Agurkiniai teismą bando įtikinti – gaujos nebuvo, bet samdytis ginkluotą apsaugą teko

Nuteisti Agurkinių lyderiai Apeliacinį teismą bando įtikinti, kad tokios grupuotės visai nebuvo, tačiau jų pagalbininkai dar renkami iš įvairių Europos valstybių. Du jų prieš teismą stojo tik dabar.

Iš Didžiosios Britanijos neseniai pargabentas S.Pilipavičius (nuotr. kairėje) Vilniuje teisiamas kartu su narkotikus galimai vežusiu A.Puidoku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš Didžiosios Britanijos neseniai pargabentas S.Pilipavičius (nuotr. kairėje) Vilniuje teisiamas kartu su narkotikus galimai vežusiu A.Puidoku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2018, 8:24 PM

Iš matymo pažįstamas. Taip buvęs Agurkinių apsaugininkas Mindaugas Kuosa vakar apibūdino Vilniaus apygardos teismo (VAT) salėje sėdintį Saulių Pilipavičių.

Liudytojas žinojo tik jo pravardę – kol gyveno Kaune, S.Pilipavičius buvo vadinamas Ūsu.

Kai kriminalistai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Agurkinių grupuotės nusikaltimų, M.Kuosa buvo atpažinęs S.Pilipavičių iš nuotraukų.

Teisia ir vairuotoją

Kai buvo sulaikyti Agurkinių grupuotės lyderiai, S.Pilipavičius gyveno Anglijoje.

Sugrąžinus Ūsą į Lietuvą siekiama įrodyti, kad jis priklausė Agurkinių grupuotei ir padėjo jiems išplatinti didelį kiekį narkotinių medžiagų.

Už kvaišalų gabenimą kartu teisiamas ir vairuotojas Artūras Puidokas. Byloje teigiama, kad iš Ispanijos į Olandiją A.Puidokas pergabeno 90 kilogramų kokaino.

Šį teisiamąjį M.Kuosa teigė taip pat kažkur matęs, tačiau jų susitikimo aplinkybių neprisiminė.

Į susitikimus – su apsauga

Trejus metus Agurkinių narius saugojusiam M.Kuosai labiau įsiminė S.Pilipavičius.

Apsaugininkas į jo namus Aleksoto rajone teigė ne kartą lydėjęs Agurkiniams priklausiusį Tadą Petrošių, brolius Audrių ir Darių Petkauskus.

Šeimininkas juos pasitikdavo prie įvažiavimo į kiemą.

Šie vyrai ne kartą buvo susitikę ir įvairiose Kauno kavinėse. Kokius reikalus jie sprendė, buvęs apsaugininkas teigė nežinantis.

„Kol jie kalbėdavosi, mes stovėdavome prie automobilių ir nieko negirdėdavome“, – pasakojo sportiško sudėjimo aukštaūgis. Jis prisiminė girdėjęs, kad Ūsu vadinamas S.Pilipavičius Agurkiniams buvo skolingas, bet nei kiek, nei už ką, nežinojo.

M.Kuosa teigė, kad Agurkinių narius saugojo trys apsaugininkai, dar du sargybinius turėjo šios grupuotės lyderiu laikomas Saulius Velečka, Agurkas.

Praturtėjo nedirbdami

Visi apsaugininkai turėjo legaliai išduotus ginklus, o šaudymo įgūdžius tobulindavo šaudykloje.

M.Kuosa tikino nesidomėjęs, kuo užsiima jo saugomi ir brangiais automobiliais važinėjantys vyrai, tačiau niekada nėra girdėjęs, kad kuris nors jų eitų į darbą.

„Kaune mes važinėdavome iš vienos kavinės į kitą“, – taip savo kasdienybę apibūdino buvęs apsaugininkas.

Mėnesio atlygį – 3 tūkstančius litų (869 eurus) jam sumokėdavo Agurkiniams priklausęs Tadas Petrošius.

Emigrantą grąžino į Kauną

M.Kuosa dažniausiai lydėdavo T.Petrošių. Jį saugoti pradėjęs vyras žinojo, kad 2009-ųjų rugpjūtį pakaunės soduose šį vyrą apšaudė du automatais ginkluoti vyrai.

Iki tol Anglijoje apsaugininku dirbusį M.Kuosą susirado kitas Agurkinių narys Algimantas Ringaila, pravarde Čikis arba Algeška.

„Jis man pasiūlė dirbti apsaugoje Kaune, o aš net nesidomėjau, ką reikės saugoti“, – savo darbo pradžią prisiminė M.Kuosa.

