Į gaują susibūrę policininkai apgaudinėdavo net vienas kitą

Neseniai po daugiau kaip trejus metus Panevėžio apygardos teisme vykusio proceso prokuroras Gedgaudas Norkūnas pasiūlė bausmes keturiolikai į teisiamųjų suolą pasodintų elitiniu vadinamo Šiaulių policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro (ONTB) pareigūnų ir keliems jų bendrininkams.

Šiaulių pareigūnai taip sutepė policijos mundurą, kad net sunku įsivaizduoti, kaip dabar reikėtų jį išvalyti. <br> lrytas.lt montažas.
Šiaulių pareigūnai taip sutepė policijos mundurą, kad net sunku įsivaizduoti, kaip dabar reikėtų jį išvalyti. <br> lrytas.lt montažas.
Šiaulių pareigūnai taip sutepė policijos mundurą, kad net sunku įsivaizduoti, kaip dabar reikėtų jį išvalyti. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr. 
Šiaulių pareigūnai taip sutepė policijos mundurą, kad net sunku įsivaizduoti, kaip dabar reikėtų jį išvalyti. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr. 
Šiaulių pareigūnai taip sutepė policijos mundurą, kad net sunku įsivaizduoti, kaip dabar reikėtų jį išvalyti. 
Šiaulių pareigūnai taip sutepė policijos mundurą, kad net sunku įsivaizduoti, kaip dabar reikėtų jį išvalyti. 
Trečius metus teisiamųjų suolą trinanti policijos gauja tuoj išgirs nuosprendį. 
Trečius metus teisiamųjų suolą trinanti policijos gauja tuoj išgirs nuosprendį. 
Buvęs aukštas policijos pareigūnas T.Ruchtinas turėtų ilgai nematyti laisvės. 
Buvęs aukštas policijos pareigūnas T.Ruchtinas turėtų ilgai nematyti laisvės. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 6:05 AM, atnaujinta Mar 19, 2018, 10:55 AM

Pirmą straipsnio dalį apie policininkų gaują gauja-pranoko-net-izuliausius-plesikus-5222960/"="">gauja-pranoko-net-izuliausius-plesikus-5222960/"" target="_blank">skaitykite čia. 

Slapta ištraukė 100 dolerių

Pareigūnai vogdavo tuo metu, kai šalia nebūdavo kratomų būstų savininkų. Tačiau ilgainiui šių vagių meistriškumas augo.

Jie įsigudrindavo nukniaukti pinigus net tada, kai šalia būdavo šeimininkai.

2012 metų balandį atliekant kratą sulaikyto Vidmanto Žilinsko namuose įtariamojo motina nuo pareigūnų nesitraukė nė per žingsnį, nes jau buvo prisiklausiusi mieste vis garsiau sklindančių kalbų, kad policininkai per kratas vagiliauja.

Bet skyriaus viršininkas T.Ruchtinas sugebėjo mikliai įkišti ranką į spintos stalčiuje buvusią piniginę ir iš jos ištraukti 100 dolerių.

Buto savininkė tik kitą dieną pastebėjo, kad trūksta pinigų.

Dalijosi prie pietų stalo

Kai slapčia pavogti nepavykdavo, policininkai nebijojo grobti net atvirai, matant su jų gauja nieko bendra neturintiems policininkams.

Tuo įsitikino 2012 metų vasarą viename Radviliškio viešbutyje apsigyvenę Mantas Žilinskas ir Donatas Valiūnas, kurių ieškojo Klaipėdos policija.

Tuomet vykdydami kolegų iš uostamiesčio prašymą į Radviliškio viešbutį lydimi dviejų kelių policijos patrulių įsiveržė gaujai priklausantys 4 Šiaulių ONTB pareigūnai.

Jie ieškomiems vaikinams uždėjo antrankius ir išvedę į gatvę įsodino į policijos automobilį.

Jau mašinoje vienas sulaikytųjų policininkams ir tyrėjui R.Pociui pasakė, kad viešbučio kambaryje liko rankinė su 3 tūkstančiais eurų.

