Lietuvos sekliams – kartūs emigrantės kaltinimai paleidus iš rankų žudikus

Naujienų portalą lrytas.lt pasiekė naujos žinios apie platų atgarsį sukėlusią žmogžudystę Druskininkuose, kurią teisėsaugai beveik po 7 metų atskleidė šiuo nusikaltimu įtariamo žmonių prekeivių gaujos nario Andriaus Burbos buvusi žmona Jelena Burbienė. 30 metų moteris šiuo metu gyvena Jungtinėje Karalystėje, viename Anglijos miestų.

 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Feisbuko nuotr.
 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Feisbuko nuotr.
 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Feisbuko nuotr.
 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Feisbuko nuotr.
 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Feisbuko nuotr.
 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Feisbuko nuotr.
 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Žmogžudyste įtariamam A.Burbai pavyko pasislėpti nuo teisėsaugos.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 2:35 PM, atnaujinta Nov 8, 2018, 3:02 PM

Pasak emigrantės, Lietuvos teisėsaugai turėjo būti žinoma, kad 40 metų A.Burbos rankos suteptos krauju, tačiau jis esą po deportacijos nebuvo sulaikytas – oro uoste niekas iš pareigūnų jo nelaukė. Tiesa, prokurorai moters priekaištus atmeta.

2011 metų sausį nusikaltėlių gaujos auka tapo 44 metų druskininkietis Marius Tiškinas. J.Burbienė smulkiai išklojo britų pareigūnams nužudymo detales, pateikusi tik jai vienai žinomus faktus: ant vyro buvo užpilta karšto aliejaus, kūnas suvyniotas į antklodės užvalkalą ir paslėptas.

Šiuo metu nužudymo byloje yra paskelbta A.Burbos ir jo 35 metų bendrininko Vytauto Avižinio tarptautinė paieška, įtariant juos M.Tiškino nužudymu.

Bėglio dalią pasirinkęs A.Burba neseniai buvo pastebėtas Vokietijoje, važiuojantis mėlynos spalvos mikroautobusu. Pavojingą nusikaltėlį užfiksavo vaizdo kameros.

Anksčiau A.Burba buvo teistas už kitą žmogžudystę Lietuvoje.

Sergsti svarbią liudininkę

Įsiutęs ant nusikaltimą paviešinusios sutuoktinės, A.Burba per savo draugą pagrasino, jog moteris negyvens. Bėglio bičiulis Aurelijus parašė moteriai feisbuke žinutę: „Jis tavęs ieško, užvers. Mirtis 100 procentų“.

J.Burbienei apie grasinimus pranešus britų teisėsaugai, šios šalies pareigūnai moterį nuolat lanko, telefonu teiraujasi, ar nesusilaukė daugiau bauginančių žinių, išpuolių. Skambučiai ir vizitai vyksta kas dvi savaites.

Per vieną paskutiniųjų pokalbių Anglijos kriminalistai papasakojo J.Burbienei, jog jos buvusį sutuoktinį užfiksavo Vokietijoje, viešose vietose įrengtos kameros.

Moteris teigė kraupią paslaptį ilgai saugojusi, baimindamasi dėl savo ir savo vaiko gyvybės: „Andrius grasino kalnuose pradanginti kalnuose ir mane, ir mano mažametę dukrelę. Tačiau bėgant metams, nusprendžiau netylėti – M.Tiškino artimieji turi sužinoti tiesą“.

Žinojo, bet nieko nedarė?

Įtariamųjų paieškas kol kas gaubia mįslės.

Su vyru po žmogžudystės į Angliją emigravusi, o vėliau su juo išsiskyrusi J.Burbienė apie nusikaltimą tvirtino papasakojusi britų policijai dar 2017 metų gegužę.

Parodymai buvo išversti į lietuvių kalbą ir pristatyti Lietuvos pareigūnams.

„Praėjusių metų liepos-spalio mėnesiais Andrius praleido Anglijos kalėjime už kitus nusikaltimus, o šių metų sausio 8 dieną Jungtinės Karalystės migracijos institucijų buvo deportuotas į Lietuvą. Pati mačiau deportacijos dokumentus.

Lietuvos teisėsauga informaciją apie nužudymą turėjo būti jau seniai gavusi. Tačiau lėktuvu į mūsų šalį pristatyto Andriaus niekas iš pareigūnų nepasitiko.

Kiek žinau, paviešėjęs pas savo draugę Kelmėje ir mamą Kazlų Rūdoje, jis pabėgo į Vokietiją“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo J.Burbienė.

Sužinojęs, nusikaltimas yra atskleistas, A.Burba puolė trinti iš socialinių tinklų savo nuotraukas.

Nori apklausos Anglijoje

Emigrantės tvirtinimu, su Druskininkų ir Alytaus policijos pareigūnais ji užmezgė ryšį dar šių metų vasarį, papasakojo jiems apie M.Tiškino nužudymą.

Šis vyras buvo ilgą laiką įtrauktas į dingusiųjų be žinios asmenų sąrašą, o 2016 metų pabaigoje buvo paskelbtas mirusiu.

