„Žolė“ iš čigonų taboro Vilniuje atkeliavo iki Telšių

Vilniuje čigonų tabore „žolės“ nusipirkęs žemaitis įkliuvo per policijos reidą Telšių rajono Tryškių seniūnijoje, prie Vainočių geležinkelio stoties. Baudžiamajai bylai pasiekus teismą, kaltinamasis pripažintas kaltu ir gavo baudą.

Vyras teigė, kad narkotikus gavo čigonų tabore.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vyras teigė, kad narkotikus gavo čigonų tabore.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2019, 11:28 AM

Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų teisėja Audronė Alčauskienė teisiamajame posėdyje išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje plataus profilio statybininkas O.P. kaltinamas padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 259 str. (Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti) 2 d.

Švedijoje teistas už apiplėšimą ir vagystę

Teisiamasis ir anksčiau yra turėjęs reikalų su teisėsauga ir ne tik Lietuvos. Švedijos Karalystės Övre Noorland apeliacinis teismas nuteisė jį už apiplėšimą, transporto priemonės vagystę ir trukdymą teisminiam procesui devynių mėnesių laisvės atėmimu.

Bet grįžkime į Lietuvą. Pilietis O.P. kaltinamas neteisėtai įsigijęs ne mažiau kaip 0,327 g narkotinės medžiagos – kanapių (antžeminių dalių). Šią narkotinę medžiagą, neturėdamas tikslo jos parduoti ar kitaip platinti, neteisėtai laikė savo automobilyje „Volvo XC90“, supakuotą į folijos lankstinuką ir įdėtą į cigarečių „Parliament“ pakelį iki praėjusių metų liepos 17 d. apie 19 val. 20 min., t.y. kol Telšių rajone, kelio Užventis–Tryškiai–Viekšniai 24 km 700 m, policijos pareigūnai sustabdė jo vairuojamą automobilį ir narkotinę medžiagą surado bei paėmė.

Kaltinamasis O.P. savo kaltės nepripažino ir paaiškino, kad prieš keletą dienų iki jo sustabdymo jis buvo Vilniuje ir čigonų tabore nusipirko vieną folijos lankstinuką „žolės“ – kanapių.

Jis dalį tų kanapių surūkė, o likusią dalį įsidėjo į cigarečių pakelį. 2018 m. liepos 31 d. vyras važiavo į Naująją Akmenę parsivežti baldų ir paprašė pažįstamo S.P. padėti. Grįžtant sustabdė policijos pareigūnai.

„Policijos pareigūnas D.B. priėjo prie automobilio, atidariau langą. Paklausė, ar turiu draudžiamų daiktų, atsakiau, kad taip“, – dėstė kaltinamasis.

Liudytojas rūkė „žolę“ per Jūros šventę

Nors kaltinamasis savo kaltės nepripažino, jo kaltę, teismo nuomone, įrodo rašytinė baudžiamosios bylos medžiaga ir liudytojų parodymai.

„2018 m. liepos 31 d. pažįstamas O.P. paprašė padėti parsivežti baldus iš Naujosios Akmenės. Apie 19 val. automobiliu „Volvo“ važiavome į namus ir prie Vainočių geležinkelio pervažos sustabdė policijos pareigūnai. Automobilį vairavo O.P. Pareigūnai paklausė vairuotojo, ar yra vartojęs alkoholio, ir per atstumą patikrino blaivumą. Paskui paklausė, ar turi ko neleistino“, – atskleidė liudytojas S.P.

Pasak kartu su kaltininku važiavusio bičiulio, pareigūnas iš priekinės kairės sėdynės priekinės kišenės ištraukė cigarečių pakelį, kuriame buvo matyti folijos ryšulėlis.

„Nežinojau, kad automobilyje buvo „žolės“, nežinau, ar pažįstamas O.P. buvo anksčiau jos vartojęs. Pats rūkiau „žolę“ per Jūros šventę“, – pasakojo liudytojas.

Pareigūno įtarimas pasitvirtino

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus patrulis D.B. prisiminė tą dieną dirbęs su kolega Ž.L. Pareigūnai Telšių rajone, prie Vainočių geležinkelio stoties, tikrino važiuojančias transporto priemones. Taip buvo sustabdytas automobilis „Volvo“ su Didžiosios Britanijos numeriais.

Įtarimą pareigūnui sukėlė automobilyje pastebėtas popieriukas, skirtas susukti tabakui. Mat didelė tikimybė, kad piliečiai gali turėti narkotinių medžiagų.

Įtarimas pasitvirtino – rastas tuščias cigarečių pakelis, kuriame buvo folijos gabaliukas. Pažiūrėjus buvo matyti galimai augalinės kilmės narkotinė medžiaga. Pasak policijos pareigūno, vairuotojas prisipažino, kad tai jo, ir pasakė, kad pirko iš čigonų taboro Vilniuje. Paskui piliečius vežė į ligoninę atlikti tyrimo dėl narkotikų vartojimo.

Pareigūnas teigė asmenį visada informuojantis apie vykdomą apžiūrą, pasiūlo būti šalia, kad paskui nesakytų, jog jis pats kažką padėjo. Tuo metu, kai apžiūrinėjo automobilį, abu asmenys buvo išlipę iš mašinos. Kolega Ž.L. buvo šalia automobilio, stebėjo asmenis, kad nebūtų papildomų veiksmų, kad kažko neišmestų.

Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centre ištyrus radinį, nustatyta, kad tai narkotinė medžiaga – kanapės (antžeminės dalys), kurių masė yra 0,327 gramų.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos toksikologijos laboratorijoje ištyrus kaltinamojo O.P. šlapimą, rasta tetrahidrokanabinolio karboksi rūgšties ir pėdsakų a-hidroksialprazolamo.

Išnagrinėjęs bylą, teismas O.P. pripažino kaltu už tai, kad neteisėtai įgijo ir laikė nedidelį kiekį narkotinės medžiagos, neturėdamas tikslo ją parduoti ar kitaip platinti, ir paskyrė 20 MGL dydžio, t.y. 1 tūkst. eurų, baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.