Dvimetės žaginimu kaltinamas vyras: „Galbūt ji nukrito nuo dviračio“

Seksualinis prievartavimas ir sunkus sveikatos sutrikdymas – tokie kaltinimai pareikšti į teisiamųjų suolą sėdusiam 31 metų tauragiškiui Vitalijui Altaravičiui. Įtariama, kad jo auka tapo dvejų metų mergaitė.

Teisme Klaipėdoje pasirodęs tauragiškis V.Altaravičius slėpė veidą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme Klaipėdoje pasirodęs tauragiškis V.Altaravičius slėpė veidą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 5, 2018, 7:51 PM

Mažametė po tragiškos nakties buvo atsidūrusi ligoninėje komos būklės. Manoma, kad mergaitė buvo svaiginama alkoholiu, – jai nustatytas vidutinis girtumas – 2,22 promilės.

Teisiamasis, kurio biografija kraupoka, kaltės nepripažįsta.

Tame pačiame Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamas V.Altaravičiaus skundas dėl Tauragės apylinkės teismo sprendimo, kuriuo jis už išžaginimą yra nuteistas ketveriems metams.

Šiuo metu atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas – įtariama, kad šis tauragiškis išžagino nepilnametę.

V.Altaravičius Klaipėdos apygardos teisme slėpė veidą po gobtuvu. Posėdžiai vyksta už uždarų durų.

Kaltinamojo advokato teigimu, V.Altaravičius nesijaučia padaręs ką nors bloga ir tikina, kad mergaitė galbūt susižalojo nukritusi nuo dviračio arba šokinėdama ant batuto.

Tauragėje įtarimų nekilo

Į Klaipėdos vaikų ligoninę komos ištikta dvimetė buvo atvežta užpernai gegužės pabaigoje iš Tauragės ligoninės.

Vaiką apžiūrėję uostamiesčio medikai nustėro, o ligoninės vadovė Klaudija Bobianskienė apie įtarimus pranešė policijai ir paprašė iškviesti teismo ekspertą.

Tauragėje mergaitę taip pat apžiūrėjo ekspertas, bet jam nekilo įtarimų dėl to, kad mažylė buvo nuskriausta.

„Ji gulėjo Intensyviosios terapijos skyriuje su prijungtu kvėpavimo aparatu, buvo statomos lašelinės. Kaip jautėsi? O kokios būklės būna girtas kūdikis? Vaizdas – visiškai neprižiūrėto, apleisto vaiko. Buvo pabrozdinimų ant kojų. Apžiūrėjau lyties organus, bet ne detaliai.

Pasiūliau susirasti ginekologą. Paprašiau tardytojos, kad dėl detalesnės apžiūros skirtų oficialią užduotį. Bet mergaitė buvo išvežta į Klaipėdą“, – aiškino teismo ekspertas Antanas Gedminas.

Kai sužalotą vaiką apžiūrėjo Klaipėdos teismo ekspertas, Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ir seksualinio prievartavimo.

Degtinę gėrė ištroškusi?

Užpernai gegužę V.Altaravičius gyveno su jauna moterimi ir jos dvimete dukterimi savo namuose.

Tokių namų su pirtele kieme ir dviejų metrų aukščio tvora galėtų pavydėti ne vienas.

Aplinkiniai kalbėjo, kad vyras augina arklius ir juos pardavinėja. Tačiau daugiau apie šį kaimyną jie nebuvo linkę pasakoti tarsi ko nors baimindamiesi.

Kai nelaimės dieną medikai atskubėjo gelbėti komos būklės ištiktos mergaitės, V.Altaravičius su savo drauge kalbėjo, kad, matyt, vaikas naktį panoro gerti, atsidarė šaldytuvą, o neradęs vandens pasiėmė nugertą degtinės butelį ir alkoholiu numalšino troškulį.

20-metė motina teigė, kad pabudusi ryte mergaitę rado jau be sąmonės, pabandė ją gaivinti, bet nesėkmingai, tuomet iškvietė medikus.