„Kriminalistai vis žadėjo atvykti pas mane į Angliją ir apklausti, bet to iki šiol nepadarė“, – tvirtino J.Burbienė.

Lietuvoje moteris parodymų duoti nepageidauja, nes sykį išvykus iš Jungtinės Karalystės, durys į šią gali visam laikui užsitrenkti.

Moteris šioje šalyje kelis mėnesius kalėjo už pasinaudojimą suklastotu asmens dokumentu.

Šiuo metu yra svarstomas prieglobsčio suteikimo J.Burbienei klausimas – ji pareiškė bijanti, kad Lietuvoje su ja bus susidorota.

Abu bėgliai – Vokietijoje

Nors moteris apie M.Tiškino nužudymą tikina pranešusi dar prieš pusantrų metų, įtariamųjų paieška buvo paskelbta tik 2018 metų liepą, po „Lietuvos ryto“ publikacijos.

Dienraščio žiniomis, V.Avižinis liepos mėnesį dar buvo Druskininkuose, ir tik paskui dingo iš pareigūnų akiračio. Įtariama, jog jis, kaip ir A.Burba, pasislėpė Vokietijoje.

„Abu žudikus buvo galima sulaikyti Lietuvoje, bet buvo susizgribta per vėlai“, – ištarė J.Burbienė.

Teisėsauga neatskleidžia, ar pavyko rasti vyro kūną.

Britai dar nedavė leidimo

Pasak žmogžudystės bylos tyrimui vadovaujančio Kauno prokuroro Vytauto Gatavecko, A.Burba nebuvo deportuotas iš Jungtinės Karalystės, kaip tikino jo buvusi žmona.

Todėl vyras galėjo bet kada nevaržomas išvykti iš Anglijos ir pasislėpti kurioje nors kitoje šalyje dar iki jo paieškos paskelbimo.

Lietuvis šiuo metu yra ieškomas, kreiptasi pagalbos į Interpolą, yra išduotas Europos arešto orderis. Šioje byloje vyksta intensyvus darbas.

A.Gatavecko tvirtinimu, Lietuvos pareigūnai negali apklausti Jungtinėje Karalystėje žmonių, nesuderinę atvykimo su šios šalies institucijomis.

Atitinkamas prašymas buvo išsiųstas dar liepą. Nors britai turėjo atsakyti per mėnesį, jie vis dar nieko neatrašė.

Žvėriškai nužudė auką

Iš Druskininkų kilęs A.Burba su Jelena susituokė prieš 12 metų. Tuo metu jis atliko bausmę Alytaus pataisos namuose už nužudymą – statybininku dirbęs vyras girtas mirtinai sumušė savo bendradarbį iš Jonavos.

A.Burba anksčiau buvo įkliuvęs ir dėl vagysčių bei įvairių aferų.

Išėjęs į laisvę 2010 metais jis užmezgė ryšius su gauja, prekiaujančia žmonėmis.

Grupuotė įtraukdavo į nusikaltimus asocialius žmones, pasinaudodami jų sunkia materialine padėtimi, menku išsilavinimu, priklausomybe nuo alkoholio ir narkotikų.

Aukoms iš pradžių būdavo žadamas teisėtas darbas ir didelis atlyginimas, bet užsienyje joms būdavo liepiama vogti, o gautą laimikį atiduoti.

Pasak J.Burbienės, viena tokių aukų tapo ir bedarbis iš Druskininkų M.Tiškinas, kurį laiką gyvenęs jos ir jos vyro namuose.

2011 metų sausio 9-osios vakarą vyrai girtavo Druskininkuose esančiame V.Avižinio nuomojamame bute – jame be šeimininko buvo A.Burba, M.Tiškinas, ir teisiamųjų suole už prekybą žmonėmis teisiamųjų suole atsidūręsT.Dapkūnas.

Pirmieji trys puotos dalyviai vėliau puotą pratęsė Burbų namo dalyje.

J.Burbienė tuo metu buvo kambaryje ir matė, kaip vyrai virtuvėje staiga dėl kažko susikivirčijo.

V.Avižinis staiga užpylė ant M.Tiškino iš keptuvės karšto aliejaus, o po to kartu su A.Burba ėmė jį mušti – spardė, daužė kumščiais.

Pasak J.Burbienės, aukai netekus sąmonės smurtautojai suvyniojo kūną į vyšninės spalvos antklodės užvalkalą su geltonomis žvaigždutėmis ir nuvežė į nežinomą vietą.

Moters tvirtinimu, A.Burba ir V.Avižinis išvežė kūną T.Dapkūno šeimai priklausančiu raudonos spalvos mikroautobusu „Ford“, kuris stovėjo Burbų namo kieme.

Po šio kraupaus nusikaltimo pora emigravo į užsienį.

A.Burba kalėjo Anglijoje ir Prancūzijoje už vagystes, dokumentų klastojimą.

M.Tiškino motina aiškino, kad jos sūnus į nusikaltimus nebuvo įsitraukęs, tačiau galėjo pažinoti T.Dapkūną ir jo draugus. Nusikaltėliai galbūt norėjo apiplėšti M.Tiškiną – kartu su juo dingo ir banko kortelės, asmens dokumentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.