Netrukus šia rankine nešinas iš viešbučio atėjo tyrėjas G.Aina, kolegoms pasigyrė radęs krūva pinigų ir dalį jų – apie tūkstantį eurų – pasiėmęs.

R.Pocius dar bandė įtikinti, kad ši istorija gali baigtis blogai, nes sulaikytieji tiksliai žino, kiek turėjo pinigų.

Tačiau G.Aina nekreipė dėmesio. Grįžęs į policijos komisariatą jis pavogtus pinigus perdavė savo viršininkui R.Zykui. Vėliau prie pietų stalo gaujos nariai grobį pasidalijo.

Į sulaikytųjų paaiškinimus, kad buvo pavogti jų pinigai, ilgai niekas nekreipė dėmesio.

Patys mušė, patys tyrė

Gaujos nariai buvo vieningi ir kai kam nors jų atsitikdavo bėda. Į vieną tokių bėdų buvo pakliuvęs ir ONTB tyrėjas Arminas Lipskis.

Kartą 2011 metų spalį jis savo kolegoms pasiguodė, kad girtas pametė medžioklinį šautuvą. Dėl to ne tiktai būtų praradęs leidimą medžioti, bet ir galėjo sulaukti nemalonumų tarnyboje.

Pasiklausę pagiringo A.Lipskio pasakojimo jo kolegos greitai sugalvojo planą, kaip jam padėti.

Buvo nutarta imituoti pareigūno apiplėšimą.

Policijos komisariate susirinkę gaujos nariai smulkiai aptarė, kaip pavaizduoti, kad apiplėšimas atrodytų tikroviškai.

Taip sutartą dieną prie kelio, kuriuo A.Lipskis neva turėjo eiti su ginklu į medžioklę, pasislėpę krūmuose jau laukė jo tiesioginis viršininkas T.Ruchtinas ir tyrėjas R.Pocius.

Vyrai apkumščiavo savo kolegą ir, kad atrodytų tikroviškai, į veidą papurškė dujų.

Po kiek laiko komisariatui buvo pranešta, kad užpultas ir apiplėštas elitinio padalinio policininkas.

Tirti nusikaltimą buvo pavesta tiems patiems pareigūnams, kurie ir inscenizavo apiplėšimą.

Darbo jie ėmėsi stropiai – atliko įvykio vietos apžiūrą, darė kratas, apklausinėjo galimus įtariamuosius. Kad užpultas ir apiplėštas pareigūnas, buvo pranešta ir žiniasklaidai.

Nukentėjusiuoju pripažintas A.Lipskis kreipėsi į draudimo bendrovę „Lietuvos draudimas“, kuri jam išmokėjo beveik 4 tūkst. litų draudimo išmoką.

Naujokus lengvai įtikino

Nors gaujos nariai dažniausiai buvo vieningi, tais atvejais, kai pakvipdavo dideliais pinigais, imdavo apgaudinėti vienas kitą.

2012 metų gegužę į gaujos narių rankas pakliuvo nemenkas grobis – vaisiais prekiaujančios bendrovės „Citma“ darbuotojai savo sandėlyje rado trijose dėžėse tarp bananų sudėtus 15 kokaino paketų, kiekvienas jų svėrė maždaug kilogramą.

Apie tai bendrovės darbuotojai pranešė policijai.

Netrukus dėžės su narkotikais atsidūrė ant T.Ruchtino tarnybinio kabineto stalo.

Viršininkas skubiai iškvietė tuo metu kitame rajone buvusius kelis gaujos narius. Vyrai užsirakino kabinete ir ėmė tartis, ką daryti su narkotikais.

Bėda buvo ta, kad apie atneštą radinį žinojo dar du ONTB pareigūnai, kurie anksčiau nebuvo įtraukti į gaujos nusikaltimus.

Tačiau paaiškėjo, kad juos įtikinti, jog dalį šių ypač brangių narkotikų reikia pavogti, nebuvo sudėtinga.

Gauja tarėsi miške

Tad netrukus du kokaino paketus pasiėmė R.Pocius ir nusinešė į savo kabinetą.

Po kiek laiko gaujos senbuviai nusprendė pavogti dar du paketus, tačiau apie tai nieko nepasakoti dviem naujokams.

