusmetį susėmė 9 kyšininkus, bet tai neišgąsdino medikų - korupcija veši.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 3:00 PM, atnaujinta Nov 29, 2017, 4:18 PM

Sučiupo dvi medikes

Pirmadienį sulaikyta Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šiaulių II teritorinio skyriaus vedėjai Jurga Staponkienė. Jai pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

Tą pačią dieną STT agentai sulaikė ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro bendrosios praktikos gydytoją Aldutę Žebrauskienę. Pastarajai pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, papirkimo ir dokumentų klastojimo.

Abiejų medikių darbo vietoje atliktos kratos. NDNT darbuotoja J.Staponkienė sulaikyta dviem paroms.

Be to, įtarimai dėl papirkimo pareikšti dar keturiems asmenims. Neoficialiais duomenimis, jų sąrašas dar turėtų plėstis.

"Paslaugos" buvo mokamos

Per slaptą operaciją surinkta įrodymų, kad NDNT Šiaulių II teritorinio skyriaus vedėja J. Staponkienė ėmė kyšius iš A.Žebrauskienės už tai, kad pastarosios pažįstamiems būtų nustatytas neįgalumas ar nedarbingumas arba nustatytas didesnis nedarbingumas nei priklauso.

Šios paslaugos buvo ne už ačiū – užfiksuota, kad medikė gaudavo iki 400 eurų dydžio kyšius.

Operaciją atlikusius pareigūnus turėjo nustebinti J.Staponkienės drąsa, mat prieš pusmetį STT agentai sulaikė jos bendradarbį – NDNT Šiaulių I teritorinio skyriaus vedėją Gediminą Jokūbaitį. Pastarajam pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

„Nors STT pareigūnai šiuo metu atlieka dar 2017 m. birželio mėnesį pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl gydytojų ir NDNT Klaipėdos ir Šiaulių teritorinių padalinių tarnautojų galimų sisteminių korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų, o visų NDNT teritorinių padalinių darbuotojai šį rudenį išklausė antikorupcinio švietimo paskaitas, deja, sisteminės korupcijos apraiškos šioje srityje ir toliau pasireiškia“ – sakė STT direktorius Saulius Urbanavičius.

Per birželį įvykusią operaciją Šiauliuose ir Klaipėdoje buvo sučiupti net 9 įtariamieji NDNT darbuotojai. Jie įtariami už kyšius nustatydavę pacientui norimą neįgalumo ar darbingumo lygį.

Užfiksuota net keliasdešimt kyšininkavimo atvejų. Medikams už paslaugą buvo atsilyginama 100-1000 eurų dydžio kyšiais.

Nuteisė politikę ir medikę

Šią savaitę Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė verdiktą menamo aklumo byloje.

Dėl apsimestinio aklumo buvo nuteista ilgametė Šiaulių miesto tarybos narė socialdemokratė V.Račienė ir jai nebūtas ligas diagnozavusi akių ligų gydytoja D.Milkintienė. Abiem skirta po 3,5 metų įkalinimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas 3 metams. Be to, nuteistosios įpareigotos solidariai atlyginti padarytą daugiau kaip 17 tūkstančių eurų žalą.

Šioje istorijoje dar taškas nepadėtas – atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl apsimestinio aklumo. Įtariamosios socialdemokratės V.Račienės duktė E.Ruzgienė ir buvusi Šiaulių miesto tarybos narė R.Jankauskienė ir ta pati medikė D.Milkintienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.