Po padegimų Romo Zabarausko laiptinėje – policijos atsakas

Per dvi savaites daugiabučio, kuriame gyvena režisierius Romas Zabarauskas, laiptinėje buvo padegtos trijų butų durys. R.Zabarauskas turėjo versiją, jog tai – neapykantos nusikaltimas, susijęs su ant jo balkono pakabinta vaivorykštės vėliava.

Lrytas.lt koliažas.
Lrytas.lt koliažas.
Socialinio tinklo Facebook nuotr.
Socialinio tinklo Facebook nuotr.
Socialinio tinklo Facebook nuotr.
Socialinio tinklo Facebook nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 1:36 PM, atnaujinta Sep 14, 2018, 8:03 PM

Ketvirtadienį įtariamieji buvo sulaikyti, o penktadienio popietę Vilniaus apskrities vyriausiajame komisariate vyko spaudos konferencija, kurioje policijos ir prokuratūros atstovai teigė, kad padegimai – nesusiję su neapykantos nusikaltimais, o su nusikalstama veikla, kuri buvo vykdoma tuose butuose. Nors policija neatskleidžia, kokie nusikaltimai buvo vykdomi, jie patvirtino, kad šiame name buvo užfiksuotas ne vienas prostitucijos atvejis. 

Kaip penktadienį, darbo dienos pabaigoje pranešė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, abiems vyrams, kurie įtariami trijų vienos laiptinės buto durų Savanorių pr. padegimais, teismas penktadienį skyrė suėmimą 2 mėnesiams.

Penktadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas S.Gagas pasakojo, kad pastarojo meto padegimai – nesusiję su neapykantos nusikaltimais. 

„Trys padegimai viename iš Savanorių gatvės namų vakar dieną buvo atskleisti, sulaikyti du įtariamieji, jie policijai žinomi, vienas iš jų gimęs 1990 metais, kitas gimęs 1986 metais.

Abu asmenys yra teisti už įvairius nusikaltimus – vagystes, turto sužalojimą, grasinimą nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą, taip pat už disponavimą narkotinėmis medžiagomis ir jų platinimą, sukčiavimus, plėšimą, viešosios tvarkos pažeidimus,“ – pasakojo Saulius Gagas.

„Padegimai nebuvo susiję su neapykantos nusikaltimais. Tai buvo susiję su nuomuojančių asmenų veikla. Kokia tai veikla – šiai dienai atskleisti negalime,“ – teigė S.Gagas.

Pasak S.Gago, nuoma, kuri buvo vykdoma butuose, buvo ir trumpalaikė. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas atsisakė atskleisti, kokią nusikalstamą veiklą vykdė tų butų nuomininkai, nes šiuo metu  dėl padegimų pradėti ikiteisminiai tyrimai, pagal LR BK 187 str. 2 d. (turto sunaikinimas ar sugadinimas).

Pasak ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios prokurorės Agnsė Stankevičiūtės, yra įtarimų, kad visus tris padegimus įvykdė tie patys asmenys, dėl šios priežasties tyrimai galimai bus apjungti. 

S.Gagas paneigė, kad buvo padegtos LGL (Lietuvos gėjų lygos) biuro durys. Pasak S.Gago, buvo padegtos pastato durys, kurios vedė ir į kitas patalpas. 

Pagrindinė padegimų Savanorių pr. versija – durys buvo padegtos dėl nusikalstamos veiklos, kuri vyko tose patalpose.

Pasak ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios prokurorės, penktadienio popietę prokuratūra kreipsis į teismą dėl sulaikytų įtariamųjų suėmimo, juos bus prašoma suimti trims mėnesiams. 

Vienas iš sulaikytųjų – Vilniaus miesto gyventojas, kitas – atvykęs iš miestelio. 

Nors S.Gagas atsisakė atskleisti, kokios nusikalstamos veiklos buvo vykdomos Svanorių pr. daugiabutyje, jis patvirtino, kad viena iš žinomų nusikalstamų veiklų – prostitucija. Policijos pareigūnai ten užfiksavo prostitucijos atvejus, su šia nusikalstama veikla susiję asmenys buvo nubausti.

