Romą Zamolskį išsekino bado streikas Rusijos kalėjime: žudikas prarado sąmonę

Rusijos kalėjime dvi savaites liepą badavęs vienu pavojingiausių Lietuvos nusikaltėlių vadinamas Romas Zamolskis pradėjo valgyti, tačiau vis tiek nėra patenkintas. Jis skundžiasi, kad niekam tikęs ligoninės maistas ir vanduo jį vis tiek pražudys.

R.Zamolskis dėl badavimo buvo praradęs sąmonę ir atsidūręs kalėjimo ligoninėje.
R.Zamolskis dėl badavimo buvo praradęs sąmonę ir atsidūręs kalėjimo ligoninėje.
Romas Zamolskis<br>kiti
Romas Zamolskis<br>kiti
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-08-06 06:01, atnaujinta 2018-08-06 10:41

„Mane jų maistas ir vanduo žudo. Mano organizmas išsekęs – man negalima valgyti tokio maisto“, – savo žmonai Svetlanai Zamolskienei laiške iš Jekaterinburgo 2-osios kolonijos ligoninės parašė R.Zamolskis.

Į šią gydymo įstaigą jis buvo pervežtas po to, kai dėl sausos bado akcijos prarado sąmonę.

48 metų vyras sutuoktinei teigė, kad atsigauti jam padėtų vyšnios, bananai ir vandenyje ištirpintas medus, tačiau kalėjime medicina vis dar tarsi iš akmens amžiaus, o medikai jo nesupranta.

Šis laiškas yra vienintelė S.Zamolskienę pasiekusi žinia po to, kai jos vyras skubiai buvo išvežtas iš Jekaterinburgo 10-osios pataisos kolonijos, kur jis kali jau daugiau kaip dvejus metus.

Pamačiusi vyrą išsigando

„Pastarąjį kartą jį mačiau dešimtąją badavimo dieną. Nors kolonijos darbuotojai sakė, kad nepanikuočiau, nes mano vyras visai gerai atrodo, tai, ką pamačiau, buvo siaubinga – jis atrodė visiškai išsekęs, neturintis jėgų, tiesiog staiga pavirto 80-mečiu senuku“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo garsaus kalinio bendraamžė žmona S.Zamolskienė.

Kitą dieną po žmonos apsilankymo jos vyro sveikata labai pablogėjo.

Išsigandę, kad R.Zamolskis gali mirti, pataisos namų darbuotojai jį pervežė į kitos kolonijos ligoninę.

Prabilo apie grasinimus

„Mano vyrą išvežė į 2-osios kolonijos, kurioje jis buvo laikomas ikiteisminio tyrimo metu, ligoninę. Tai gydymo įstaiga, dėl kurios jis pats ne kartą rašė skundus ir atsisakė joje gydytis, nes dar tardymo metu jam čia buvo žadama, kad jis esą netyčia užsikrės hepatitu ar ŽIV. Be to, jis ten patyrė medicininius ir fizinius kankinimus“, – tikino S.Zamolskienė.

Susitikti su vyru ir pamatyti, kaip jis atrodo, moteriai neleidžiama. Su juo buvo susitikusi Žmogaus teisių gynimo organizacijos atstovė Sverdlovsko srityje Tatjana Merzliakova.

„Ji įkalbėjo R.Zamolskį kartu su ja suvalgyti šiltos avižinės košės“, – po šio susitikimo informavo Sverdlovsko srities Federalinė bausmių vykdymo tarnyba, tačiau S.Zamolskienė į šį T.Merzliakovos pranešimą reagavo skeptiškai: „Aš netikiu jais.“

Nori Lietuvos pagalbos

Pasak S.Zamolskienės, apie tai, kad dėl daugybinių pažeidimų jos vyras planuoja pradėti sausą bado akciją, per kurią atsisakys ne tik maisto, bet ir vandens, ji buvo informavusi ir Lietuvos politikus bei teisėsaugininkus.

S.Zamolskienė siuntė raštus Prezidentūrai, Užsienio reikalų ministerijai, Generalinei prokuratūrai, kreipėsi į Lietuvos ambasadą Maskvoje, tačiau konkrečios pagalbos nesulaukė.

Buvo gauta atsakymų, kad vieni jos laiškai persiųsti Rusijos teisėsaugoms tarnyboms, kiti – į Lietuvos ambasadą Maskvoje.