Kai keturi kokaino kilogramai gulėjo R.Pociaus kabinete po lova, pareigūnai įformino oficialų protokolą apie bananų dėžėse rastus narkotikus.

Tik vietoj rastų 15 paketų buvo įrašyta, kad jų yra 11.

Tą patį vakarą vagys policininkai susitiko miške prie Bridų kaimo ir aptarė, kaip būtų galima greičiau ir pelningiau kvaišalus parduoti.

Norėdami gauti didesnį pelną pareigūnai į kokainą pridėjo priemaišų ir ėmė pardavinėti dalimis.

Iš viso policininkai įvairiems prekeiviams pardavė 3 paketus pavogto kokaino, už kurį gavo apie 100 tūkstančių eurų.

Paskutinio paketo taip ir nepavyko parduoti, nes 2013 metais jie buvo sulaikyti. Likęs paketas buvo rastas užkastas po žeme tyrėjo G.Ainos sodyboje.

Tuo metu, kai buvo ieškoma paslėptų kvaišalų, tyrėjas G.Aina katalikiškų organizacijų kvietimu moksleiviams ir studentams skaitė paskaitas apie narkotikų žalą ir kovą su jų platintojais.

Prokuroras pasiūlė griežtas bausmes

Prokuroras G.Norkūnas bylą nagrinėjančiam Panevėžio apygardos teismui pirmadienį pasiūlė skirti bausmes teisiamiems buvusiems pareigūnams.

Buvusiam Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 2-ojo skyriaus viršininkui R.Zykui, kaltinamam dalyvavimu nusikalstamo susivienijimo veikloje, neteisėtu labai didelio kiekio narkotinių medžiagų laikymu ir kitais nusikaltimais, siūloma skirti 17 metų laisvės atėmimo.

Tokiais pat nusikaltimais kaltinamą, tik daugiau jų padariusį biuro 4-ojo skyriaus vadovą T.Ruchtiną siūloma įkalinti 18 metų.

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus buvusiam vyresniajam tyrėjui R.Pociui siūloma skirti 18 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę – jis taip pat kaltinamas dalyvavęs nusikalstamame susivienijime ir kitais nusikaltimais.

Buvusį Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 2-ojo skyriaus vyresnįjį tyrėją G.Ainą siūloma įkalinti 17 metų.

Buvusį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininką R.Dereškevičių prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo ir neteisėto narkotinių medžiagų laikymo. Jam prašoma skirti daugiau nei 13 tūkst. eurų baudą.

Didelio kiekio kokaino pasisavinimu kaltinamus buvusius policininkus G.Motiejūną ir G.Vaitkų prašoma įkalinti daugiau nei 13 metų.

Buvę policininkai – V.Maščinskas, R.Grigalaitis ir A.Jankus – kaltinami pagrobę ne mažiau kaip 90 dėžių cigarečių.

Kartu su buvusiais policininkais buvo teisiami ir civiliai asmenys – įtariama, kad P.Osipovas iš tuometinių policininkų R.Pociaus ir T.Ruchtino įsigijo narkotinių medžiagų. P.Osipovui siūloma skirti 11 metų nelaisvės. Jis dabar atlieka bausmę, skirtą kitoje byloje.

K.Purvinis įtariamas davęs R.Pociui ir T.Ruchtinui kyšį, kad jam būtų paskirta švelnesnė bausmė. Anksčiau teistam vyrui siūloma skirti 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Įtariama, jog R.Paštuolis papirko policininkus, kad jo pažeidimas nebūtų įregistruotas Šiaulių apskrities policijoje. Jam siūloma skirti baudą.

Iš policininkų gali būti konfiskuota keliasdešimt tūkstančių eurų, kurie galėjo būti gauti iš prekybos konfiskuotais narkotikais.

T.Ruchtinas jau nuteistas kitoje byloje – praėjusį mėnesį Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmų teisėjas bylą suklastojusiam buvusiam pareigūnui skyrė ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Suklastojus bylą šiauliečiai sutuoktiniai Malinauskai buvo nuteisėtai nuteisti ir įkalinti. Paaiškėjus aferai jie buvo paleisti į laisvę ir gavo iš valstybės kompensaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.