S.Gagas atsisakė komentuoti, ar būtent dėl prostitucijos galėjo būti padegamos butų durys. 

Režisierius džiaugiasi policijos tyrimu

Po spaudos koneferncijos R.Zabarauskas susisiekė su naujienų portalo lrytas.lt redakcija, pasakodamas, kad džiaugiasi policijos tyrimu.

„Paviešinau istoriją dėl pareigūnės nederamo komentaro, kai man liepė nusiimti vėliavą, „kol visas namas nesudegė“.

Kai namas degė tris kartus, sutikite, kad tokia frazė ir sukėlė streso, ir net kiršino mane su kaimynais. Pagaliau ši istorija gali baigtis, o vaivorykštės sustiprino gražų judėjimą už Lietuvos laisvę, saviraišką, bendrapiliečių lygiateisiškumą.

Iš kitos pusės, minėta pareigūnė vis dar galėtų atsiprašyti manęs už savo komentarą,“ – pasakojo R.Zabarauskas.

Kaip penktadienį, artėjant darbo dienos pabaigai socialiniame tinkle „Facebook“ rašė režisierius, policija jau išnagrinėjo skundą, dėl pareigūnės komentaro įvykio vietoje. 

„Ačiū už pripažinimą dėl netinkamo elgesio, kad ir be atsiprašymo. Aš kviečiu šią pareigūnę susitaikymo vakarienės. Jos metu kartu pamąstytume, ar galime kaip nors nusiųsti žinutę apie tai, kaip turime pagarbiai bendrauti demokratinėje Lietuvoje. Vaišinu!“, – rašė R.Zabarauskas.

Kaip režisierių informavo Policijos departamentas, ištyrus aplinkybes, nustatyta, kad tai – ne tarnybinis nusižengimas, tačiau atkreiptas dėmesys į tai, kad demokratinėje visuomenėje visi asmenys gali laisvai reikšti savo nuomonę bei pažiūras, o pareigūnai neturėtų siūlyti to nedaryti. 

Kaip rašoma R.Zabarausko publikuotame policijos pranešime, pareigūnei buvo priminta Lietuvos policijos darbuotojų etikos kodekso 6.1. p. nuostata – „Ginti ir gerbti kiekvieno žmogaus garbę ir orumą bei pagrindines teises ir laisves.“.

Per dvi savaites buvo padegtos trijų butų durys

„Nusiimkite tą vėliavą, kol visas namas nesudegė,“ – tokio, pasak režisieriaus Romo Zabarausko, komentaro vyras iš policijos pareigūnės sulaukė po pirmojo jo namo laiptinėje kilusio gaisro. Per dvi savaites daugiabutyje, ant kurio balkono pakabinta vaivorykštės – homoseksualų – vėliava, laiptinėje buvo padegtos trijų butų durys.

Režisierius Romas Zabarauskas rugpjūčio pabaigoje savo balkone pakabino vaivorykštės vėliavą. Pasak režisieriaus publikuotame įraše socialiniame tinkle „Facebook“, taip papuošti savo buto balkoną jis nusprendė iš solidarumo po to, kai rugpjūčio 10-osios naktį padegėjai pasikėsino į LGL (Lietuvos gėjų lyga) biurą.

Jau rugsėjo 2-ąją namo, ant kurio balkono kabėjo vaivorykštės vėliava, laiptinė pakliuvo į padegėjų akiratį. Tą karta buvo padegtos R.Zabarausko kaimyno buto durys.

Nors pačio režisieriaus turtas nenukentėjo, vyrui iškart kilo įtarimas, kad tai – galimai neapykantos nusikaltimas. Šiuos juos įtarimus pakurstė ankstesni panašaus pobūdžio išpuoliai skirti LGL biurui.