Kaltinamojo advokatas stebėjosi, kad vaikui buvo nustatyta tiek daug promilių alkoholio: kad pasiektum tokį lygį, jo manymu, reikėtų išgerti maždaug 300 mililitrų degtinės.

Jis teigė, kad tą naktį mergaitė miegojo katilinėje, o jos motina su kaltinamuoju – namo viduje. Ar taip būdavo visada, jis nežino.

Klaipėdos apygardos teisme jau apklausta nuskriaustos mergaitės motina, kaltinamojo artimieji.

Mergaitė auga su tėvu

Posėdžiuose dalyvauja ir nukentėjusiuoju pripažintas dvimetės tėvas.

Po incidento 29 metų vyras dukterį augina pats.

Mat Šilalės vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai nusprendė motinai nebepatikėti nuskriaustos mergaitės ir jos globą perdavė tėvui.

Motina į rizikos šeimų sąrašą iki tol nebuvo įtraukta.

„Su sugyventine po vaiko gimimo kartu gyvenome pusantrų metų, paskui ėmėme nebesutarti, mūsų keliai išsiskyrė. Ji susirado draugą, išėjo su mergaite pas Vitalijų.

Maždaug po pusės metų įvyko ta tragedija, – pasakojo mergaitės tėvas. – Dabar su vaiko motina mažai bendraujame, ji kartais atvažiuoja aplankyti vaiko, ir viskas.“

Vyras teigė, kad tragedija paveikė ir mergaitę, ir jį patį – teko važinėti pas specialistus į Vilnių: „Ten buvo nuspręsta, kad mes abu esame psichologiškai paveikti. Vaiko gyvenimas buvo sužalotas. Bet dabar jau viskas normalėja, dukra lanko darželį, naktimis miega.“

Su V.Altaravičiumi jis nepažįstamas.

Kažkada dar prieš incidentą jis jam skambinęs, kalbėjęs, kad mergaitė – judri, aktyvi, tarsi susižalojo važiuodama dviračiu ar šokinėdama ant batuto.

Auginti dukterį, kuriai birželį sukaks ketveri, padeda motina ir sesuo.

„Neįsivaizduoju, kaip galėjo tai nutikti. Dabar stengiuosi apie tai negalvoti, neskaudinti nei savęs, nei artimųjų. Nieko nebepakeisi. Mano dukrai dabar nieko netrūksta – jai užtenka ir meilės, ir globos. O apie motiną ji neklausinėja“, – kalbėjo šilališkis.

Jis pateikė teismui 2000 eurų neturtinės žalos ieškinį.

V.Altaravičius kaltinamas ne tik dviem labai sunkiais nusikaltimais, už kuriuos gresia laisvės atėmimas iki 12 metų.

Jam teks aiškintis ir dar dėl vieno apysunkio nusikaltimo – pornografijos laikymo.

Vaiko motinai įtarimai nepareikšti. Šioje baudžiamojoje byloje ji yra liudytoja. Tačiau neatmetama, kad jos elgesys dar bus įvertintas kituose ikiteisminiuose tyrimuose.

Vieną nuosprendį tauragiškis jau išgirdo

2017 metų spalį V.Altaravičius Tauragės rajono apylinkės teisme buvo nuteistas už išžaginimą, seksualinį prievartavimą ir neteisėtą laisvės atėmimą. Jam skirti ketveri metai nelaisvės.

Ši bausmė buvo subendrinta su 2015 metų kovą Šilalės rajono apylinkės teismo sprendimu. Už nesunkų sveikatos sutrikdymą ir viešosios tvarkos pažeidimą jam skirta vienų metų laisvės atėmimo bausmė. Galutinė bausmė – penkeri metai nelaisvės.

Šį nuosprendį V.Altaravičius apskundė Klaipėdos apygardos teismui, byla jau pradėta nagrinėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.