Nekaltus sutuoktinius į kalėjimą pasiuntęs buvęs Šiaulių policininkas pats nuteistas kalėti

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmų teisėjas buvusiam Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro skyriaus viršininkui Tomui Ruchtinui skyrė keturių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Nekaltus sutuoktinius į kalėjimą pasiuntęs buvęs Šiaulių policininkas pats nuteistas kalėti.
Nekaltus sutuoktinius į kalėjimą pasiuntęs buvęs Šiaulių policininkas pats nuteistas kalėti.
Nekaltus sutuoktinius į kalėjimą pasiuntęs buvęs Šiaulių policininkas pats nuteistas kalėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nekaltus sutuoktinius į kalėjimą pasiuntęs buvęs Šiaulių policininkas pats nuteistas kalėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nekaltus sutuoktinius į kalėjimą pasiuntęs buvęs Šiaulių policininkas pats nuteistas kalėti.
Nekaltus sutuoktinius į kalėjimą pasiuntęs buvęs Šiaulių policininkas pats nuteistas kalėti.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 28, 2018, 10:05 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:07 PM

Kaip pranešė prokuratūra, buvęs policijos pareigūnas š. m. vasario mėn. nuteistas už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir įgaliojimų viršijimą, padarant didelę žalą fizinių asmenų interesams, neteisėtą narkotinių medžiagų įgijimą, laikymą bei gabenimą turint tikslą jas platinti, dokumentų klastojimo ir melagingų parodymų davimo organizavimą.

2015 metais pradėtą ikiteisminį tyrimą atliko Policijos departamento Imuniteto valdybos pareigūnai. Nustatyta, kad 2012 metais T. Ruchtinas, būdamas Šiaulių apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro skyriaus viršininkas, veikdamas priešingais tarnybai interesais, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir viršydamas įgaliojimus, suklastojo ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Neteisėtais veiksmais jis organizavo duomenų rinkimą apie Šiauliuose gyvenančių sutuoktinių galbūt daromas nusikalstamas veikas, susijusias su neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, suklastojo įrodymus sutuoktinių baudžiamajam persekiojimui pradėti, organizavo melagingų parodymų davimą, kaltinant šiuos asmenis narkotinių medžiagų platinimu.

Remiantis klastotais ikiteisminio tyrimo duomenimis ir melagingais parodymais, 2013 metais Šiaulių apylinkės teismas sutuoktinius pripažino kaltais dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, ir moteriai skyrė trejų metų ir trijų mėnesių, vyrui – trejų metų laisvės atėmimo bausmes.

2014 metais Šiaulių apygardos teismo ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimis nuteistųjų apeliacinis ir kasacinis skundai buvo atmesti. Sutuoktiniai nuo 2014 m. kovo mėn. atliko jiems teismo skirtas laisvės atėmimo bausmes. 2015 m. pradžioje Generalinės prokuratūros prokuroro nutarimu buvo pradėtas procesas dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.

2015 m. lapkritį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimi pirmosios, apeliacinės ir kasacinės instancijų nuosprendis bei nutartys buvo panaikinti ir baudžiamoji byla sutuoktiniams nutraukta.

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai, nagrinėję T. Ruchtino baudžiamąją bylą, konstatavo, kad T. Ruchtinas padarė tyčinius tris apysunkius ir vieną sunkų nusikaltimus, jo veiksmai buvo iš anksto suplanuoti ir taikomi tikslingai, pakankamai ilgai vyko baudžiamasis nukentėjusiųjų persekiojimas, jiems buvo skirtos griežčiausios kardomosios priemonės, jie buvo nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, kurias jie atliko pataisos namuose, tokiais veiksmais buvo pažeisti esminiai žmogaus laisvės ir privataus gyvenimo principai, todėl kaltinamajam skirtina laisvės atėmimo bausmė.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

T. Ruchtinui bei kitiems buvusiems Šiaulių apskrities VPK pareigūnams kaltinimai dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje, piktnaudžiavimo, įvairaus dydžio narkotinių medžiagų pasisavinimo, disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, pareikšti ir kitoje baudžiamojoje byloje. Šiuo metu didelės apimties baudžiamoji byla nagrinėjama Panevėžio apygardos teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.