Nelegalius migrantus gabenusiam latviui gresia ilgi metai nelaisvės

Kalvarijos pasieniečiai sulaikė į Lenkiją beišvažiuojantį automobilį „Saab 9-5“, kuriuo Latvijos pilietis gabeno keturis nelegalius migrantus iš Vietnamo. Už tai jam gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Latvis gabeno 4 nelegalius migrantus iš Vietnamo.<br>VSAT nuotr.
Latvis gabeno 4 nelegalius migrantus iš Vietnamo.<br>VSAT nuotr.
Latvis gabeno 4 nelegalius migrantus iš Vietnamo.<br>VSAT nuotr.
Latvis gabeno 4 nelegalius migrantus iš Vietnamo.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 16, 2018, 10:49 AM

Kaip informuoja Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), šeštadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose, kelyje Marijampolė – Suvalkai, vykdė pasirinktinį automobilių ir jų keleivių patikrinimą. Ši vieta yra prie pat sienos su Lenkija. Pasieniečiai stabdė į kaimyninę šalį važiavusį automobilį „Saab 9-5“ latviškais numeriais.

Jo vairuotojas, įtariama, apsimetė nepastebėjęs šalia kelio prie tarnybinio visureigio stovėjusių uniformuotų pasieniečių ir jų aiškiai išreikšto nurodymo sustoti. „Saab 9-5“ pravažiavo pro pasieniečius, tačiau greičio nedidino. Maždaug už 300 metrų nuo stabdymo vietos Kalvarijos pasieniečiai tarnybiniu visureigiu „Mitsubichi Pajero“ automobilį „Saab 9-5“ prisivijo ir užblokavo jam kelią.

Paaiškėjo, kad vairuotojas yra 24-erių Latvijos pilietis. Kartu važiavo keturi vyrai, turėję 17-os, 23-ejų, 27-erių ir 31-erių Vietnamo piliečiams išduotus pasus. Juose nebuvo Šengeno vizų ir teisėtą atvykimą į šią erdvę patvirtinančių sienos kirtimo spaudų.

Latvijos piliečiui Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną.

Už tai gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Vairuotojas uždarytas į areštinę.

Be to, jam teks administracine tvarka atsakyti ir už nepaklusimą uniformuoto Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūno teisėtam, aiškiai išreikštam reikalavimui sustabdyti transporto priemonę. Už tai numatyta bauda nuo 850 iki 1 tūkst. 200 eurų.

Pasieniečiai į areštinę uždarė ir tris suaugusiuosius nelegalius migrantus. Nepilnametis vietnamietis apgyvendintas Ruklos pabėgėlių priėmimo centre.

2012 m. VSAT pareigūnai sulaikė 123 Vietnamo piliečius, bandžiusius neteisėtai patekti į Lietuvą. 2014 m. pasieniečiams įkliuvo 301, 2015 m. – 382, 2016 m. – 226, 2017 m. – 87 Vietnamo piliečiai. Šiemet pasieniečiai sulaikė 62 vietnamiečius.

Pastaraisiais metais Lietuvoje sulaikomi vietnamiečiai ją pasiekia dviem maršrutais.

Pirmasis ir pastaruoju metu mažiau populiarus – iš savo šalies lėktuvais jie atskrenda iki Maskvos, tada automobiliais gabenami iki Baltarusijos. Iš jos migrantai bando neteisėtai pereiti sieną į Lietuvą ir pasiekti tikslą – automobiliais kartu su gabentojais nuvykti į Vakarų Europą.

Antras maršrutas – Vietnamo piliečiai iš savo šalies atskrenda į Maskvą. Iš jos automobiliais su gabentojais vyksta iki sienos su Latvija. Tada migrantai neteisėtai pergabenami į Latvijos teritoriją. Iš čia į Vakarų Europą jie gabenami tranzitu per Lietuvą.

Tarp šiemet VSAT pareigūnų sulaikytų užsieniečių didžioji dauguma į Lietuvą bandė patekti antruoju maršrutu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.