Ekvadoriečio užpuolimu įtariami jaunuoliai – spalvingos praeities asmenys

Ketvirtadienio rytą Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo surengta spaudos konferencijoje, kurioje buvo atskleista daugiau detalių apie ekvadoriečio užpuolimu įtariamus jaunuolius. Kaip paaiškėjo, vaikinai jau ir anksčiau buvo pakliuvę į policijos akiratį.

Sulaikyti ekvadoriečio užpuolimu įtariami jaunuoliai.<br>Socialinio tinklo Facebook ir J.Stacevičiaus nuotr.
Sulaikyti ekvadoriečio užpuolimu įtariami jaunuoliai.<br>Socialinio tinklo Facebook ir J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2018, 11:21 AM, atnaujinta Jul 26, 2018, 2:18 PM

Praėjusį ketvirtadienį Vilniuje, Antakanlio g., Petro Vileišio stotelėje, Fabianui Sanchezui buvo suduoti smūgiai, jam buvo šaukiama „Lietuva – lietuviams!“.

Vilniaus apskrities VPK viršininkas Saulius Gagas pasakojo, kad policijos pareigūnai greitai atvyko į įvykio vietą – per septynias minutes.

„Patruliai bendravo su nukentėjusiuoju anglų kalba, ko pasekoje pagal nurodytus požymius dirbo Antakalnio teritorijoje, važinėjo gatvėmis, ieškodami pagal požymius ir siekdami sulaikyti smūgius sudavusius asmenis.

Pirminės paieškos priemonės nedavė rezultatų, informacija iš Bendrojo pagalbps centro buvo perduota į Vilniaus miesto pirmąjį policijos komisariatą, komisariate vadovas nukreipė pareigūnams patikslinti aplinkybes ir priimti procesinį sprendimą.

Tam reikalui policija turi 10 dienų, veiksmai buvo atliekami patikslinimo metu, kadangi reikalinga surinkti visą informaciją ir įvertinti teisine prasme, prieš pradedant ikiteisminį tyrimą. Šią savaitę, antradienį, buvo pradėtas ryte ikiteisminis tyrimas“, –  teigė S.Gagas.

Spaudos konferencijoje Vilniaus apskrities VPK viršininkas Saulius Gagas pasakojo, kad dėl įvykio ikiteisminis tyrimas pagal du baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl viešosios tvarkos pažeidimo (LR BK 284 str.) ir neapykantos kurstymo (LR BK 170 str.).

Saulius Gagas pasakojo, kad buvo apklausiamas nukentėjęs asmuo, peržiūrima vaizdo kamerų medžiaga, atliekami kiti veiksmai, kurių pasekoje trečiadienio vakarą buvo sulaikyti du įtariamieji.

Įtariamieji jau anksčiau buvo pakliuvę į pareigūnų akiratį

Kaip pasakojo S. Gagas, sulaikyti du įtariamieji – 18-os ir 26-erių metų vilniečiai. Vilniaus apskrities VPK viršininkas teigė, kad vaikinai turi „spalvingą praeitį“ – abu įtariamieji jau anksčiau yra patekę į policijos akiratį.

26-erių metų vaikinas jau anksčiau yra teistas už panašią nusikalstamą veiką – viešosios tvarkos pažeidimą, neapykantos kurstymo, taip pat kapo ar ar viešos pagarbos vietos išniekinimą, sunkų ir nesunkų sveikatos sutrikdymą.

18-metis taip pat spėjo susidurti su teisėsauga – S.Gagas pasakojo, kad dėl vaikino pradėta „eilė ikiteisminių tyrimų“. Jaunuolis į pareigūnų akiratį pakliuvo dėl sukčiavimo, nežymaus sveikatos sutrikdymo, grasinimo nužudyti ar žmogaus terorizavimo.

Policijos pareigūnai kreipsis dėl griežčiausios kardomosios priemonės, suėmimo, skyrimo. Kol kas dar nenuspręsta, kuriam laikui bus prašoma suimti įtariamuosius.

Tokio pobūdžio nusikaltimų – mažėja

S.Gagas pasakojo, kad tokio pobūdžio nusikaltimų – mažėja. 2017 metais Lietuvoje buvo užregistruota maždaug 17 tokio pobūdžio nusikaltimų, kai anksčiau jų būdavo daug daugiau.

Jis taip pat teigė, kad didžioji dalis neapykantos kurstymo vyksta internetinėje erdvėje.

„Tai komentarai, jų rašymas, jų eskalavimas, nuomonės reiškimas, kaip kas galvoja pradžioje, kad tai yra galima,“ – pasakojo Vilniaus apskrities VPK viršininkas.

Jis džiaugėsi, kad pareigūnai nepraleidžia pro pirštus tokio neapykantos kurstymo internetinėje erdvėje ir, kad dėl šių nusikalstamų veikų buvo pradedamos baudžiamosios bylos. S.Gagas teigė, kad tolerancija – auga, mat šiais metais buvo ne vienas tolerancijos renginys ir nebuvo užfiksuotas nei vienas pažeidimas. 

Lukiškių aikštėje bus rengiama proteksto akcija

Vilniaus Lukiškių aikštėje ketvirtadienį 18 val. planuojama surengti protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus. Šį renginį pradėta planuoti policijai dar nepradėjus ikiteisminio tyrimo.

Organizatoriai dėl leidimo kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybė, kuri pranešė, kad trečiadienį administracija priims sprendimą.

Kaip naujienų portalą lrytas.lt informavo Vilniaus miesto savivaldybė, protesto akcijos organizatoriai gavo leidimą surengti renginį, kuriame dalyvaus iki 1 tūkst. žmonių.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.