2013 metais, kai pareigūnai sulaikė Agurkinių narius, M.Kuosa jiems nebedirbo, o jį pasamdęs ir vėliau su pareigūnais bendradarbiauti pradėjęs A.Ringaila dingo iš Lietuvos. Jo buvimo vieta nežinoma iki šiol.

Pirkėjų ieškojo Anglijoje

S.Pilipavičiui pateikti kaltinimai išplatinus 16–18 kilogramų kokaino ir padėjus išplatinti 174 kilogramus kokaino, kuriuos Agurkiniai pagrobė iš jachtos Gran Kanarijoje.

Tyrimo metu nustatyta, kad ne anksčiau kaip 2009 metais Agurkiniai iš Ispanijos į Jungtinę Karalystę gabeno kokainą.

Nedidelėmis siuntomis juos atgabendavo vilkikų vairuotojai, o Agurkinių prekeiviai – tokiu laikomas ir S.Pilipavičius – juos išplatindavo vietos rinkoje.

Už kilogramą kvaišalų jie paprastai gaudavo 40 tūkstančių svarų sterlingų (45 tūkst. eurų).

Daug narkotikų Agurkiniams padėjo parduoti ir lietuviško restorano „Smiltė“ Londone bendraturtis, buvęs dainininkės Mios mylimasis Rimas Butkus, tačiau su bendrininku įkliuvo Liverpulyje, kur ir buvo nuteistas.

Bylos duomenimis, S.Pilipavičius šiame nelegaliame versle dalyvavo tol, kol ledų indeliuose vežamus 8 kilogramus kokaino sulaikė Prancūzijos policija.

Sužinojo apie jachtą

Nagrinėjant šią bylą bus prisiminta ir veiksmo filmą primenanti istorija apie Gran Kanarijoje pagrobtus narkotikus.

2011 metų pavasarį S.Velečka sužinojo, kad kauniečiai iš Brazilijos į Kanarų salas plukdo beveik 180 kilogramų aukščiausios kokybės kokaino.

Informatoriai pranešė, kad šių kvaišalų nusipirko Italu pravardžiuojamas į kalėjimą pakliuvusio Daktarų grupuotės lyderio Egidijaus Abariaus, pravarde Goga, bičiulis.

Buvo duomenų, jog už 350 tūkstančių eurų jis pasamdė žinomą Kauno buriuotoją, įvairių regatų prizininką Rimgaudą Gelgotą, kad jis atplukdytų kokainą į Kanarų salas.

Išsiuntė du smogikus

S.Velečka nusprendė šį krovinį atimti ir tam pasamdė sovietiniais laikais Afganistane ir kituose karštuosiuose taškuose kariavusį anykštėną Vilmantą Veršulį.

Gavęs tokį pasiūlymą V.Veršulis pasikvietė daugelio nusikaltimų bendrininką Dmitrijų Romanovičių ir, automobilyje „Volkswagen Caravelle“ paslėpę ginklus, išvyko į Ispaniją.

Kai trijulė keltu iš Ispanijos persikėlė į Las Palmasą, ten jų jau laukė dar du Agurkinių grupuotės nariai. Vienas jų – Saulius Vyšniauskas – prieš tai buvo gyvenęs Kanarų salose ir gerai išmokęs ispanų kalbą. Buvo nutarta jėgos iškart nenaudoti, paprasčiausiai apgauti laivo kapitoną.

Kapitonas buvo apgautas

Kai Agurkiniai pastebėjo ilgai ieškotą jachtą, V.Veršulis ir D.Romanovičius atvyko į uosto teritoriją, o kiti du bendrininkai stebėjo aplinką.

Italo atstovu prisistatęs V.Veršulis jachtos kapitoną R.Gelgotą įtikino skubiai atiduoti kokainą, nes Lietuvoje esą daromos kratos ir suimami žmonės.

Netrukus laivo įgula kartu su kapitonu į V.Veršulio automobilį perkrovė narkotikus ir jie buvo nuvežti į viešbutį. Brazilijoje kokainas buvo supresuotas į maždaug kilogramo dydžio briketus.

Namą pavertė sandėliu

Visus pagrobtus kvaišalus Agurkiniai po kelių dienų pervežė į Ispanijos kurortą Malagą, o vėliau keliais automobiliais nugabeno į Olandiją, kur specialiai tam buvo išsinuomoję namą. Teigiama, kad kurjerio pareigos buvo patikėtos ir A.Puidokui.

Vėliau kokainas iš Olandijos buvo vežamas į Angliją ir ten pardavinėjamas, o vienu aktyviausių prekeivių laikomas S.Pilipavičius. Teigiama, kad didžiąją dalį uždarbio jis atiduodavo S.Velečkai.

Paaiškėjo, kad per dvejus metus buvo parduota apie 110 kilogramų Kanaruose pagrobtų kvaišalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.