Prieš kelionę į Švediją baltarusis gėrė kelias paras manydamas, kad policija nedirba

54 metų Telšių r. gyventojas teisme atskleidė šventai tikėjęs, kad sekmadieniais gali važinėti girtas kaip pėdas, nes kelyje nesutiks policijos. Tačiau toks vyriškio įsitikinimas buvo klaidingas, o klaidos brangiai kainuoja.

Vyras tikėjosi nesutikti pareigūnų.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Vyras tikėjosi nesutikti pareigūnų.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2019, 10:32 AM

Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų teisėja Kristina Sušinskaitė viešame teisiamajame posėdyje išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Telšių rajone gyvenantis baltarusis, Lietuvos Respublikos pilietis N.M. kaltinamas padaręs nusikalstamą veiką, numatytą LR BK 281 str. (Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas).

Keleivis nesugebėjo įpūsti dėl girtumo

Pasirodo, sausio 13 d., apie 15 val. 05 min., kelyje Šiauliai–Palanga girtutėlis N.M. vairavo automobilį „Volkswagen Golf“. Policijos pareigūnų pričiuptas, pripažino padaręs nusikalstamą veiką. Kaltininkas pasakojo, kad sekmadienį, apie 15 val., savo automobiliu „Volkswagen Golf“ važiavo namo į Telšius, kadangi pirmadienį turėjo vykti dirbti į Švediją.

Vyras teisme atskleidė savo istoriją: „Alkoholį su draugu gėriau iš vakaro, buvau pagiringas ir kitą dieną dar išgėriau. Jaučiausi gerai, todėl sėdau prie vairo. Maniau, kad sekmadienį tai tikrai kelyje nesutiksiu policijos. Tačiau važiuodamas pamačiau, kad paskui važiuoja policijos automobilis. Pareigūnai sustabdė, priėjusi pareigūnė davė papūsti į alkotesterį.“ Vairuotojas įpūtė 2,99 prom. Tai sunkus girtumas.

Kaltinamajam ir kitiems nagrinėjimo teisme dalyviams sutinkant, byla išnagrinėta atliekant sutrumpintą įrodymų tyrimą.

Liudytojas V.K. teigė sausio 12 d. su draugu N.M. nuvažiavęs pas bendrą draugą ir visą vakarą vartojo alkoholinius gėrimus. Kitą dieną nuo ryto išgertuvės tęsėsi toliau. Išgėrė du butelius degtinės ir du ar tris „bambalius“ alaus. Apie pietus N.M. sugalvojo savo automobiliu važiuoti namo, nes ryte reikėjo važiuoti į užsienį dirbti. N.M. sėdo prie vairo girtas. Važiuojant Šiaulių plentu link Telšių, vyrus sustabdė iš paskos važiavęs policijos automobilis. Policijos pareigūnas vairuotoją nusivedė į policijos tarnybinį automobilį girtumui nustatyti, o jis išsikvietė taksi ir išvažiavo namo.

Beje, pasak pareigūnų, liudytoju tapęs vairuotojo keleivis V.K. dėl girtumo nesugebėjo įpūsti į alkotesterį.

Išlaiko moterį ir du jos vaikus

Byloje gautas kaltininko sugyventinės V.Z. prašymas perduoti teisiamąjį jos atsakomybėn pagal laidavimą be užstato.

Prašymą atleisti asmenį nuo baudžiamosios atsakomybės pateikusi V.Z. yra neteista, galiojančių administracinių nuobaudų neturi, 2017 m. keletą kartų buvo bausta administracine tvarka už tai, kad buvo neblaivi savo nepilnamečių vaikų akivaizdoje.

Posėdžio metu moteris aiškino 2017 m. turėjusi psichologinių problemų, sirgo depresija, buvo linkusi vartoti alkoholį, tačiau gydėsi, dirbo su savimi, šiuo metu yra pasveikusi ir alkoholio jau antrus metus nebevartoja. Šiuo metu nedirba, tačiau intensyviai ieško darbo.

Pora kartu gyvena šešerius metus, tarpusavio santykiai geri, N.M. išlaiko ją ir du vaikus, kurių tėvas yra žuvęs. Po įvykio moteris sakė daug kalbėjusi su teisiamu vyru. Šis labai gailisi ir išgyvena dėl to, kas atsitiko.

Laiduotoja išgelbėjo nuo teistumo

Teismas nutarė N.M. atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės už nusikalstamos veikos padarymą pagal laidavimą be užstato, perduodant jį vienerių metų ir šešių mėnesių terminui laiduotojos V.Z. atsakomybėn.

Laidavimo metu padarius naują baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, teismas gali panaikinti sprendimą dėl vyro atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės ir spręsti dėl piliečio baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas.

Nuo baudžiamosios atsakomybės atleistam N.M. teismas skyrė baudžiamojo poveikio priemones: uždraudė naudotis specialia teise vairuoti kelių transporto priemones dvejus metus; konfiskavo automobilį „Volkswagen Golf“; paskyrė sumokėti 10 MGL (500 Eur) įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Baudžiamoji byla nutraukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.