Airijoje dingusios lietuvės artimieji nežinioje, o liudininkus kausto baimė – įtariamasis laisvėje

Apie Airijoje prieš pusmetį dingusią lietuvę Giedrę Raguckaitę iki šiol – jokių žinių. O vienas įtariamų jos žudikų jau išėjo į laisvę. Merginos artimieji gyvena kankinami nežinios, o liudininkai – baimės.

 Šių metų liepą Greiso miestelyje netoli Londono supleškėjo keli automobiliai. Lietuvė Ieva tvirtino, kad tai padarė G.Raguckaitės nužudymu įtariamas vyras.
 Šių metų liepą Greiso miestelyje netoli Londono supleškėjo keli automobiliai. Lietuvė Ieva tvirtino, kad tai padarė G.Raguckaitės nužudymu įtariamas vyras.
G.Raguckaitė Airijoje dingo prieš pusę metų. Iki šiol neaišku, kas jai nutiko.
G.Raguckaitė Airijoje dingo prieš pusę metų. Iki šiol neaišku, kas jai nutiko.
Šių metų liepą Greiso miestelyje netoli Londono supleškėjo keli automobiliai. Lietuvė Ieva tvirtino, kad tai padarė G.Raguckaitės nužudymu įtariamas vyras.
Šių metų liepą Greiso miestelyje netoli Londono supleškėjo keli automobiliai. Lietuvė Ieva tvirtino, kad tai padarė G.Raguckaitės nužudymu įtariamas vyras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 10:44 AM, atnaujinta Nov 26, 2018, 11:51 AM

G.Raguckaitei praėjusį trečiadienį būtų suėję 30 metų. Gegužės pabaigoje Dandolko mieste Rytų Airijoje dingusios lietuvės artimieji jau kuris laikas vartoja būtąjį laiką, nes nebetiki, kad Giedrė dar gyva.

Airijos pareigūnai G.Raguckaitės bylą perkvalifikavo į nužudymą, tačiau, kol kūnas nerastas, neturi pakankamai įrodymų.

Nors buvo skelbiama, kad netrukus dėl nužudymo bus pareikšti įtarimai Giedrę paskutiniems mačiusiems dviem lietuviams, aiškėja, kad be žinios dingusios merginos byla įstrigo.

Vienas įtariamųjų Mykolas (vardas pakeistas ir redakcijai žinomas) net nebuvo sulaikytas. Kitas įtariamasis Saulius (vardas pakeistas ir redakcijai žinomas) Airijoje kalėjo dėl vagystės iš parduotuvės.

Tačiau jis – jau laisvėje, o galimo šių vyrų nusikaltimo liudininkė Ineta (vardas pakeistas ir redakcijai žinomas) baiminasi, kad ir ji nebūtų nutildyta.

Juolab kad, kaip pavyko išsiaiškinti „Lietuvos rytui“, Saulius garsėja neprognozuojamu charakteriu.

Apsvaigusią gaivino vonioje

Gegužės 29-osios vakarą Giedrė paskambino Kaune gyvenančiam tėvui Arūnui Raguckui pasveikinti artėjančios Tėvo dienos proga. Ji buvo gerai nusiteikusi ir žvali.

Po kelių valandų Giedrė buvo be sąmonės ir ją teko gaivinti ledo vonioje. Apie tai „Lietuvos rytui“ papasakojo to vakaro liudininkė lietuvė Ineta.

Ši moteris Dandolke su šeima nuomojasi būstą, kurio vieną kambarį pernuomojo įtariamam G.Raguckaitės žudikui Sauliui.

Tą gegužės 29-osios vakarą nuomininkas su draugu Mykolu privažiavo prie namo ir iš automobilio iškėlė Giedrę. Moteris buvo be sąmonės.

„Mykolas ją nešė ant rankų kaip kūdikį“, – pasakojo Ineta.

Tai pamačiusi, moteris liepė kviesti greitąją pagalbą, bet vyrai patikino, kad apsvaigusi Giedrė – jų draugė, kurią rado kažkur nugriuvusią, ir Inetos paprašė padėti ją atgaivinti.

Giedrė buvo paguldyta į šaltą vonią ir gaivinama ledu. Apsvaigusi moteris vilkėjo tvarkingais drabužiais – juodais džinsais ir marškinėliais, nuo jos nesklido alkoholio kvapas, bet G.Raguckaitės kojos buvo subraižytos, lyg būtų vilkta per erškėtrožių krūmus, o akys atrodė lyg stiklinės.

Po kurio laiko, anot liudininkės, Giedrė lyg ir atgavo sąmonę, žvilgsnis tapo sąmoningas, tačiau ji negalėjo suregzti žodžio.

„Kai vyrai trumpam iš vonios išėjo, tos moters paklausiau: „Ką tu čia su jais veiki?“

Ji neatsakė, nes atrodė, kad veliasi liežuvis. Tačiau moteris nerodė jokių ženklų, kad reikėtų pagalbos“, – pasakojo Ineta.

Vyrai Giedrę nunešė į kambarį. Po kurio laiko chalatą Giedrei atnešusi liudininkė pamatė, kad Mykolas su Giedre lovoje kažką daro. Vyras greitai užsimetė apklotą.

Liudininkė visiems liepė nešdintis, ir netrukus abu vyrai su moterimi išvažiavo. Anot Inetos, ir Saulius, ir Mykolas iš pažiūros atrodė blaivūs.

Maždaug pusiaunakčiu Lietuvos laiku buto šeimininkė gavo nuomininko žinutę, kad šis dėkoja už pagalbą gaivinant Giedrę ir pridės 100 eurų prie kambario nuomos. Nuo tada niekas G.Raguckaitės nebematė.

