Už fiktyvų darbą darželyje – tūkstantinės baudos direktorei ir jos bendrei

Kauno apygardos teismas viešame teisiamajame posėdyje išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje 67 metų L. M. B. pripažinta kalta piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi bei fiktyviai beveik 7 metus lopšelyje-darželyje darbinusi auklėtojos padėjėją A. S., kuri taip pat neišvengė baudžiamosios atsakomybės, pranešė teismas.

Vaikų darželio auklėtojai afera atsirūgo. Už fiktyvų moters įdarbinimą abiems buvo skirtos nemažos baudos.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Vaikų darželio auklėtojai afera atsirūgo. Už fiktyvų moters įdarbinimą abiems buvo skirtos nemažos baudos.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 3:12 PM, atnaujinta Apr 13, 2018, 3:18 PM

2016-ųjų metų pavasarį atliekant auditą Alytaus lopšelyje-darželyje specialistams kilo įtarimų dėl auklėtojos padėjėja įdarbintos A. S. atliekamų funkcijų realumo. Alytaus miesto savivaldybė kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą, kurioje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Ikiteisminio tyrimo metu, kuriam vadovavo bei jį kontroliavo Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Rita Čivinskaitė, buvo atliekamos darželio darbuotojų apklausos, rodoma fiktyviai dirbusios moters nuotrauka, bei aiškinamasi, ar darbuotojai yra ją matę darbo vietoje.

Taip pat ikiteisminio tyrimo pareigūnai atliko kratas lavinimo įstaigos direktorės namuose, pačiame lopšelyje-darželyje, buvo atliekama daiktų apžiūra.

Nustatyta, kad per beveik 7 metus A. S., į tam specialiai atidarytą banko sąskaitą buvo pervesta iš viso beveik 28 tūkst. eurų. Veikiant bendrai su buvusia įstaigos direktore, moteriai buvo mokamas atlyginimas, atostoginiai, ji net tam tikru laiku turėjo nedarbingumą bei gavo išmokas.

Nors A. S. ir nedirbo lavinimo įstaigoje, direktorė jai skirdavo 5 proc. metinę skatinamąją premiją prie atlyginimo. Pradėjus aiškėti aferai, direktorė savo noru paliko vadovaujančias pareigas.

Nors viso tyrimo metu apklausti darbuotojai tvirtino, kad fiktyviai auklėtojos padėjėja dirbusios A. S. nėra matę ugdymo įstaigoje, teisinio proceso metu viena liudytoja tvirtino, kad kaltinamąją pažįsta ir su ja dirbo viename kabinete. Išnagrinėjus bylą teismas padarė išvadą, kad A. S. darželyje nedirbo ir galimai buvo duoti melagingi parodymai.

Taip pat paaiškėjo, kad buvusios direktorės pavaduotoja, kaip įtariama, taip pat prisidėjo prie aferos. Atsiradus naujoms aplinkybėms, pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas, tiriantis liudytojos ir pavaduotojos galimai nusikalstamą veiką.

Buvusiai Alytaus lopšelio-darželio direktorei už nusikalstamas veikas paskirta galutinė subendrinta bausmė – 7532 eurų bauda. Fiktyviai dirbusiai A. S. paskirta 5649 eurų bauda. Taip pat dalinai tenkinti abu byloje pateikti civiliniai ieškiniai.

Alytaus miesto savivaldybei priteista beveik 26 tūkts. eurų turtinei žalai atlyginti. Moterims beveik 2100 eurų reiks sumokėti ir Valstybiniam socialinio draudimo fondui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.