Po Pravieniškių mafijos bylos liudytojo pareiškimo – netikėtai atsisuko į pareigūnus

Atmintį teisme praradusius Pravieniškių pataisos namų gyventojus teisėjai nekart įspėjo, kad už melagingus parodymus gresia bylos. Tačiau po vieno liudytojo apklausos suabejota ir tyrėjų veiksmais.

Teisme – sunkios akistatos.
Teisme – sunkios akistatos.
V.Šukaitis pasakojo, jog gyvendamas tarp „bachūrų“ buvo tapęs narkomanu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Šukaitis pasakojo, jog gyvendamas tarp „bachūrų“ buvo tapęs narkomanu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>T.Bauro nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>T.Bauro nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisme – sunkios akistatos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 19, 2019, 10:10 PM

Vadinamąją Pravieniškių mafijos bylą nagrinėjantiems Vilniaus apygardos teismo teisėjams jau įprasta, jog liudyti iškviesti nuteistieji staiga viską pamiršta arba ima neigti savo žodžius.

Tačiau septynis kartus teisto Andriaus Taraškevičiaus atsakymai nustebino ir teisėjus.

„Debesys gali telktis ne virš liudytojo, o virš pareigūnų galvos“, – pareiškė trijų teisėjų kolegijai pirmininkaujantis Ernestas Rimšelis.

Pasiskundė tik teisme

Į teismo salę policininkų atvestas liudytojas iš karto pareiškė, kad Pravieniškių pataisos namuose vykdytus nusikaltimus tyrę pareigūnai jam darė spaudimą.

A.Taraškevičius tikino iš pareigūnų sulaukęs grasinimų, kad jam bus iškelta baudžiamoji byla ir jis dar ilgai nematys savo artimųjų.

Liudytojas teigė, jog Pravieniškių pataisos namuose jį apklausę pareigūnai neleido net perskaityti apklausos protokolo, tačiau liepė jį pasirašyti.

Teisėjai stebėjosi, kodėl dėl tokios apklausos jis nė vienai tarnybai neparašė skundo. Jų nuomone, septynis kartus teistas vyras jau turėtų žinoti, kam ir dėl ko galima rašyti skundus.

A.Taraškevičius teigė, jog nei teismų metu, nei atlikdamas bausmę jis nėra parašęs nė vieno skundo, todėl nesiskundęs ir po šios apklausos, tačiau teisėjų prašė ja netikėti.

Rankiojo įmestus daiktus

Už ginkluotą plėšimą 2014 metais į Pravieniškių pataisos namus patekęs ir „gaidžių“ kastai priskirtas A.Taraškevičius ikiteisminio tyrimo metu yra pasakojęs, jog „bachūrais“ vadinami nuteistųjų lyderiai jam iš karto skyrė užduotį.

Jis turėjęs rinkti per pataisos namų tvorą įmestus draudžiamus daiktus.

A.Taraškevičius teigė tai daręs devynis mėnesius, kol kartą įkliuvo pareigūnams.

Po to jis buvo perkeltas į kitą sektorių, kur jo vėl laukė tokia pat užduotis.

Po kelių mėnesių A.Taraškevičių vėl sulaikė pareigūnai.

Apklausos protokole teigiama, jog tąkart jis įkliuvo pavartojęs „plastilinu“ vadinamų narkotikų, kurių rado viename per tvorą įmestame pakete.

Teisme A.Taraškevičius teigė narkotikų nevartojantis.

Skylė – lyg pašto dėžutė

„Bachūrų“ sektoriuje ilgai neištvėręs A.Taraškevičius teisme vengė pasakoti ir tai, kaip iš jo buvo iškeldintas.

„Jei nori persikelti į kitą sektorių, reikia parašyti prašymą pataisos namų administracijai“, – kalbėjo nuteistasis.

Apklausiamas ikiteisminio tyrimo pareigūnų, jis pasakojo, jog ištrūkti iš pirmojo sektoriaus jam pavyko tik naktį, pribėgus prie tvoros ir paprašius pareigūnų pagalbos.

