Namo gyventojus naktį išgąsdino benzino kvapas

Ar Vilniuje galėjo pasikartoti prieš 11 metų įvykusi tragedija? Tai aiškinasi policija, gavusi pranešimą, kad vieno bendrabučio koridoriuje primėtyta skudurų ir prilaistyta benzino. Padegėjas dingo nespėjęs įbrėžti degtuko.

Benzinu aplaistyti šio bendrabučio, esančio Vilniaus Kalvarijų gatvėje, koridoriai pilni sendaikčių, kurie gyventojams būtų trukdę pabėgti iš gaisro.<br>D.Umbraso nuotr.
Benzinu aplaistyti šio bendrabučio, esančio Vilniaus Kalvarijų gatvėje, koridoriai pilni sendaikčių, kurie gyventojams būtų trukdę pabėgti iš gaisro.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Mar 8, 2018, 7:08 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:09 AM

Vilniuje vėl pasikėsinta padegti daugiabutį namą, tik šįkart paryčiais gyventojus pažadino ne liepsnos, o benzino kvapas.

Naktį į trečiadienį, apie 3 val. 30 min., aitrų kvapą pajutęs vienas daugiabučio, esančio Kalvarijų gatvėje, 10-ojo aukšto gyventojų pravėrė buto duris.

Išėjęs į dvyliktojo aukšto koridorių jis pamatė, jog ant grindų prilaistyta benzino, primėtyta juo išmirkytų skudurų.

Padegėjas išsigando?

Policijai paskambinęs vyras nurodė girdėjęs ir nubėgančio žmogaus žingsnius, bet jo pamatyti nespėjo.

Į daugiabutį netrukus atvykę policijos pareigūnai taip pat pajuto stiprų benzino dvoką ir pradėjo ieškoti, kurioje vietoje ir kuo bandyta padegti bendrabučio koridorių.

Bendrabučio gyventojai neatmetė, jog paryčiais daryti nusikaltimą pasiruošusį padegėją kažkas išgąsdino ir jis paspruko nespėjęs įbrėžti degtuko.

Dėl galimo svetimo turto sugadinimo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau nė vienas daugiabučio gyventojų pareiškimo neparašė.

Gyventojai diskutavo, jog tai galėjo būti žemiau gyvenančių ir išgerti mėgstančių kaimynų kerštas, – iš 12-ojo aukšto juos anksčiau yra tekę vyti policijai.

Koridoriuose – lyg šiukšlyne

Dieną langus atsidarę ir dvokiančias patalpas vėdinę bendrabučio gyventojai svarstė, jog nusikaltimas galėjo baigtis šiurpia tragedija – jei koridorius būtų padegtas keliose vietose, jie nebūtų galėję išbėgti iš savo butų.

Gelbėtis jiems būtų trukdžiusios ir įvairiais daiktais bei šiukšlėmis užgriozdintos laiptinės. Jose pristatyta ne tik senų baldų ir nenaudojamų daiktų, bendro naudojimo koridoriuose gyventojai laiko vaikų žaislus, džiovina skalbinius.

Siekia griežčiausios bausmės

Koridoriuje stovėjęs minkštasis baldas buvo padegtas ir 2007 metų kovo 11-osios paryčiais, kai Vilniaus daugiabutyje žuvo 6 žmonės.

Byloje teigiama, kad gaisrą sukėlęs 41 metų Artūras Dailidė 6-ojo aukšto koridoriuje žiebtuvėliu padegė fotelį, bet apdegusių jo detalių taip ir nebuvo rasta.

Šešių žmonių gyvybę nusinešusio gaisro priežastis tyrę ekspertai buvo nurodę du galimus ugnies šaltinius – prie vieno buto degiuoju skysčiu sulaistytą ir padegtą durų kilimėlį arba trumpąjį jungimą šalia to paties buto esančioje elektros skydinėje.

Už šešis pražudytus žmones Vilniaus apygardos teismas (VAT) A.Dailidei skyrė 15 metų laisvės atėmimą.

Už vieną gyvybę – po pustrečių metų prokuratūrai pasirodė per švelni bausmė.

Prokurorai įsitikinę, kad paryčiais padegus daugiabutį gyventojai buvo nužudyti itin žiauriai, visuomenei pavojingu būdu, todėl kaltininkas turi kalėti iki gyvos galvos. A.Dailidė netrukus išgirs galutinį teismo nuosprendį.

Per gaisrą devynių aukštų name 2007 metų kovo 11-osios paryčiais žuvo šeši žmonės. Du žuvo įkalinti liepsnojančiuose butuose, du iššoko per langą, dviejų kūnai rasti laiptinėje.

Dar kelios dešimtys gyventojų, iš kurių devyni nepilnamečiai, apsinuodijo dūmais ir patyrė kitokių sužalojimų.

Padeginėja ir namus, ir automobilius

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vien šiais metais Lietuvoje užregistruoti 32 tyčiniai padegimai.

Dėl padegimų gaisrai kilo septyniuose daugiabučiuose ir keturiuose nuosavuose namuose. Per porą mėnesių padegtos septynios transporto priemonės. Padegėjų sukeltuose gaisruose 2018 metais žmonės dar nenukentėjo.

Nors padegimų kasmet po truputį mažėja, gesinti padegėjų sukeltų gaisrų ugniagesiai važiuoja po kelis šimtus kartų.

2017 metais užregistruotas 361 tyčinis padegimas, dėl jų nukentėjo 5 žmonės. 2016 metais padegėjai sukėlė 445, o 2015-aisiais – 551 gaisrą. Tyčia sukeltame gaisre žuvo vienas žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.