„Kai paskambinau į ambasadą, man buvo pareikšta, kad R.Zamolskis turi teisę badauti, – toks paties pasirinkimas. Taip pat paaiškino, kad apie situaciją yra informuota jau minėta T.Merzliakova“, – kalbėjo S.Zamolskienė.

Skundėsi cigarečių dūmais

R.Zamolskio žmonos ir jųdviejų dviejų vaikų motinos teigimu, vyro paskelbta bado akcija nėra nei šantažas, kaip teigia Sverdlovsko srities Federalinė bausmių vykdymo tarnyba, nei dėmesio reikalavimas: „Jis tiesiog neturėjo kitos išeities.“

Pasak S.Zamolskienės, įkalinimo įstaigoje iš jos vyro tyčiojamasi nuo pat pirmos minutės.

Tik paskelbus nuosprendį, kad jis už kelis ginkluotus plėšimus ir pasikėsinimą nužudyti nuteisiamas 15 metų laisvės atėmimo bausme, R.Zamolskis atsidūrė kameroje, kurioje tuo metu buvo maždaug 80 žmonių.

Daugelis jų rūkė, todėl nerūkančiam lietuviui kvėpuoti cigarečių dūmais buvo nemalonu.

Nei kojinių, nei apatinių

„Nuteistuosius išvesdavo nusiprausti vos kartą per savaitę, maistas buvo skurdus, atsirado problemų ir dėl drabužių.

Romui buvo duota tik viena pora viršutinių drabužių, jie buvo keturiais dydžiais didesni. Jis su jais ir miegojo, nes niekas neišdavė nei apatinių, nei kojinių.

Apsikirpti kirpykloje jam neleista, plaukus ir barzdą jis karpėsi pats, pasinaudodamas nagų kirpimo žnyplėmis.

Mano laiškų jam neperduodavo, o mūsų visų keturių ilgalaikiai pasimatymai vykdavo šešių kvadratinių metrų kambarėlyje, kuriame buvo dvi lovos“, – skundėsi S.Zamolskienė.

Badavo ir praėjusiais metais

Moters teigimu, dėl šių ir kitų pažeidimų jos vyras buvo paskelbęs bado streiką ir 2017 metais, bet tada ji pati buvo iškviesta į koloniją ir įkalbėjo vyrą nebadauti.

Po šio įvykio reikalai kolonijoje pradėjo krypti į gerąją pusę, patalpose atliktas remontas, pakeistos blyškios lemputės, buvo duotas antras drabužių komplektas. Tačiau pasikeitė kolonijos direktorius, ir įkalintųjų gyvenimo sąlygos vėl tapo baisios.

„Gyvenimas dar pablogėjo, todėl vyras ryžosi sausai bado akcijai ir reikalauja ne tik liautis pažeidinėti žmogaus teises, bet ir grąžinti jį atlikti laisvės atėmimo bausmės į Lietuvą. Tai pagrindinis jo reikalavimas“, – „Lietuvos rytui“ sakė S.Zamolskienė.

R.Zamolskio bendrininkai – jau laisvėje

R.Zamolskis, kuris įtariamas daugybe nusikaltimų, tarp jų ir ne vienu nužudymu bei pasikėsinimu nužudyti, iš Lietuvos dingo 2002 metų balandį.

Nors buvo paskelbta jo tarptautinė paieška, teisėsaugininkams vyras įkliuvo tik po daugiau kaip dvylikos metų, 2014 metų rugpjūtį, dėl nusikaltimų, įvykdytų Rusijoje.

Teisme neigęs, kad yra lietuvis R.Zamolskis, bet išgirdęs, jog siunčiamas už grotų penkiolikai metų, vyras prisiminė ne tik lietuvių kalbą, bet ir savo šaknis ir pareiškė norą bausmę atlikti Lietuvoje, tačiau Rusijos teisėsaugininkai jo išleisti nenori dėl teismo nukentėjusiajam priteisto 1 milijono rublių (maždaug 13 650 eurų) civilinio ieškinio.

Kartu su R.Zamolskiu nuteisti gaujos vadu vadintas Michailas Klokas, kuriam buvo skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, ir Valerijus Povarovas, įkalintas 11 metų, jau išleisti į laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.