Iš sportininkų milijonus išviliojęs sukčius turi užtarėją Seime

Milijonai eurų dingo, o juos išviliojęs sukčius slepiasi.  Nuo skandalingo veikėjo Juozo Tumėno nukentėję sportininkai bandė belstis į jo tėvo Seimo nario Stasio Tumėno sąžinę, tačiau atsimušė kaip į sieną.

 J.Tumėnas sportininkų pinigus per tarpininkus galėjo investuoti į narkotikų kontrabandą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 J.Tumėnas sportininkų pinigus per tarpininkus galėjo investuoti į narkotikų kontrabandą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 „Mano sūnus gyvena kukliai“, – tikino Seimo valdančiosios valstiečių frakcijos narys S.Tumėnas.<br> J.Šiupario nuotr.
 „Mano sūnus gyvena kukliai“, – tikino Seimo valdančiosios valstiečių frakcijos narys S.Tumėnas.<br> J.Šiupario nuotr.
 „Jis turi gerą atmintį, moka meluoti“, – apie parlamentaro S.Tumėno sūnų sakė Š.Marčiulionis, praradęs apie milijoną eurų.<br> D.Umbraso nuotr.
 „Jis turi gerą atmintį, moka meluoti“, – apie parlamentaro S.Tumėno sūnų sakė Š.Marčiulionis, praradęs apie milijoną eurų.<br> D.Umbraso nuotr.
 Į Klaipėdos uostą atplaukusiame konteineryje muitinės pareigūnas rado 116 kilogramų kokaino.<br> Muitinės departamento nuotr.
 Į Klaipėdos uostą atplaukusiame konteineryje muitinės pareigūnas rado 116 kilogramų kokaino.<br> Muitinės departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 2, 2018, 6:39 AM, atnaujinta Jul 2, 2018, 12:11 PM

Pirmąją ir antrąją šio tyrimo dalis skaitykite čia ir čia.

Abiejų vertybės sutampa

Įrašytuose pokalbiuose kalbama apie įspūdingas sumas – tiek pinigų susižėręs žmogus turėtų mėgautis prabanga.

„Ar išprotėjote?! Mano sūnus gyvena sunkiai ir kukliai, jis dirba juodai, kasdien“, – bandė žurnalistę įtikinti valdančiosios valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime narys S.Tumėnas, ilgametis šios partijos vedlio Ramūno Karbauskio bičiulis ir bendražygis.

Mecenatas R.Karbauskis ir humanitaras S.Tumėnas kartu dirbo Šiaulių miesto taryboje ir Šiaulių universiteto taryboje. Per rinkimus į Seimą R.Karbauskis ragino rinkėjus balsuoti už S.Tumėną: „Jo vertybės sutampa su mūsų sąjungos vertybėmis.“

Bičiuliai vienas nuo kito nenutolo ir Seimo rūmuose – abu yra ir valdančiosios frakcijos, ir Kultūros komiteto nariai.

Paklaustas, ar didžiules sumas pinigų praradę sportininkai kalbėjo su juo, S.Tumėnas tokių pokalbių kratėsi: „Ne, nieko.“

Politikas žadėjo, kad jo sūnus paskambins žurnalistei ir papasakos, iš ko dabar gyvena, ar žada grąžinti skolas. Tačiau iš viešumos dingęs J.Tumėnas nepaskambino, o Seimo narys S.Tumėnas daugiau neatsiliepė telefonu.

Beldėsi ir pas politiką

Milijonus praradę sportininkai bandė prisibelsti į S.Tumėno sąžinę. Nors politiko sūnui yra pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, nuo jo nukentėjusios sporto žvaigždės baiminasi, kad jis gali išsisukti.

Buvęs krepšininkas Marius Prekevičius vienas pirmųjų skambino S.Tumėnui pranešti, kad jo sūnus skolinasi dideles sumas.

„Norėjau informuoti, kas vyksta. Tačiau politiko reakcija – viską atmesti. Jis sakė, kad sūnaus skolos – ne jo reikalas“, – teigė M.Prekevičius, paskolinęs J.Tumėnui apie 300 tūkst. eurų.

Garsus futbolininkas žurnalistei teigė, kad S.Tumėnas jau 2015 metais žinojo apie galimas sūnaus aferas: „Su nukentėjusiais krepšininkais ir futbolininkais mes apskaičiavome, kad J.Tumėnas gali būti skolingas maždaug penkiasdešimčiai žmonių.

