Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl aktorių šou Šalčininkų rajono bažnyčioje

Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl rugpjūčio 15-ąją dieną Šalčininkų rajono bažnyčioje pasirodžiusių, dvasininkų rūbais persirengusių aktorių.

Žolinių šventės metu bažnyčioje pasirodė aktoriai.<br>Skaitytojo nuotr.
Žolinių šventės metu bažnyčioje pasirodė aktoriai.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-16 13:56, atnaujinta 2018-10-16 13:58

 Kaip informuoja Lietuvos Respublikos prokuratūra, išnagrinėję ikiteisminio tyrimo metu gautus duomenis, įvertinę liudytojų apklausas, Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimo trukdymo atlikti religines apeigas ar religines iškilmes.

Toks sprendimas priimtas nenustačius, kad buvo padaryta nusikalstama veika, numatyta Baudžiamojo kodekso 171 str. (Trukdymas atlikti religines apeigas ar religines iškilmes), tačiau konstatuota, kad reklaminės akcijos organizatoriams ir atlikėjams galėtų būti taikoma administracinė atsakomybė.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai š.m. rugpjūčio 15 d., minint Žolinės šventę, į Šalčininkų rajone Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai, kurie lenkų kalba pasakojo apie netrukus įvyksiantį renginį „Siemens“ arenoje, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino suktines, taip galimai sutrikdydami religinės bendruomenės pamaldas.

Kaip jau rašė naujienų portalas lrytas.lt, bažnyčioje pasirodė režisieriaus Emilio Vėlyvio projekto „Zero Live Show“ komanda: aktoriai Vitalijus Cololo, Mindaugas Papingis ir Ainis Storpirštis.

Ikiteisminį tyrimą atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnai.

Vertinant ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, konstatuota, kad aktorių veiksmai nebuvo nukreipti prieš religinės bendruomenės narių teisę dalyvauti religinėse apeigose, jų tikslas buvo ne sutrikdyti šv. Mišias, o suplanuota komercinio renginio reklama. Šv. Mišios prasidėjo laiku, kaip ir buvo numatyta.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą nurodoma, kad aktorių veiksmai, padaryti viešoje vietoje, nebuvo korektiški ir atitinkantys moralės normas, tačiau šiais veiksmais nebuvo rodoma didelė nepagarba aplinkiniams, nebuvo akivaizdžiai pažeisti visuomenės interesai.

Šiuo atveju nebuvo nustatyti padariniai, kurie savo pavojingumu užtrauktų baudžiamąją atsakomybę, tačiau tokie veiksmai gali būti vertinami kaip atitinkantys Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 481 str. numatyto nusižengimo „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“ pažymius – tyrimo metu apklausti kai kurie bažnyčioje buvę žmonės nurodė pasijutę pažeminti ir šokiruoti, jų teigimu, toks būdas reklamuotis nėra tinkamas.

Prokuroro nutarimui nutraukti ikiteisminį tyrimą įsiteisėjus, tyrimo medžiaga bus perduota policijai spręsti dėl administracinės atsakomybės taikymo už viešosios tvarkos pažeidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.