Per šią apklausą A.Taraškevičius buvo nurodęs, jog gyvendamas pas „bachūrus“ turėjo dirbti sunkiausius ir nemaloniausius darbus, todėl ilgiau neištvėrė.

Teisme jis neneigė ėjęs prie tvoros, tačiau kitu tikslu. Pirmąjį ir antrąjį sektorius skiriančioje tvoroje buvo skylė, per kurią nuteistieji vieni kitiems perduodavo draudžiamus daiktus ir narkotikus.

A.Taraškevičius tvirtino taip įsigijęs mobilųjį telefoną.

Narkotikus leido prievarta?

Iš „bachūrų“ sektoriaus teko sprukti ir šioje byloje liudytoju tapusiam Vytautui Šukaičiui.

Į karantiną perkeltas nuteistasis pasakojo, jog pirmajame sektoriuje buvo kilusi grėsmė jo gyvybei ir sveikatai.

Teisme jis pasakojo, kad nuo lyderių paspruko norėdamas išvengti priklausomybės nuo narkotikų.

Pagal nerašytas pataisos namų taisykles, patys „bachūrai“ nevartoja į veną leidžiamų narkotikų, tačiau, V.Šukaičio teigimu, tai nedraudžiama jiems tarnaujantiems kaliniams.

Šiuo metu už plėšimą suimtas vyras tvirtino, kad pirmoji kvaišalų dozė į veną jam buvo suleista prievarta. Vėliau jis vartodavo įvairius narkotikus, tačiau teigė pataisos namuose jiems išleidęs tik 150 eurų.

Skundikas greitai paaiškėjo

„Man buvo labai blogai, dėl dozės galėjau padaryti bet ką“, – pareigūnams yra pasakojęs V.Šukaitis.

Teisme jis tvirtino kvaišalų sugebėdavęs įsigyti net karantine.

V.Šukaitis teigė, jog karantine narkotikus pardavinėjusį nuteistąjį apskundė kriminalinės žvalgybos pareigūnui – šiuo metu su būriu kalinių teisiamam Evaldui Baronėnui.

Dėl tokio savo poelgio V.Šukaitis buvo pradėtas vadinti „ožiu“. „Be E.Baronėno, daugiau tikrai niekas nežinojo, kas perdavė šią informaciją“, – kalbėjo pareigūnais nusivylęs V.Šukaitis.

Tyrimo metu jis buvo nurodęs, kad E.Baronėnas artimai bendravo su narkotikus platinusiais kaliniais, tačiau teisme tokius savo žodžius paneigė.

Senbuvis nieko nepažįsta

Nuo 2005-ųjų metų iki šiol už nužudymą kalintis Nerijus Narbutavičius piktinosi Pravieniškių pataisos namuose vykdytus nusikaltimus tiriančiais pareigūnais, o ikiteisminio tyrimo metu duotus savo parodymus vadino nesąmonėmis.

Jis tvirtino, kad į apklausą buvo atvestas prikeltas iš miego, pareigūnams iš viso nieko nepasakojęs, o apklausos protokolo neskaitęs.

„Aš su niekuo nebendravau – buvau vienas ir nieko nepažinojau“, – vos įvestas į teismo salę pareiškė Pravieniškių pataisos namų senbuvis.

Nors per apklausą N.Narbutavičius buvo nurodęs, kas Pravieniškių pataisos namuose buvo atsakingi už prekybą narkotikais, teisme jis teigė šių žmonių nepažįstantis.

Auką apiplikė ir subadė

Aštuoniolikos metų laisvės atėmimo bausme nuteistas kalinys teigė bendraudavęs tiktai su savo kameros kaimynu Gaudeniu Bungarda, su kuriuo kartu pataisos namuose įvykdė dar vieną nusikaltimą.

2017 metais abu kaliniai užpuolė jų kameroje gyvenusį ligotą vyresnio amžiaus nuteistąjį. Vyrai jį apiplikė verdančiu vandeniu. Didelę dalį kūno nudegusią auką kitą vakarą jie kankino toliau – mušė lazda ir peiliu badė kojas.

Už šią egzekuciją nuteistam N.Narbutavičiui paskirta laisvės atėmimo bausmė pailgėjo dar beveik trejais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.