Jeigu dar pridėtume jų draugus, tėvus, senelius, kurių pinigus sportininkai taip pat skolino, sąrašas galbūt pailgėtų iki šimto.“

Jis susisiekė su politiku S.Tumėnu ir jam viską papasakojo, paprašė pagalbos.

„Tėvas aiškino, kad jo atžalą kažkas apgavo. Politikas gynė sūnų net nebandydamas išsiaiškinti tikros situacijos! Vieniems nukentėjusiems asmenims jis pažadėjo perskambinti, kitų paprašė jo daugiau netrukdyti“, – teigė futbolininkas, kurį nuvylė susitikimas su S.Tumėnu.

Pakišo suklastotą vekselį

– Ar J.Tumėnas jums kalbėjo apie konteinerį? – paklausiau praeityje garsaus krepšininko Š.Marčiulionio, kuris J.Tumėnui yra paskolinęs ir neatgavęs beveik milijono eurų.

– Jis tikino, kad pinigus įdėjo į konteinerį spalio mėnesį. Jis laukė to konteinerio. Žinoma, konteineriuose niekas nevežioja pinigų. Krovinys buvo kitoks. Bet tuomet dar nesakė, ką veš. Dabar jau suvokiu, kad mokėti tokius procentus galima tik iš narkotikų. Jei būtume tada žinoję, kur jis įdės pinigus, nė vienas nebūtų davęs.

J.Tumėnas mano patikėtiniui sakė: „Konteineris užstrigo, jį grąžino atgal į Vokietiją. Reikia surinkti milijoną, kad jis būtų atpalaiduotas.“ Jis vėl rinko pinigus.

– Kaip jūs su juo susipažinote?

– Jis prisitrynė prie Nacionalinėje krepšinio lygoje rungtyniavusios mūsų akademijos komandos. Pasakė, kad nori turėti komandą, mokės algas. Daviau salę, kabinetą. Suteikiau galimybę žaisti, treniruotis.

Pinigus mokėjo jis, aš į tai nesikišau. Per krepšinį jis priėjo arti, rodė mecenato dosnumą. Paskui jis išėjo. Ir atsirado vėl. Neva yra staigus verslas – veža popierių, galima uždirbti. Reikėjo staigiai, o grąžinti žadėjo po poros mėnesių.

– Ar ir jums žadėjo mokėti 40 procentų palūkanas?

– Man žadėjo 30 procentų per pusę metų.

Tuo metu darėme viešbučio renovaciją. Buvome užsisakę baldus. Pirmus paskolintus pinigus man grąžino su procentais.

Po to atėjo antrąkart – vėl staigiai reikėjo. Sakė, kad važiuoja konteineris. Iki Kalėdų konteineris turėjo grįžti.

Tuo metu užklupo sunki žiema. Jis vis kartodavo, kad jau važiuoja, kad bus kitą savaitę. Po to – kad konteinerį pagavo ir nusiuntė į Vokietiją, kad reikia dar pinigų.

Toje būrykloje aš likau paskutinis. Gavau 960 tūkst. eurų vekselį, kuris yra su padirbtu kito asmens parašu.

Kai tai išsiaiškinau, mane pribloškė toks apgavystės mastas.

– J.Tumėnas jus ilgai maitino pažadais, kad pinigai bus grąžinti?

– Pusmetį. Tada supratome, kad mus kvailina, kiršina. Penkių milijonų eurų, kurie jam duoti, neįmanoma išleisti!

– Gal buvo kuriama finansinė piramidė?

– J.Tumėnas norėjo valdyti sportą, būti žymus. Norėjo būti kaip „Cosa Nostra“ (siciliečių mafija. – Aut.). Jis buvo užsiminęs, kad domėjosi finansinėmis piramidėmis. Bet tikėti juo negalima.

– Kaip J.Tumėnas elgiasi?

– Jis vaidina auką. Aš su juo nebendrauju. Man gaila nervų, sugadintos sveikatos. Tai mano krepšinio karjeros pinigai, uždirbti ne už aikštės ribų.

Viešbutyje nedarėme kapitalinio remonto, nepirkome užsakytų baldų, nerenovavome, nes nebebuvo pinigų. Ir viešbučio likimas tapo aiškus – jis negalėjo likti toks apsmurgęs. Tas sprendimas paveikė ir Krepšinio akademiją. Kai turėtum atsarginių pinigų, ne tiek skaudėtų.

– Ar turite vilties atgauti pinigus, paskolintus J.Tumėnui?

– Jei pasitvirtins konteinerio versija ir teisėsauga užsiims narplioti grandinę, kaip pinigai iš taško A buvo perduoti į tašką B ir įdėti į konteinerį, tada turėtų paaiškėti užsakovai, su kuriais jis šešėlyje bendravo.

