Teismas atvertė Respublikinės Šiaulių ligoninės korupcijos bylą

Ketvirtadienį Šiaulių apygardos teismas pradėjo nagrinėti bylą, kurioje piktnaudžiavimu ir didelės vertės turto svetimo pasisavinimu yra kaltinami buvęs Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius 70 metų Petras Simavičius, šios ligoninės strateginio valdymo skyriaus direktorė 56 metų Aušrelė Šalkauskienė bei tos pačios ligoninės infrastruktūros direktorius 59 metų Vygentas Jocius.

 Visi keturi kaltinamieji: A.Šalkauskienė, P.Simavičius, V.Jocius ir R.J.Jankus – parodymus sutiko duoti tik išklausę liudininkus.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Visi keturi kaltinamieji: A.Šalkauskienė, P.Simavičius, V.Jocius ir R.J.Jankus – parodymus sutiko duoti tik išklausę liudininkus.<br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Šalkauskienė, P.Simavičius ir V.Jocius yra kaltinami piktnaudžiavimu ir didelės vertės turto svetimo pasisavinimu. P.Simavičius (viduryje) be to yra kaltinamas ir kyšininkavimu. <br> R.Vitkaus nuotr.
 A.Šalkauskienė, P.Simavičius ir V.Jocius yra kaltinami piktnaudžiavimu ir didelės vertės turto svetimo pasisavinimu. P.Simavičius (viduryje) be to yra kaltinamas ir kyšininkavimu. <br> R.Vitkaus nuotr.
 Iš dalies kaltu prisipažinęs R.J.Jankus tvirtino jokių kyšių P.Simavičiui nedavęs, o tik „padėdavęs ligoninei“.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Iš dalies kaltu prisipažinęs R.J.Jankus tvirtino jokių kyšių P.Simavičiui nedavęs, o tik „padėdavęs ligoninei“.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2019, 3:43 PM, atnaujinta Apr 25, 2019, 4:17 PM

Šiuo metu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydytoju dirbantis P.Simavičius be to yra kaltinamas ir kyšininkavimu, o į teisiamųjų suolą sėdęs individualios laidojimo paslaugų įmonės direktorius 72 metų Romualdas Juozas Jankus – papirkimu.

Savinosi darbuotojams mokamus priedus

Prieš trejus su puse metų tyrimą pradėję Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai nustatė, kad Respublikinėje Šiaulių ligoninėje buvo sukurta lėšų pasisavinimo schema, kurioje dalyvavo tuometinė šios ligoninės vadovybė.

Pareigūnų duomenimis, mintis pasisavinti ligoninės lėšų kilo A.Šalkauskienei. Ji pasiūliusi surasti ligoninės darbuotojų, kuriems būtų galima mokėti priedus prie atlyginimo, o vėliau šiuos priedus paimti ir panaudoti „ligoninės reikmėms“.

Taip padedant V.Jociui buvo surasti septyni ligoninės darbuotojams, kuriems skirti priedai ir priemokos prie atlyginimų. Tačiau juos gavę darbuotojai, vykdydami vadovų nurodymus, didžiąją dalį gautų pinigų atiduodavo jiems.

Tokiu būdu per kelerius metus buvo pasisavinta daugiau kaip 68 tūkstančiai Respublikinės Šiaulių ligoninės lėšų, kurias, pareigūnų teigimu, tarpusavyje pasidalino P.Simavičius, A.Šalkauskienė ir V.Jocius.

Sudarė išskirtines sąlygas

Per STT tyrimą taip pat buvo nustatyta, kad P.Simavičius būdamas Respublikinės Šiaulių ligoninės generaliniu direktoriumi sistemingai ėmė kyšius iš ritualines paslaugas teikiančios įmonės vadovo R.J.Jankaus.

Pareigūnų duomenimis, per kelerius metus šis verslininkas ligoninės vadovui davė kyšių už daugiau nei 15 tūkstančių eurų.

Už tai verslininkas gavo galimybę palankiomis sąlygomis ligoninei priklausančiose patalpose išsinuomoti patalpas ritualinėms paslaugoms, o vėliau – gavo galimybę teikti mirusiųjų kūnų pervežimo paslaugas iš ligoninės padalinių į morgą.

Parodymus duos vėliau

Ketvirtadienio popietę Šiaulių apygardos teisme prasidėjęs bylos nagrinėjimas ilgai neužtruko.

Prokurorui pagarsinus kaltinamąją išvadą visi keturi kaltinamieji parodymus duoti sutiko tik išklausę liudytojų.

Paklaustas, ar suprato kuo yra kaltinamas ir ar pripažįsta kaltę, P.Simavičius sakė, kad kaltu prisipažįsta iš dalies.

„Aš pinigų nepasisavinau, o panaudojau juos ligoninės reikmėms“, – teisme tvirtino P.Simavičius.

Tai, kad pripažįsta bylos faktines aplinkybes, bet nesutinka su jų juridiniu vertinimu, teisme sakė ir piktnaudžiavimu bei didelės vertės turto svetimo pasisavinimu kaltinami A.Šalkauskienė bei V.Jocius.

Iš dalies kaltu prisipažinęs R.J.Jankus tvirtino jokių kyšių P.Simavičiui nedavęs, o tik „padėdavęs ligoninei“.

Kadangi kaltinamieji duoti parodymus sutiko tik išklausę liudytojus, o liudytojai šį į teismo posėdį nebuvo pakviesti, nuspręsta bylos nagrinėjimą atidėti.

Kitas teismo posėdis, per kurį turėtų būti apklausta 10 liudytojų, vyks gegužės 27 dieną.

Direktorių atleido iš darbo

2015 metų spalio mėnesį ikiteisminį tyrimą dėl korupcijos Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradėję STT pareigūnai sulaikė ligoninės vadovą P.Simavičių ir du jo pavaduotojus: A.Šalkauskienė ir V.Jocių.

Įtarimų sulaukusi trijulė buvo nušalinta nuo pareigų. Po kurio laiko V.Jocius ir A.Šalkauskienė sugrįžo į darbą, o P.Simavičius 2018 metų kovo 1 dieną buvo atleistas.

Spendimą atleisti jį iš darbo P.Simavičius apskundė teismui, tačiau teismas ligoninės ekvadovo skundo nepatenkino.

Nuteisė už kyšininkavimą

Pernai P.Simavičius už kyšininkavimą jau buvo nuteistas Šiaulių apygardos teisme.

Už 50 eurų kyšį pacientui nedarbingumo lapelį išrašyti liepusiam P.Simavičiui teismas skyrė 2824,5 euro baudą.

Kaltę neigiantis medikas Šiaulių apygardos teismo nuosprendį apskundė Apeliaciniam teismui, o nesulaukęs jam palankaus sprendimo – ir Aukščiausiajam Teismui.

Šią savaitę Aukščiausiasis teismas atmetė P.Simavičiaus kasacinį skundą ir nurodė, kad Apeliacinis teismas teisingai pritaikė baudžiamąjį įstatymą ir nuteisė už kyšininkavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.