Teismo sprendimo sulaukė su kontrabandininkais veikęs pasienietis

Lietuvos apeliacinis teismas pilnai patenkinęs Kauno apygardos prokuratūros apeliacinį skundą kaltu pripažino kartu su kontrabandininkais veikusį Pagėgių rinktinės VSAT pareigūną A. Z., pranešė Generalinė prokuratūra.

 Teismo sprendimo sulaukė su kontrabandininkais veikęs pasienietis.<br> VSAT nuotr.
 Teismo sprendimo sulaukė su kontrabandininkais veikęs pasienietis.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 1:11 PM, atnaujinta Dec 4, 2017, 1:29 PM

Keletą metų dirbęs pasienietis pripažintas kaltu ir dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dėl bendrininkavimo kontrabandoje. Kaltu pripažintas pareigūnas VSAT Pagėgių rinktinės vado įsakymu atleistas iš pareigų.

Bylos duomenimis, 2015 metų rugpjūčio 21 dieną pasienietis A. Z., vykdydamas pasienio sargybą Pagėgių rinktinės Šilgalių užkardos saugomame pasienio ruože ir veikdamas bendrininkų grupėje su kitais asmenimis (kurie bėgdami nuo pareigūnų paliko ir gabenimo priemonę – automobilį, taip pat jame jau perkrautas cigarečių dėžes), padėjo per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabenti banderolėmis nepaženklintas cigaretes, kurių vertė viršijo 26 tūkstančius eurų. 

Iš viso nusikaltimo padarymo dieną į Lietuvą per Šešupės upę einančią sieną su Rusijos Federacija buvo pergabenta apie 11 000 pakelių cigarečių. 

Nors A. Z. savo kaltę įnirtingai neigė, kriminalistinė jo veiksmų analizė, daiktiniai įrodymai, išsiųstos koduotos žinutės bendrams, pareigūnų parodymai, visų gautų duomenų visuma leido Lietuvos apeliaciniam teismui panaikinti prieš tai priimtą išteisinamąjį nuosprendį – ir priimti naują - apkaltinamąjį nuosprendį. 

Už padarytas nusikalstamas veikas pareigūnas nuteistas 11 147 eurų bauda, konfiskuotas bendrininkų automobilis, kontrabandinės cigaretės sunaikintos.

Nusikaltimo darymo metu nuteistasis pareigūnas buvo itin atidus, kruopščiai slėpė ir maskavo savo pagalbą kontrabandininkams. Filmo scenarijų primenantis korumpuoto pareigūno identifikavimas tęsėsi, kol po kruopščios paieškos buvo surastas pagrindinis daiktinis įrodymas - jį demaskavo rastas ir po žemėmis miške paslėptas mobilaus ryšio telefonas. 

Tyrimo metu buvo padaryta eilė ekspertizių, viena iš kurių leido identifikuoti pasieniečio biologinius pėdsakus įvykio vietoje. Taip pat buvo gauti duomenys apie daugkartinius jo kontaktus kontrabandos gabenimo dieną, koduotus tekstinius pranešimus savo bendrininkams dėl kontrabandininkus stebinčių pareigūnų atsitraukimo, stebėjimo kelius, judėjimo vietas.

Pasak Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroro Vytauto Kukaičio, dalyvavusio valstybinio kaltinimo palaikyme apeliacinėje instancijoje, didelį ir profesionalų darbą šioje byloje atliko VSAT žvalgybos pareigūnai, kurie turėdami duomenų apie su kontrabandininkais nusikalstamai veikiantį pareigūną atliko ir žvalgybos pobūdžio veiksmus siekiant jį identifikuoti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn. 

Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas svarbus itin svarbus ir teismų praktikai, būtent todėl, kad nors ir patiems kontrabandininkams fiziškai pavyko pasislėpti (pabėgti palikus ir automobilį, ir cigaretes), tačiau teisme įrodytas pats kontrabandos nusikaltimo faktas – jos nustatymas ir sulaikymas - tapo pagrindu teismui nuteisti bendrininkavusį VSAT pareigūną ir dėl kontrabandos ir dėl piktnaudžiavimo tarnyba. 

Teismas pažymėjo, kad nuteisto korumpuoto pareigūno vaidmuo buvo pakankamai reikšmingas, kadangi be pastarojo pagalbos nusikalstamos veikos padarymas būtų sudėtingas arba net neįmanomas.

Bendromis VSAT pareigūnų, tyrėjų ir prokurorų pastangomis šis nusikaltimas buvo sėkmingai išaiškintas ir teisingumas šioje byloje pilnai yra pasiektas.
Lietuvos apeliacinis teismo apkaltinamasis nuosprendis įsiteisėjo. Jis gali būti skundžiamas tik kasacine tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.