Ilgai lauktas H. Daktaro ir žmonos susitikimas už grotų – be svetimų akių

Iki gyvos galvos kalinčio Henriko Daktaro žmonai Lukiškių kalėjimo durys pirmą kartą atsivėrė visai parai. Ilgalaikį pasimatymą nusikaltėlių šului kalėjimo vadovai suteikė tik po kelių teismų sprendimų.

R.Daktarienė su iki gyvos galvos nuteistu sutuoktiniu H.Daktaru be pareigūnų priežiūros nebendravo 9 metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Daktarienė su iki gyvos galvos nuteistu sutuoktiniu H.Daktaru be pareigūnų priežiūros nebendravo 9 metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 17, 2018, 7:38 AM, atnaujinta Apr 17, 2018, 5:10 PM

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime dienas leidžiantis Kauno Daktarų grupuotės vadeiva 60-metis H.Daktaras, pravarde Henytė, vėl turi ką žymėtis kalendoriuje.

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas Henytė dienų iki laisvės neskaičiuoja, bet kas antrą mėnesį vienai parai galės palikti savo kamerą. Jam suteikti ilgalaikiai pasimatymai su sutuoktine Ramute Daktariene.

Nedomino net nuosprendis

Devynerius metus be pareigūnų priežiūros nebendravę sutuoktiniai į ilgalaikiams pasimatymams įrengtą Lukiškių kalėjimo kambarį pirmą kartą užėjo praėjusį penktadienį.

Lukiškių kalėjime žmonos sulaukęs H.Daktaras nebesidomėjo net ką nusprendė Daktarų grupuotės nario Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, artimųjų ieškinius nagrinėjęs Kauno apylinkės teismas. Jis nepanoro stebėti teismo sprendimo paskelbimo transliacijos.

Šeimų susitikimams specialiai įrengtoje patalpoje H.Daktaras su žmona praleido parą.

„Patalpos gerai įrengtos, viskas praėjo labai sklandžiai, pasimatymu esame labai patenkinti“, – sugrįžusi iš pirmojo ilgalaikio pasimatymo „Lietuvos rytui“ sakė R.Daktarienė.

Specialiai įrengtoje patalpoje jie galėjo bendrauti nestebimi pareigūnų, kalėjimo parduotuvėje įsigyti maisto produktų.

Ieškojo tinkamų patalpų

Šio pasimatymo sutuoktiniai laukė ilgiau nei metus. Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) dar 2016 metų gruodį buvo priėmęs sprendimą kalėti iki gyvos galvos nuteistam H.Daktarui leisti ilgalaikius pasimatymus, tačiau Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracija jo ilgai nevykdė.

Iš pradžių Lukiškių kalėjimo vadovai aiškino, kad šioje kalinimo įstaigoje nėra tam skirtų patalpų, vėliau jiems iškilo dar daugiau klausimų.

Kalėjimo administracijai buvo neaišku, nei kokiais teisės aktais vadovautis skiriant ilgalaikius pasimatymus, nei kiek jų turi būti.

Sprendimą įvykdė greitai

Prieš kelias savaites Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo atstovai dar kartą kreipėsi į VAAT, kad išaiškintų savo sprendimą, tačiau už jo nevykdymą H.Daktaras jau buvo prisiteisęs tūkstantį eurų.

Kalėjimo administracijai viskas aišku pasidarė iš karto, kai VAAT atmetė prašymą paaiškinti savo sprendimą. R.Daktarienė į Lukiškių kalėjimą buvo pakviesta praėjus porai dienų po šios teismo nutarties.

„Vienas pasimatymas mums jau buvo pažadėtas iki šio teismo sprendimo, bet vis sulaukdavome atsakymo, kad užimtas susitikimų kambarys“, – pasakojo R.Daktarienė.

Kalinį kankina vienatvė

Pirmą kartą per devynerius metus visą parą su vyru praleidusi R.Daktarienė neabejojo, kad susitikimas praskaidrino vienutėje gyvenančio H.Daktaro kasdienybę.

„Europos žmogaus teisių teismas jau yra pripažinęs, kad bausmė iki gyvos galvos be teisės į lygtinį paleidimą prilygsta žmogaus kankinimui.

Jis vienas gyvena ankštoje kameroje, iš kurios lyg šunį valandai išleidžia į kiemelį pasivaikščioti. Žmogui juk reikia bent minimalaus bendravimo“, – kalbėjo garsiojo kalinio žmona.

Kitas ilgalaikis pasimatymas jiems turėtų būti paskirtas birželį.

Stengsis susitikti dažniau

Įstatymai numato, jog ilgalaikiai pasimatymai leidžiami kas antrą mėnesį, tačiau R.Daktarienė viliasi, kad jai su vyrui pavyks susitikti dažniau. Jos žiniomis, papildomi pasimatymai nuteistajam gali būti paskirti kaip paskatinimas už gerą elgesį.

„Henrikas visada gerai elgiasi – jam atliekant bausmę nebuvo kilę jokių konfliktų.

Kai gerai elgiesi pats, kiti gerai elgiasi su tavimi“, – kalbėjo antrojo pasimatymo nekantriai laukianti R.Daktarienė.

Pagal įstatymus, iki paros bendrauti su bausmę atliekančiu nuteistuoju gali tik sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo nuteistasis turi bendrą vaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.