Seksualinio priekabiavimo atvejus tikrins prokurorai, į juos kreipėsi ir G.Landsbergis

Atsižvelgiant į viešoje erdvėje skelbiamų pranešimų dėl galimai patirto seksualinio priekabiavimo mastą ir šiuose pranešimuose nurodomas aplinkybes, generalinis prokuroras E. Pašilis Vilniaus apygardos prokuratūrai pavedė atlikti išsamų ir detalų teisinį šių aplinkybių patikrinimą.

 Prokuratūra pradėjo paviešintų seksualinio priekabiavimo atvejų patikrinimą.<br>Kaltinamieji seksualiniu priekabiavimu: A.Liepuonius, J.Vaitkus, G.Trimakas, J.Gasiūnas.
 Prokuratūra pradėjo paviešintų seksualinio priekabiavimo atvejų patikrinimą.<br>Kaltinamieji seksualiniu priekabiavimu: A.Liepuonius, J.Vaitkus, G.Trimakas, J.Gasiūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2018, 11:59 AM, atnaujinta Feb 7, 2018, 1:20 PM

Generalinė prokuratūra atkreipia dėmesį, kad seksualinis priekabiavimas yra baudžiamasis nusižengimas, už kurį atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 152 straipsnyje.

Į prokurorus kreipėsi ir G.Landsbergis

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas, Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl padėties tam tikrose institucijose, įvertinant, ar jų vadovybė tinkamai atliko pareigas, ar nebuvo sukūrusi aplaidžios atmosferos, leidžiančios susidaryti nebaudžiamumo atmosferai, rašoma partijos pranešime spaudai.

„Kreipiuosi į Generalinį prokurorą, nes nenoriu likti tik besipiktinantis pasyvus stebėtojas. Taip pat tikiuosi, kad surasime sistemą, kaip mes, kaip visuomenė, spręsime tokias problemas.

Kaip suteiksime aukoms viltį, kad jų atsiskleidimas nebus tik šauksmas tyruose ar interneto tinklalapiuose. Bet tuo pačiu, kaip padėsime apsaugoti tuos, kurie gali būti apkaltinti neteisingai arba pasmerkti be teismo.

Manau, kad valstybė turi surasti kelią, kaip išbristi iš šios ypač kontroversiškos situacijos. Taip pat tikiuosi, kad tik tokiu būdu suskursime precedentą, kaip valstybė turi reaguoti į panašaus pobūdžio problemas, nes iki šiol matėme tik pasimetimą“, – teigė G. Landsbergis.

Gresia ir areštas

Baudžiamasis kodeksas nurodo, kad tas, kas siekdamas seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo vulgariais ar panašiais veiksmais, pasiūlymais ar užuominomis priekabiavo prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomo asmens, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Pagal šio straipsnio nuostatas, asmeniui, padariusiam nusikalstamą veiką, negali būti priimtas apkaltinamasis nuosprendis, jeigu nuo baudžiamojo nusižengimo padarymo yra praėję treji metai, tačiau senaties terminas skaičiuojamas tik nuo paskutinės išaiškintos nusikalstamos veikos. 

Tai reiškia, kad jeigu įrodoma, kad nesuėjus senačiai asmuo yra įvykdęs ir kitas nusikalstamas veikas, jam gali tekti atsakyti ir už tas, kurias jis įvykdė anksčiau nei prieš 3 metus.

Pastarąją savaitę kaltinimų seksualiniu priekabiavimu, studentų žeminimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė jau buvę Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojai Jonas Gasiūnas ir Arvydas Liepuonius, VDA tebedirbantis fotografas Gintautas Trimakas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstantis teatro režisierius Jonas Vaitkus. Anksčiau dvi menininkės tokiu elgesiu apkaltino kino režisierių Šarūną Bartą.

Dėl seksualinio priekabiavimo prokurorai įtarimus yra pateikę ir buvusiam Seimo nariui Kęstučiui Pūkui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.