18 metų siautėjusi Kamuolinių gauja gyrėsi įspūdingais turtais

Kamuolinių grupuotės, kuriai užvakar suduotas triuškinamas smūgis, nariai galėjo pasigirti ne tik tuo, kad sugebėjo nebaudžiami siautėti 18 metų, bet ir įspūdingais turtais.

 Kratas atlikę pareigūnai įsitikino, kad grupuotės nariai mėgavosi prabangiu gyvenimu.<br> Lrytas.lt koliažas
 Kratas atlikę pareigūnai įsitikino, kad grupuotės nariai mėgavosi prabangiu gyvenimu.<br> Lrytas.lt koliažas
Pastarosiomis dienomis atlikę daugiau kaip šimtą kratų Kamuolinių grupuotės narių namuose ir kitose vietose policijos pareigūnai paėmė įvairių prabangių daiktų, pinigų, šaunamųjų ginklų.<br>Policijos nuotr.
Pastarosiomis dienomis atlikę daugiau kaip šimtą kratų Kamuolinių grupuotės narių namuose ir kitose vietose policijos pareigūnai paėmė įvairių prabangių daiktų, pinigų, šaunamųjų ginklų.<br>Policijos nuotr.
Į pareigūnų rankas pateko ir Kamuoliu vadinamas gaujos vadeiva G.Janonis.
Į pareigūnų rankas pateko ir Kamuoliu vadinamas gaujos vadeiva G.Janonis.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-04-19 11:38, atnaujinta 2018-04-19 15:01

Kamuolinių grupuotės jau nebėra. Tai vakar pranešė Policijos departamento vadovai.

Jos lyderiai ir eiliniai nariai sulaikyti per didelę policijos operaciją, prasidėjusią ankstų antradienio rytą.

Apie tris šimtus policijos pareigūnų vienu metu pasibeldė į Kauno apylinkėse gyvenančių Kamuolinių grupuotės narių namus ir sulaikė 19 asmenų.

Paruošė būrius kovotojų

Pareigūnai buvo pasiruošę pasipriešinimui, todėl slaptoje operacijoje dalyvavo antiteroristinės operacijos „Aras“ pareigūnai.

Sulaikant grupuotės narius jų pagalbos neprireikė – netikėtam pareigūnų vizitui ginkluotos gaujos nariai nebuvo pasiruošę.

Pareigūnai sulaikė ir grupuotės vadeivą, Kamuoliu vadinamą Giedrių Janonį, ir artimiausius jo bendražygius.

Įtariamuosius teismas leido suimti 2–3 mėnesiams.

Kamuolio pravardę G.Janonis gavo, nes yra tiesiog pamišęs dėl futbolo. Kauniečio namuose gausu akcentų, susijusių su šia sporto šaka.

Įkūrė operacijos štabą

„Sulaikyti asmenys – nuo aukščiausio iki žemiausio lygmens.

Šios grupuotės veikla pabaigta“, – kalbėjo policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Pasak policijos vadovo, Kamuoliniai buvo viena pavojingiausių gaujų, žinoma ne tiktai Lietuvoje, bet ir kitose Europos valstybėse, todėl jų sekimo ir sulaikymo operacijoje dalyvavo ir Europolo pareigūnai.

Per sulaikymo operaciją Lietuvoje buvo įkurtas koordinacinis centras, kuriame dirbo Kriminalinės policijos biuro (KPB) ir Europolo ekspertai.

Jie keitėsi informacija su užsienio šalių partneriais, o sulaikomų asmenų duomenis iš karto tikrino Europolo duomenų bazėse.

Mėgavosi prabanga

Ieškodami ginklų, narkotikų ir neteisėtai įgyto turto pareigūnai atliko daugiau kaip šimtą kratų. Per jas paimta įvairių rūšių šaunamųjų ginklų, daug šovinių ir sprogstamųjų medžiagų.