Kaltina abejingumu neapykantos nusikaltimams

Pasak R.Zabarausko, į įvykio vietą atvykusi pareigūnė jo versijos nesvarstė ir patarė nusikabinti vėliavą. Nusivylęs tokiu policininkės komentaru, vyras savo patirtimi pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

Rugsėjo 6-osios naktį daugiabučio laiptinėje vėl pasklido degėsių kvapas. Tąkart buvo padegtos buto, esančio keliais aukštais aukščiau, durys. Po šio incidento R.Zabarauskas vėl pasidalino įrašu socialiniame tinkle „Facebook“, prasitaręs, kad policija jį apklausė po to, kai istorija pasiekė viešumą. Į šiuos įvykius sureagavo ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius. 

„Per savaitę dviejų tos pačios laiptinės butų durys padegtos galimai tik dėl to, kad jame gyvenantys laisvi žmonės išdrįso savo balkone pasikabinti LGBT vaivorykštės vėliavą.

Įpratome, kad neapykantos nusikaltimai vyksta Rusijoje arba Islamo valstybėje, bet jie negali vykti laisvame mieste.

Policija neturi teisės siūlyti nusikabinti vėliavą – slėpdamiesi ir bijodami neapykantos nusikaltimų neišspręsime. Šiame mieste visi jo piliečiai gali reikšti savo nuomonę ir pažiūras.

Todėl raginu policiją dėti visas pastangas surandant šunsnukį padegėją ir apginant vilniečių teisę į laisvę. Kabinkite vėliavas ir būkite laisvi, laisvės miesto piliečiai!“ – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė sostinės meras.

Trečiajį kartą į Savanorių pr. daugiabutį padegėjai nusitaikė rugsėjo 13-osios naktį. R.Zabarauskas apgailestavo dėl kaimynų, kurių turtas vis kenčia per dar nerastus įtariamuosius. Režisierius kalbėjo, jog namo gyventojai planuoja įsirengti vaizdo kameras bei prašė žmonių pagalbos prisidedant prie laiptinės remonto ir papildomo saugumo priemonių išlaidų.

R.Zabarauskas žadėjo, kad suradus nusikaltėlį ir prisiteisus iš jo nuostolių atlyginimą, visiems paaukojusiesiems pinigai bus grąžinti. 

Kaltininimai abejingumu – šiemet ne pirmi

Liepos 19 d. Vilniuje buvo užpultas ekvadorietis Fabianas Sanchezas. Jo teigimu, du vaikinai jam sudavė smūgius šaukdami „Lietuva – lietuviams!“.

„Šiandien, apie 9 valandą ryto, šalia Petro Vileišio autobusų stotelės mane užpuolė du 20-25 metų vaikinai. Jie man trenkė man į veidą, ir dar keletą kartų smūgiavo į galvą. Tuo pačiu metu jie šaukė „Lietuva – lietuviams“, – po incidento socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ekvadorietis.

„Buvau šokiruotas ir iš karto skambinau policijos pareigūnams. Atvykę, jie uždavė keletą klausimų, tačiau apgailestavo, kad daugiau nieko padaryti negali. Aš pats apėjau įvykio vietą ir pastebėjau, kad ant šalia stovinčių namų kameros, deja, buvo nusisukusios į kitą pusę“, – apie įvykį rašė Fabianas.

Šis vaikino įrašas susilaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Po jo paviešinimo, policija pradėjo tyrimą. Tuo tarpu žmonės Vilniaus Lukiškių aikštėje surengė protesto akciją, tikindami, kad policija vengia tirti neapykantos nusikaltimus. Šioje protesto akcijoje pasisakė ir pats Fabianas Sanchezas, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, Vilniaus miesto tarybos narys Markas Adamas Holderis, Seimo narė Dovilė Šakalienė. 

Tuo metu policijos atstovai tvirtino, kad įvyko nesusikalbėjimas, mat pareigūnai su ekvadoriečiu bendravo anglų kalba. Fabiano Sanchezo užpuolimu įtariami asmenys buvo sulaikyti, rugpjūčio 24-ąją byla buvo perduota Vilniaus apylinkės teismui. 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.