Nauji įtarimai V. Romanovui: 119 puslapių – pinigų plovimas ir piktnaudžiavimas

Vilniaus apylinkės teismas praėjusią savaitę patvirtino Generalinės prokuratūros prašymą dėl įtarimų papildymo vienam garsiausių Lietuvos bėglių, bankrutavusiam 70-mečiui bankininkui iš Kauno Vladimirui Romanovui.

V.Romanovui į Rusiją bus išsiųsti nauji įtarimai dėl machinacijų Ūkio banke.<br> M.Patašiaus nuotr.
V.Romanovui į Rusiją bus išsiųsti nauji įtarimai dėl machinacijų Ūkio banke.<br> M.Patašiaus nuotr.
V.Romanovui į Rusiją bus išsiųsti nauji įtarimai dėl machinacijų Ūkio banke.<br> M.Patašiaus nuotr.
V.Romanovui į Rusiją bus išsiųsti nauji įtarimai dėl machinacijų Ūkio banke.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 2:51 PM, atnaujinta Jun 26, 2018, 3:02 PM

Rusijoje pasislėpusiam V.Romanovui iki šiol buvo pareikšti įtarimai tik dėl lėšų iššvaistymo dideliu mastu.

Tačiau dabar buvęs Ūkio banko savininkas dar turės atsakyti dėl piktnaudžiavimo ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo (pinigų plovimo).

Apie pokyčius milžiniškų aferų byloje naujienų portalui lrytas.lt antradienį pranešė tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Ugnius Vyčinas.

Yra surinkta svarių įkalčių jog gėdingai pasprukęs bankininkas organizavo plačios apimties piktnaudžiavimo procesą – liepdavo jam pavaldiems banko darbuotojams, kurie yra prilyginti valstybės tarnautojams, išduoti neteisėtas paskolas.

Naujas dokumentais su visais įtarimais V.Romanovui sudaro net 119 lapų.

Prokurorai juos nusiųs Rusijos institucijoms, prašys įteikti bėgliui, jį apklausti ir atsiųsti parodymus į Lietuvą.

Taip pat ketinama pakartotinai teikti prašymą dėl ilgą aferų uodegą palikusio veikėjo išdavimo Lietuvai.

Tiesa, sunku tikėtis, kad geranoriškumu dėl V.Romanovo perdavimo netrykštanti kaimyninė šalis patenkins naujus teisinės pagalbos prašymus.

Rusija bėglio Lietuvai neišduoda ir greičiausiai net nesiruošia to daryti.

Paskutinį raštą šios šalies institucijos atsiuntė 2014 metų balandį, pranešusios, jog svarstomas V.Romanovo prašymas dėl politinio prieglobsčio suteikimo.

Viliamasi, kad pavyks sužinoti bent bėglio statusą – ar jam suteiktas prieglobstis, Rusijos pilietybė.

Įtarimus planuojama papildyti ne tik V.Romonavui, bet ir kai kuriems kitiems asmenims, figūruojantiems byloje dėl 1,28 milijardo litų (apie 370 mln. eurų) iššvaistymo.

Įtariamųjų Ūkio banko aferos istorijoje yra daugiau nei dvidešimt, tarp jų – ir V.Romanovo sesuo Olga Gončiaruk.

Anksčiau buvo planuojama V.Romanovo bylą atskirti, tačiau pasikeitus įstatymams ir atsiradus galimybei pasislėpusius asmenis teisti už akių, teismui bus perduota vientisa byla.

Teismą iš pradžių pasieks tik nedidelės dalies machinacijų tyrimo medžiaga – keturi nusikaltimų epizodai, kuriuose V.Romanovas figūruoja su savo bendrininkais.

Keturių epizodų bylą sudaro per 100 tomų, o visa ikiteisminio tyrimo medžiaga, pasak U.Vyčino, vos telpa į jo kabinetą.

Tyrimas atliekamas pagal daugelį Baudžiamojo kodekso straipsnių – piktnaudžiavimą, dokumentų klastojimą, sukčiavimą, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą (pinigų plovimą), nusikalstamą bankrotą, tarnybos paslapties atskleidimą.

Jei kada nors V.Romanovą pavyktų atvesti į teisiamųjų suolą, jam grėstų laisvės atėmimas iki 7 metų už kiekvieną BK straipsnį, pagal kurį jis yra įtariamas.

Buvęs Ūkio banko savininkas V.Romanovas liūdnai išgarsėjo ne tik Ūkio banko aferos byloje. Kai jis maudėsi piniguose ir turėjo didelę įtaką, nevengdavo ekscentriškų ir žeminančių pareiškimų, vis dar sklando legendos apie jo kišimasį į „Žalgirio“ krepšinio komandos reikalus, naktinius skambučius jos atstovams, tariamų priešų paieškas.

Už pabėgimą nebus teisiamas

Tyrimas dėl nusikalstamų schemų Ūkio banke ir jo buvusio savininko paieška trunka jau 5 metus.

Generalinė prokuratūra dar 2013 metų liepos 4 dieną priėmė nutarimą dėl didelės vertės turto iššvaistymo byloje įtariamo V.Romanovo paieškos.

Lietuvos pareigūnai kreipėsi į Rusijos institucijas prašydami nustatyti bankrutavusio Ūkio banko savininko buvimo vietą, bet visi raštai buvo nugrūsti giliai į stalčius.

V.Romanovas ne kartą pastebėtas Maskvoje per krepšinio klubo CSKA rungtynes. Taip pat jis buvo nufotografuotas netoli nuo Rusijos sostinės esančiame Bezdonojės ežere.

V.Romanovui, pedofilijos skandalą pūtusiai Neringai Venckienei ir kitiems asmenims, kurie slapstosi užsienyje ikiteisminio tyrimo metu, negresia jokios papildomos bausmės. Baudžiamoji atsakomybė numatyta tik už teismo paskirtos bausmės vengimą.

2013 metų vasario 12 dieną Lietuvos bankas apribojo Ūkio banko veiklą, o balandžio mėnesį teismas areštavo V.Romanovui ir jo seseriai Olgai Gončiaruk priklausantį 55 mln. litų vertės turtą.

2013 metų liepos 24 dieną Ūkio banko investicinei grupei buvo iškelta bankroto byla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.