Kratas atlikę pareigūnai įsitikino, kad grupuotės nariai mėgavosi prabangiu gyvenimu. Jų garažuose stovėjo prabangūs automobiliai „Tesla“, „Porsche“, naujausių modelių „Mercedes-Benz“, įtariamųjų namuose ir kitose vietose rastos didelės sumos grynųjų pinigų.

Įtardama, kad grupuotės nariai praturtėjo darydami nusikaltimus, policija areštavo kelių milijonų eurų vertės turto.

Manoma, jog nemažai turto jie galėjo legalizuoti perleisdami jį savo artimiesiems, steigdami įmones, kurdami įvairias pinigų plovimo schemas.

Tiria ir žmogžudystes

Aukščiausio lygio nusikaltėliais Kamuolinius pavadinę pareigūnai šios grupuotės narius stebėjo dvejus metus.

Teigiama, kad narkotikų kontrabanda, ginkluotais užpuolimais ir kitais nusikaltimais užsiimdavę Kamuoliniai palaikė glaudžius nusikalstamus ryšius su kitomis Lietuvoje ir užsienyje veikiančiomis organizuotomis nusikaltėlių grupėmis.

Pastaraisiais metais su Kamuolinių grupuote siejami vyrai daugiausia veikė užsienyje.

Dauguma jų ėmėsi šešėliniam pasauliui įprastos ir gerą uždarbį garantuojančios veiklos – narkotikų tiekimo.

Kamuoliniai taip pat plėšė salonus, prekiaujančius prabangos prekėmis – juvelyriniais dirbiniais, brangiais laikrodžiais.

G.Janonis dėl vagysčių buvo sulaikytas Vokietijoje, bet labai greitai buvo paleistas į laisvę ir netrukus vėl pasirodė Kaune.

Pareigūnai užsiminė, kad tiriama informacija ir dėl užsakomųjų žmogžudysčių, bet nepatvirtino, ar Kamuoliniai yra susiję su bušido kovotojo Remigijaus Morkevičiaus ir nusikaltėlių pasaulio atstovo Deimanto Bugavičiaus nužudymais.

Klestėjimo laikais Kamuoliniai Kaune itin aršiai kovėsi su Agurkinių grupuotės nariais.

Per jų susirėmimus dažnai aidėjo šūviai, vyrai skaudžiai nukentėdavo ar net žūdavo.

300

Tiek policijos pareigūnų vienu metu pasibeldė į Kauno apylinkėse gyvenančių Kamuolinių grupuotės narių namus.

Pagrobtą verslininką žiauriai kankino

Pastarąjį kartą Kamuolinių grupuotės veikėjus Lietuvoje išgarsino turto prievartavimo byla. Nors nukentėjęs verslininkas liudijo apie žiaurius kankinimus, gaujos vadeivoms pavyko išvengti griežtų bausmių.

Kamuolinių lyderiui G.Janoniui, pravarde Kamuolys, Kauno apygardos teismas už šį nusikaltimą prieš kelerius metus skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant tokiam pat laikui. Teismas atsižvelgė į kauniečio sveikatos būklę – G.Janonis sirgo onkologine liga, jam buvo pašalintas plautis.

Kartu su Kamuoliu buvo teisiami Deividas Čereška, pravarde Pyragėlis, Andrius Juodis, pravardė Gruzinas, ir Marius Pilvelis. Pastarajam buvo skirta griežčiausia bausmė.

Liudydamas teisme verslininkas Šarūnas Valasevičius pasakojo, kad 2007-aisiais prekyba nekilnojamuoju turtu jam puikiai sekėsi, mat kainos vis kilo.

Apie turtingą verslininką sužinoję nusikaltėliai vieną spalio vakarą jį pagrobė namo laiptinėje ir nuvežė į nežinomą vietą. Iš pradžių jie reikalavo 100 tūkst. eurų, tačiau suprato, kad tiek pinigų gauti nerealu, ir sumą sumažino perpus.

