Vaikžudė A. Bružaitė su keturių žmonių žudiku savo vyru veržiasi laisvėn

Iki gyvos galvos kalintys sutuoktiniai – du savo sūnus nužudžiusi Alma Bružaitė-Svirbutavičienė ir keturis žmones myriop pasiuntęs Rolandas Svirbutavičius – bando ištrūkti iš Lukiškių.

Sutuoktiniai R. ir A.Svirbutavičiai prašo sušvelninti jiems skirtą bausmę.
Sutuoktiniai R. ir A.Svirbutavičiai prašo sušvelninti jiems skirtą bausmę.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-23 10:49, atnaujinta 2018-08-23 13:12

Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) pagrūmojimu Lietuvai, kad įkalintiems iki gyvos galvos nuteistiesiems nesuteikiama viltis grįžti į laisvę, nusprendė pasinaudoti ir du žinomi žudikai.

Jau dešimt metų Lukiškių kalėjime dienas leidžianti A.Svirbutavičienė (44 m.) ir prieš trejus metus jos vyru tapęs R.Svirbutavičius teismams įteikė prašymus sušvelninti jiems paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

Savo prašymus žudikai grindė pernai priimtu EŽTT sprendimu, kuriuo buvo konstatuota, kad Lietuva pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 3-iąjį straipsnį ir įkalinimą iki gyvos galvos be teisės persvarstyti bausmę prilygino žmogaus kankinimui.

Sutuoktinių skundus ir Vilniaus, ir Šiaulių apygardos teismai atmetė.

Priežastis paprasta – A.Svirbutavičienė ir R.Svirbutavičius paskubėjo, mat iki šiol nėra teisiškai sureguliuota, kaip gali būti sušvelninamos bausmės kaliniams, kuriems laisvė atimta iki gyvos galvos.

Sutuoktiniai jiems nepalankius sprendimus apskundė Apeliaciniam teismui, tačiau iš jo greičiausiai sulauks tokio pat atsakymo – įstatymo, leidžiančio įkalinimą iki gyvos galvos pakeisti švelnesne bausme, nėra, o jei toks ir būtų, nei A.Svirbutavičienė, nei R.Svirbutavičius neatitinka jame numatytų reikalavimų.

„Teisingumo ministerija yra parengusi projektą, tačiau jis vis dar yra Vyriausybės kanceliarijoje ir laukia svarstymo“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė Teisingumo ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Pagal projektą, kuris buvo parengtas šių metų pradžioje, įkalintasis iki gyvos galvos galės prašyti persvarstyti jam skirtą bausmę tik tada, kai kalinimo įstaigoje praleis 25 metus.

Bet ir šia teise galės pasinaudoti ne visi. Galimybė išeiti į laisvę bus suteikiama tik tiems, kurie atitiks visus šešis nurodytus kriterijus: nepriekaištingas elgesys, socialinės reabilitacijos plane nurodytų priemonių vykdymas, sumažėjusi nusikalstamumo rizika, nuteistojo pripažinimas, kad bausmė padarė jam poveikį.

Be to, nuteistasis privalo būti atlyginęs bent dalį nukentėjusiesiems priteistos sumos, taip pat visiškai pripažinti kaltę ir nuoširdžiai gailėtis.

Tada, kai kalinimo įstaiga įvertins visus reikalavimus, nuteistajam bus leista kreiptis į teismą ir prašyti bausmės sušvelninimo.

Susituokė atlikdami bausmę Lukiškėse

Apie Jonaičių šeimą Lietuva sužinojo 2007 metų kovą, kai Kelmės rajono Petrališkės kaime dingo aštuonerių ir dvylikos metų berniukai.

Tuomet A.Jonaitienė aktyviai dalyvavo vaikų paieškose, pati rado vaikų kūnus upelyje ir alpo per jų laidotuves.

Dar po poros dienų paaiškėjo kraupi tiesa – motina pati pasmaugė savo sūnus ir jų kūnus įmetė į upelį.

A.Jonaitienė buvo suimta ir nuteista didžiausia galima laisvės atėmimo bausme. Atsidūrusi Lukiškėse ji bandė kaltę suversti savo vyriausiajai dukrai, tačiau prieš ją nerasta nė vieno įkalčio.

R.Svirbutavičius už grotų atsidūrė anksčiau. Jis buvo nuteistas už tai, kad 1997-ųjų kovo 16-osios naktį Elektrėnuose nužudė keturis žmones.

R.Svirbutavičius su draugu Ričardu Karenda įsiveržė į vieną butų ir nužudė buto šeimininkus Gintarą Babilą ir Gitaną Pinelytę bei du jų svečius.

Žudikai į juos šaudė iš savadarbio šautuvo, badė peiliu, po to jų kūnus nuvežė į mišką ir užkasė, drabužius sudegino ir grįžę į butą jį sutvarkė.

Kalėjime su pirmu vyru išsiskyrusi A.Bružaitė ir R.Svirbutavičius susituokė 2015 metais.

Pabūti kartu nestebimi pašalinių akių sutuoktiniai gali retai. Kaip ir kitiems nuteistiesiems, jiems kas du mėnesius yra suteikiamas pasimatymas, kuris negali trukti ilgiau kaip tris valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.