Klaipėdoje prieš teismą stos Anglijos vištų gaudytojų prievaizdas

Klaipėdos apygardos prokuratūroje baigtas beveik dvejus metus trukęs, didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl prekybos žmonėmis. Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas bylą su trims asmenims pareikštais kaltinimais jau perdavė uostamiesčio teismui.

 Klaipėdoje prieš teismą stos Anglijos vištų gaudytojų prievaizdas.<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
 Klaipėdoje prieš teismą stos Anglijos vištų gaudytojų prievaizdas.<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 9:30 AM, atnaujinta May 18, 2018, 9:35 AM

Kaip rašoma Klaipėdos apskrities VPK pranešime, du iš kaltinamųjų yra vienos Jungtinės Karalystės bendrovės savininkai-sutuoktiniai, o trečiasis – lietuvis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 53-ejų metų Klaipėdos rajono gyventojas nuo 2006 m. gruodžio iki 2012 m. spalio pasinaudodamas žmonių pažeidžiamumu, apgaule juos verbavo ir priverstiniam darbui gabeno į Jungtinę Karalystę dviem savo bendrams anglams.

Įtariama, kad lietuvis užsienyje prižiūrėdavo, kad jo tautiečiai ateitų į darbą, o jei šie nevykdavo, juos baudė. Bylos duomenimis, nukentėjusieji taip pat buvo baudžiami už įvairius tvarkos pažeidimus.

Ikiteisminio tyrimo, kurį bendrai atliko Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos bei Jungtinės Karalystės Kento policijos pareigūnai, duomenimis, prieš nukentėjusiuosius naudotas fizinis ir psichologinis smurtas, taikyta fizinių ir materialinių bausmių sistema.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma leidžia manyti, kad vištų gaudytojais dirbę vyrai iš Lietuvos į vergiją buvo įtraukti, pažadant jiems lengvą ir gerai apmokamą darbą bei pasinaudojant tuo, jog nukentėjusieji nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų. Bylos duomenimis, nukentėjusieji neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų, jiems mokėtas gerokai mažesnis, nei žadėta, atlyginimas.

Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicinos pagalba.

Klaipėdos rajono gyventojas baudžiamojon atsakomybėn taip pat patrauktas dėl to, kad 2015 m. lapkritį ir 2016 m. gegužę apgaule į savo ūkį atsigabeno du darbininkus, kurie gyveno vergovės sąlygomis: jiems nebuvo mokamas atlyginimas, nukentėjusieji privalėjo dirbti nuo ankstaus ryto iki išnaktų, buvo apgyvendinti antisanitarinėmis sąlygomis.

Kaltinamajam lietuviui taip pat teks atsakyti ir už neteisėtą didelio kiekio šaudmenų laikymą.

Už prekybą žmonėmis Baudžiamasis kodeksas kaltinamiesiems numato laisvės atėmimo bausmę nuo 2 iki 10 metų. Už neteisėtą disponavimą šaudmenimis dideliais kiekiais, baudžiama nuo 4 iki 8 metų.

Byla su kaltinamuoju aktu perduota Klaipėdos apygardos teismui. Teismas bylą jau yra priėmęs, netrukus bus paskelbtas bylos nagrinėjimo posėdis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.