13-metis akmeniu uždaužytas dėl chuliganiškų paskatų, nuo policijos slapstėsi net liudininkas

Aiškėja, kad 13-metis Vilniuje akmeniu mirtinai galėjo būti uždaužytas be jokios aiškios priežasties. Sulaikyti nepilnamečiai įtariamieji neneigia, kad jie galėjo būti apsvaigę. Akmeniu uždaužę vaiką 16-metis ir 17-metis slapstėsi pas draugus. Nuo policijos po įvykio slapstėsi net ir iš namų pabėgęs 14-metis liudininkas.

 Aiškėja, kad 13-metis Vilniuje akmeniu mirtinai galėjo būti uždaužytas be jokios aiškios priežasties. <br> lrytas.lt fotomontažas
 Aiškėja, kad 13-metis Vilniuje akmeniu mirtinai galėjo būti uždaužytas be jokios aiškios priežasties. <br> lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-02 11:53, atnaujinta 2018-07-03 14:57

Visi šios istorijos dalyviai yra nepilnamečiai, visi jie jau ir anksčiau buvo žinomi policijai. Net ir nužudytas 13-metis buvo puikiai pažįstamas pareigūnams, jo vardas policijos įrašuose figūruoja apie 30 įvairiausių epizodų. Tačiau dėl savo amžiaus jis niekada nebuvo traukiamas atsakomybėn. O sulaikytieji kai kuriuose tyrimuose jau anksčiau yra turėję įtariamųjų statusą.

Pareigūnai visus įvykio dalyvius apibūdina kaip „Krasnuchos chuliganėlius“. „Krasnucha“ – dar nuo sovietmečio Vilniuje vadinama Naujamiesčio dalis aplink Savanorių pr. Nuo seno čia siautėdavo smulkių chuliganų gaujos, tačiau pastaraisiais metais šio neramaus rajono „šlovė“ blėso, čia jau buvo gerokai saugiau. Vandentiekio g., kur įvykdytas nusikaltimas, yra visai greta Savanorių pr.

Šios istorijos dalyviai nebuvo susibūrę į vieną gaują, tačiau vienas kitą pažinojo iš matymo. Šiuo metu policijos pareigūnai linkę manyti, kad 13-metis, kilus kažkokiam konfliktui, akmeniu buvo mirtinai uždaužytas iš chuliganiškų paskatų. Būtent tai šiuo metu ir yra pagrindinė tyrimo versija.

Slapstėsi ne tik įtariamieji, bet ir liudininkas

Gavę pranešimą apie nusikaltimą, Vilniaus kriminalinės policijos pareigūnai greitai nustatė du įtariamuosius – 16-metį ir 17-metį draugus. Tačiau surasti juos nebuvo lengva. Abu įtariamieji slapstėsi pas draugus ir tik po kurio laiko buvo sučiupti.

Pareigūnai teigia kol kas nežinantys, ar įtariamuosius slėpę draugai už tai bus patraukti atsakomybėn. Šis klausimas bus sprendžiamas vėliau, surinkus papildomų duomenų.

Po nusikaltimo kurį laiką slapstėsi ir policiją prie sumušto draugo iškvietęs 14-metis. Atvykus patruliams paauglys jiems parodė įvykio vietą, o vėliau tiesiog išgaravo. Paaiškėjo, kad jis yra pabėgęs iš namų ir slapstosi. 

Nepaisant to, liudininką kriminalistams pavyko surasti. Tiesa, jis buvo surastas paskutinis, jau po to, kai policija sulaikė įtariamuosius.

„Mes vaikėmės ir jį. Jis irgi žinomas policijai, – lrytas.lt pasakojo šaltiniai Vilniaus kriminalinėje policijoje. – Jie visi tokie neprižiūrėti. Tai vagystę, tai apiplėšimą padaro... Į tokias grupes susibūrė paaugliai nuo 13 iki 17 metų. Jie turėjo savo nedideles gaujas, bet glaudaus tarpusavio ryšio nebuvo – buvo tik pažįstami iš matymo.“

Galėjo būti apsvaigę

Pasak pareigūnų, tokių nepilnamečių gaujų galima rasti visuose rajonuose. Tik vieni įkliūva, kiti ne. Vieni prikrečia rimtesnių eibių, kiti – mažesnių.

Manoma, kad abu įtariamieji, daužydami 13-metį akmeniu, buvo neblaivūs ir apsvaigę nuo narkotikų. Tai dar turėtų patvirtinti jų kraujo tyrimai. Iš karto po sulaikymo abu įtariamieji buvo pristatyti į gydymo įstaigą, ten paimta jų kraujo ištirti.

Atvežti į policiją įtariamieji neslėpė suvokiantys, ką padarė. Policijoje jie net drebėjo iš baimės. Antradienį bus sprendžiamas klausimas dėl abiejų suėmimo ilgesniam laikui. 

Pasak pareigūnų, visų šios istorijos dalyvių tėvai yra normalūs, tvarkingi žmonės – nei alkoholikai, nei valkatos, nei žinomi policijai: „Tėvai – visiškai normalūs žmonės, bet jie – sau, vaikai – sau. Dabar juk visi vaikai turi daug teisių, o apie pareigas visi pamiršta. Taip jau yra pas mus.“

Mirtinai uždaužė akmeniu

Kaip jau skelbė lrytas.lt, šeštadienį apie 17 val. 30 min. į Vilniaus ligoninę iš Vilniaus, Vandentiekio g., komos būsenos pristatytas ir dėl galvos, veido bei viso kūno sumušimų paguldytas mažametis (gim. 2005 m.).

Kaip paaiškino kitas mažametis (gim. 2004 m.), jo draugą sumušė nepažįstami maždaug 17 metų asmenys daužydami akmeniu.

Sekmadienį apie 6 val. vaikas nuo patirtų sužalojimų mirė.

Vilniaus policija yra pradėjusį ikiteisminį tyrimą dėl mažamečio nužudymo iš chuliganiškų paskatų sunkinančiomis aplinkybėmis. Kadangi abu įtariamieji yra nepilnamečiai, maksimali jiems gresianti bausmė yra 10 metų laisvės atėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.