Š.Valasevičius maždaug dvi paras buvo surakintas, o jam ant galvos uždėtas maišas. Jis tik porą kartų gavo atsigerti vandens.

Nusikaltėliai verslininką nuolat mušė ir kankino – replėmis karpė pirštus, plėšė ausis, metaliniu strypu sulaužė koją. Vėliau vėl įkišo į mašiną ir išmetė laukuose prie senojo Marijampolės plento.

Sunkiai sužalotas kaunietis maždaug 300–400 metrų šliaužė iki degalinės. Ligoninėje kaunietį aplankė geras bičiulis verslininkas Olegas Vorobjovas ir paragino ieškoti užtarėjų, siūlė susitikti su Kamuolinių gaujos lyderiais. Tarpininkaujant draugui iš ligoninės išėjęs Š.Valasevičius su Kamuoliniais sutarė susitikti kavinėje „Eglė“.

Ten verslininko laukė A.Juodis, G.Janonis ir D.Čereška. Už tariamą apsaugą jie pareikalavo pusės gaunamų pajamų.

Kaip tarpininkas buvo pasirinktas Kęstutis Boreika, pravarde Uzbekas. Kai pastarasis pusei metų išvyko iš Lietuvos, naujuoju tarpininku tapo su Vilijampolėje veikusia Katilinių gauja siejamas Arūnas Sutkus.

Neatlaikęs nuolatinio spaudimo Š.Valasevičius 2009-ųjų sausį jam atidavė 150 tūkst. litų (44 tūkst. eurų), kuriuos gavo pardavęs draugės butą. Netrukus ši moteris buvo užpulta pačiame Kauno centre – praeivis jai ant veido šliūkštelėjo sieros rūgšties.

Manoma, kad kerštaudami šį išpuolį surengė žiaurumu garsėjantys Kamuoliniai.

Netrukus A.Sutkus verslininkui pranešė, kad Kamuolinių vadeivos nori su juo susitikti. Sutartoje vietoje, degalinės aikštelėje, su A.Sutkumi atvažiavusio kauniečio laukė K.Boreika, M.Pilvelis ir dar vienas nepažįstamas vyriškis.

Š.Valasevičius turėjo ginklą, kurį banditai iškart atėmė. Jie garsiai piktinosi, kad verslininkas kelia daugybę rūpesčių, ir pareikalavo sumokėti dar 10 tūkstančių eurų.

Š.Valasevičius buvo įgrūstas į automobilį „Audi“ ir nuvežtas į Rokus. Iš pagrobėjų užuominų jis suprato, kad šį kartą tikrai bus nužudytas.

Rokuose jie vyrą įsodino į mikroautobusą „Mercedes-Benz“, kuris važiavo kaimo keliu ir įklimpo. Pagrobėjai Š.Valasevičių pasodino prie vairo, o patys stūmė mikroautobusą. Išstumti mašiną pavyko, tačiau verslininkas juo nuvažiavo tiesiai į policijos komisariatą.

Maždaug po metų už tą patį nusikaltimą prieš teismą stojo dar vienas Kamuolinių bičiulis – Andrius Butvila.

Š.Valasevičius pasakojo matęs ir daugiau skriaudikų, tačiau A.Butvilą atpažino tik tuomet, kai jis įkliuvo pareigūnams kitoje byloje ir buvo nuteistas už pasikėsinimą nužudyti du žmones.

2011 metų sausį A.Juodis naktiniame klube „Exit“ dėl smulkmenų susikivirčijo su dviem jaunuoliais. Kaunietis telefonu paskambino A.Butvilai. Jis atvyko apsiginklavęs peiliu ir pistoletu.

A.Butvila iškart pagrasino iššaudyti visus priešininkus, o vėliau užpuolė abu A.Juodžiui neįtikusius klubo lankytojus ir sužalojo juos peiliu.

Dėl vieno nukentėjusiojo gyvybės medikams teko rimtai pakovoti, antrasis nukentėjo mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.