Po H. Daktaro pergalės teisme – galvos skausmas: nežino, kaip įgyvendinti norus

Ilgalaikius pasimatymus su žmona per teismus išsikovojusiems Henrikui Daktarui ir jo sutuoktinei iškilo kliūtis – kalėjimo administracija nežino, kaip įgyvendinti teismo sprendimą.

 Ilgalaikius pasimatymus su žmona per teismus išsikovojusiems Henrikui Daktarui ir jo sutuoktinei iškilo kliūtis – kalėjimo administracija nežino, kaip įgyvendinti teismo sprendimą.<br>Lrytas.lt koliažas
 Ilgalaikius pasimatymus su žmona per teismus išsikovojusiems Henrikui Daktarui ir jo sutuoktinei iškilo kliūtis – kalėjimo administracija nežino, kaip įgyvendinti teismo sprendimą.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Daktarienė jau antrus metus laukia ilgalaikio pasimatymo su bausmę iki gyvos galvos atliekančiu vyru H.Daktaru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Daktarienė jau antrus metus laukia ilgalaikio pasimatymo su bausmę iki gyvos galvos atliekančiu vyru H.Daktaru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
H.Daktaras
H.Daktaras
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2018-04-08 15:23

Kalėti iki gyvos galvos nuteisto H.Daktaro skundai dėl gyvenimo sąlygų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime teismams jau tapo kasdienybe, bet būna ir atvirkščiai.

Į Vilniaus apygardos administracinį teismą (VAAT) kreipėsi Lukiškių kalėjimo administracija.

Ji teisėjų prašė išaiškinti jų pačių priimtą sprendimą dėl H.Daktaro ir jo žmonos Ramutės Daktarienės ilgalaikių pasimatymų.

Leidimą ilgalaikiams pasimatymams teismas suteikė dar 2016 metų gruodį, tačiau sutuoktiniai dar neturėjo galimybės pabendrauti ilgiau nei kelias valandas.

Kokiais teisės aktais turi vadovautis ilgalaikius pasimatymus leidžiantis kalėjimas? Koks turėtų būti tų pasimatymų periodiškumas?

H.Daktarui užtenka vieno ilgalaikio pasimatymo ar juos teks skirti iki pat jo bausmės vykdymo pabaigos?

Tiek klausimų teismui pateikė Lukiškių administracija, jau ne kartą sulaukusi priekaištų dėl teismo sprendimo nevykdymo.

„Kalėjimas siekia tinkamai įgyvendinti teismo sprendimą, todėl prašo teismo išaiškinti, kaip tai padaryti“, – sakė Lukiškių kalėjimo atstovas Dmitrijus Michailovas.

Kalėjimo administracijos prašymas išaiškinti teismo sprendimą nustebino R.Daktarienės advokatą Eriką Pavlovičių: „Jei žmogus nuteisiamas laisvės atėmimo bausme, bet nesuimamas teismo salėje, po kurio laiko jis gali kreiptis į teismą ir prašyti išaiškinimo, kokiu autobusu jam nuvažiuoti į Pravieniškių pataisos namus. Ši situacija tokia pat.“

Advokatas pabrėžė, kad teismo sprendime nurodyta daugiskaita – „ilgalaikiai pasimatymai“, todėl klausimų dėl jų skaičiaus neturėtų kilti.

E.Pavlovičiaus nuomone, jei Lukiškių kalėjimo administracija nežino, kaip vykdyti teismo sprendimus, to galėtų paklausti Kalėjimų departamento arba Teisingumo ministerijos.

Anksčiau Lukiškių atstovai aiškino, kad kalėjime nėra sąlygų teismo sprendimui įgyvendinti.

R.Daktarienės žiniomis, dabar situacija pasikeitė: „Dar prieš metus ilgalaikiams pasimatymams nebuvo sąlygų, tačiau dabar yra įrengtas tam skirtas kambarys, todėl lieka tik vykdyti teismo sprendimą.“

Už tai, kad Lukiškių kalėjimas nevykdo teismo sprendimo, H.Daktarui prieš metus teismas priteisė tūkstančio eurų kompensaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.