Manau, kad buvo nematoma grupuotė, kuriai J.Tumėnas dirbo ir kuriai jis davė tuos pinigus. Jis skolindavosi iš tokių mulkių kaip mes, sportininkai. O vėliau, kai konteineris nenuėjo iki adresato, jį patį turbūt metė per bortą.

– Ar J.Tumėnas, jums negrąžinęs 960 tūkst. eurų, bent atsiprašė?

– Ne, nes tokie žmonės neatsiprašo. Bet man labai keista jo tėvo, politiko, pozicija. Krepšininkus, kurie kreipėsi pagalbos, S.Tumėnas sudirbdavo greitai ir tie antrą kartą jam neskambindavo.

Jei mano sūnus būtų prasikaltęs ir tai žinočiau, aš ieškočiau kontaktų, bandyčiau išspręsti tuos klausimus, tikrinčiau faktus. Jei tėvas neigia, kad to nebuvo, tai kaip jis gali būti politikoje? Juk nemato net to, kas vyksta po nosimi!

– Ar manote, kad Seimo narys dangsto sūnų?

– Jis pasirinko tokį būdą. Jeigu S.Tumėnas žinojo apie sūnaus veiklą, Molėtų komandos rėmimą ir jam nekilo klausimų apie pinigų kilmę, vadinasi, tėvas buvo apgautas ir tada turėtų tai pasakyti garsiai.

O jeigu politikas žinojo ir nieko nedarė, o šiuo metu bando pridengti sūnų, vadinasi, jis yra sąjungininkas.

Pilkos zonos nėra. Yra juoda arba balta. Arba jis nori žinoti teisybę, kad būtų rami sąžinė, arba dangstydamas eina su sūnumi tuo pačiu keliu.

Narkotikai slepiami ir karstuose

Į kokį krovinį galėjo būti investuoti pinigai, surinkti iš sportininkų?

2014 metų gruodžio 12-ąją Klaipėdos muitinės pareigūnai jūriniame konteineryje rado 116 kilogramų kokaino. Konteineris atplaukė iš Amerikos per Panamos ir Vokietijos uostus. Jame gabenti naudoti automobiliai. Prie pat durų gulėjo trys brezentiniai krepšiai, apjuosti grandinėmis su spynomis.

Juose rasta 116 kilogramų kokaino, supakuoto po 1 kilogramą. Narkotikus turbūt planuota pasiimti Vokietijoje, bet nepavyko.

„Buvo suburta grupuotė iš ES piliečių arba gyvenančių ES. Vadeiva – ispanas, gyvenantis Vokietijoje. Grupuotėje buvo ir albanų.

Gabenimo būdas buvo agresyvus ir įžūlus: plėšiamos plombos, įdedamas krovinys, o paskui bendrininkai bando paimti. Konteinerio savininkai apie tai paprastai nieko nenutuokia. Plomba buvo pažeista turbūt Panamoje, kuri yra netoli Kolumbijos.

Iki šiol nebuvo žinių, kad prie tos kontrabandos būtų tiesiogiai prisidėję lietuviai“, – teigė Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Telesforas Šimkus.

Kontrabandininkų sėbrai buvo atvykę į Klaipėdą, ieškojo ryšių, bandė patekti į uostą. Bet planas neišdegė.

Lietuviai kriminalistai, aiškindamiesi šių narkotikų kelią, dirbo kartu su kolegomis iš Vokietijos. Hanoverio teisme buvo nuteisti 5 asmenys. Vadeivai ispanui skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pernai Klaipėdoje buvo rasta 610 kilogramų kokaino. Narkotikai gabenti išlietose metalo formose, kurių viena svėrė 5 tonas. Į šią kontrabandą įsivėlęs Rusijos pilietis, turėjęs leidimą gyventi Lietuvoje ir įsteigęs čia įmonę. Prieš pat atvykstant kroviniui jis išvyko.

Kokaino bandyta įvežti ir tarp žuvies, bananų, dėvėtų drabužių, karstuose, anglyse.

„Jūrų keliu gabenamas kokainas iš Kolumbijos. Ten veikia mafija, kuri technika apsirūpinusi geriau nei pareigūnai. Ji perka naujus sraigtasparnius, automobilius, kad galėtų greitai pasprukti. Ten sukasi labai dideli pinigai. Narkotikų tiekėjų tikslas – aprūpinti Europą“, – teigė T.Šimkus.

Yra ir tamsių bylų, kurios nėra ištirtos. Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, tyrimas būtų atnaujintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.