N. Venckienė kelionę iš Čikagos kalėjimo į Lietuvą stabdo skundais

Čikagos (JAV) kalėjime įkalintai ir išsiuntimo į Lietuvą laukiančiai Neringai Venckienei pavyko bent kuriam laikui atitolinti jos sugrąžinimą į gimtinę.

2013-ųjų pavasarį į JAV pabėgusi N.Venckienė trūks plyš siekia ten pasilikti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2013-ųjų pavasarį į JAV pabėgusi N.Venckienė trūks plyš siekia ten pasilikti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2018, 8:32 AM

Nuo teisėsaugos į JAV pasprukusi 46 metų N.Venckienė sugrįžimą į Lietuvą atidėlioja ne tik pasakojimais apie pačios sukurtą pedofilijos istoriją, bet ir skundais.

Užvakar Čikagos federaliniame teisme svarstant bėglės ekstradicijos klausimą paaiškėjo: N.Venckienės grąžinimas į Lietuvą kol kas neįmanomas, nes nėra išnagrinėtas dar vienas jos skundas, kuriuo ji prašo atidėti jos grąžinimą į gimtinę.

Nori vilkinti kuo ilgiau

Teismas priverstas daryti savaitės pertrauką ir savo sprendimą paskelbs, kai bus išnagrinėtas dar vienas N.Venckienės skundas.

Buvusi teisėja ir jos advokatai teismo prašo bėglės ekstradiciją atidėti bent metams.

Jie tikisi, kad per tiek laiko bus išnagrinėtas jos prieglobsčio prašymas.

„Aš esu pasirengusi tapti JAV piliete“, – Amerikos žiniasklaidai yra sakiusi N.Venckienė.

Teisybę linkusi nutylėti

Nuo šių metų vasario 13 dienos Čikagos pataisos namuose laikoma N.Venckienė savo kaltės dėl jai priskiriamų nusikaltimų nepripažįsta.

Nors visi nusikaltimai, kuriais yra įtariama N.Venckienė, yra padaryti dar iki jai tampant Seimo nare, ji teigia, kad byla yra politinė ir su ja siekia susidoroti aukšti valstybės pareigūnai dėl jos atskleisto įtakingų pedofilų tinklo ir kritikos valdžiai.

N.Venckienė aiškina, kad Lietuva ją galėjo suimti iš karto po to, kai Laimutės Stankūnaitės dukra buvo išvaduota iš jos namų, tačiau esą specialiai to nepadarė.

Kad tuo metu ji turėjo teisėjos teisinį imunitetą, o vėliau operavosi kojas ir dangstėsi nedarbingumo pažyma, N.Venckienė neužsimena.

Nerimą kelia vienas epizodas

Nors N.Venckienei yra pareikšta įtarimų pagal 13 Baudžiamojo kodekso straipsnių, jos advokatai teigė, kad, pagal JAV įstatymus, Lietuvos kaltinimus, tokius kaip šmeižimas, galima traktuoti tik kaip civilinę bylą arba baudžiamąjį nusižengimą ir tai esą nėra pagrindas buvusią teisėją išsiųsti iš JAV.

Pati bėglė, kaip aiškėja teisme, labiausiai nerimauja dėl įtarimų pasipriešinus policijos pareigūnams.

Nors 2012 metų gegužės 17 dieną mergaitės paėmimą iš laikinosios globėjos namų Garliavoje filmavo ne vienas policijos pareigūnas, N.Venckienė tvirtina atvirkščiai, esą neįrodyta, kad ji policininkui trenkė ir tai padarė tyčia: „Nėra nei medicininių išrašų, nei vaizdo įrašo.“

Politikos pamušalo neįžvelgė

Garsioji bėglė, kaip ir visi suimtieji, į teismą yra atvežama vilkinti oranžinį kalinio kombinezoną ir per kulkšnis surakinta antrankiais. Taip ją apsirengusią bus galima išvysti ir gegužės 15 dieną, kai teismas dar kartą svarstys dėl jos paleidimo už užstatą.

N.Venckienė tvirtina, kad dėl laisvės yra pasiryžusi užstatyti ir savo pasą, ir namus, tačiau abejojama, ar šis jos prašymas bus patenkintas, nes manoma, jog kartą pabėgusi bėglė tai gali padaryti dar kartą.

JAV valdžios institucijos netiki N.Venckienės pasakojimais apie politinę bylą ir jos gyvybei kylantį pavojų.

Praėjusią savaitę JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad į bėglės ekstradiciją nesikiš, nes sutartis su Lietuva įpareigoja N.Venckienę išduoti šaliai, kurioje ji įtariama ne vienu nusikaltimu.

13

Pagal tiek Baudžiamojo kodekso straipsnių N.Venckienei yra pareikšta įtarimų Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.