Liudininkė – išsigandusi

Saulius kelis mėnesius kalėjo dėl vagystės iš parduotuvės, tačiau liudininkai jį jau matė vėl vaikštinėjantį po Dandolką.

Ineta baiminasi dėl savo saugumo, nes, anot jos, neaišku, kas Sauliui galėtų šauti į galvą: „Gal jis padegs mano automobilį arba namus.“

Moteris yra ištikta šoko. Airijos pareigūnai ją dar kartą apklausė dėl gegužės 29-osios įvykių, bet Ineta baiminasi, kad jos žodžiai dabar jau nieko verti.

Į laisvę išėjusiam Sauliui neliko kliūčių susitikti su Mykolu ir suregzti savą istoriją.

Sudegino kelis automobilius

Apie tai, kad Saulius gali padegti automobilį arba namą, Ineta prabilo neatsitiktinai. „Lietuvos rytas“ rado Anglijoje gyvenančią lietuvę, kuri įsitikinusi, kad Saulius su dar vienu bičiuliu sudegino jos ir kaimynų automobilius.

Anot Ievos, 2014 metais Saulius kelias dienas dirbo pas jos vyrą – dalijo skrajutes. Paskui vyras rekomendavo Saulių dirbti nedidelių krovinių vežėju. Iš pradžių Saulius atrodė normalus, nors vis kildavo įtarimų, kad vagia iš degalinių benziną.

Kartą per Anglijos kelių policijos reidą Saulius buvo sulaikytas – Ieva sako nežinanti, kodėl. Sulaikytas Saulius paskambino Ievai ir paprašė atvežti jo pasą.

Netrukus vyras buvo išsiųstas iš Anglijos.

Šių metų liepos 13-osios naktį Ieva prabudo maitinti kūdikio.

„Bemaitinant staiga kambarys nusidažė oranžine spalva. Iš pradžių pamaniau, kad kaimynų namas dega, bet pažvelgusi pro langą pamačiau, kad liepsnoja už kelių metrų stovintis mūsų automobilis“, – pasakojo moteris.

Jį pavyko užgesinti, bet supleškėjo toliau stovėjęs Ievos šeimos „Ford Galaxie“ ir kaimynų „Audi Q7“ bei BMW X5.

„Tikrai žinau, kad tai padarė Saulius, nes jis paskambinęs pats man prisipažino. Neva dėl to, kad tai aš jį įdaviau policijai ir jis buvo išsiųstas iš Anglijos.

Bet tai – nelogiška. Kodėl tada aš jam vežiau dokumentus ir kitus daiktus, aukojau savo laiką, keturias valandas važiavau su trimis vaikais, mokėjau už degalus?“ – klausė Ieva.

Į Ievos svarstymus Anglijos policija neatsižvelgė. Pareigūnų teigimu, Saulius to padaryti niekaip negalėjo, nes buvo išsiųstas iš šalies.

Tačiau Anglijoje įkliuvę ir iš šalies išsiųsti lietuviai žino kelią, kaip sugrįžti. Tai jie daro per Šiaurės Airijos sostinę Belfastą, kur pasienio kontrolė yra supaprastinta.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, tai buvo ne pirmas kartas, kai Saulius išsiųstas iš Anglijos. Taip buvo nutikę ir praėjusiame dešimtmetyje.

Mėgino patenkinti aistrą

Dar viena lietuvė Sandra „Lietuvos rytui“ pasakojo, kaip Saulius jos vos neišprievartavo.

Ketverius metus Anglijoje gyvenusi mergina su Sauliumi susipažino per darbą. Nors buvo pažįstami tik kelias dienas, Saulius kažkokia proga pasiūlė išgerti, o išgėręs savęs nebekontroliavo – pradėjo Sandros reikalauti užsiimti seksu.

Merginai atsisakius, Saulius griebėsi prievartos. „Dar spėjau paskambinti Anglijoje dirbančiam savo draugui, bet Saulius atėmė telefoną ir pradėjo mane smaugti. Paskui lipniąja juosta užklijavo burną ir rankas.

Kol šiaip ne taip išsilaisvinau, pati susipjausčiau rankas: pasakiau, kad geriau mirsiu, nei su juo pergulėsiu“, – pasakojo Sandra.

Persigandusi Sandra galiausiai pabėgo, bet pareiškimo dėl pasikėsinimo neparašė.

„Buvau labai jauna, o Saulius prigąsdino, kad visą kaltę suvers man. Neva pati jį puoliau ir nugriuvau. Nors visas mano kūnas buvo nusėtas mėlynėmis, neišdrįsau kreiptis į policiją“, – sakė dabar jau Lietuvoje gyvenanti Sandra.

Mįslingoje byloje – ne viena paslaptis

G.Raguckaitė paskutinį kartą buvo pastebėta Dandolke gegužės 29-osios vakarą. Artimieji nežino, kas jai nutiko, nes kūnas – dar nerastas.

Paslaptys gaubia ir paskutines savaites, kai G.Raguckaitė dar buvo matoma viešumoje.

Iš paskutinio žinomo būsto Giedrė išsikraustė gegužės 23-iąją. Tame būste ji paliko ir savo asmens dokumentą, kurį buvo davusi būsto nuomotojui, kad pasidarytų kopiją. Kol kas nerastas atsakymas, kur G.Raguckaitė gyveno šešias dienas iki gegužės 29-osios.

Įtariamo žudiko Sauliaus būste Giedrė tikrai negyveno, nes liudininkė Ineta lemtingą vakarą G.Raguckaitę matė pirmą kartą. Antrojo įtariamojo Mykolo bute gyventi ji irgi negalėjo, nes jis gyvena su šeima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.