Žemaitijos sostinę sukrėtė narkotikų skandalas – svaigalų kokteilį draugai plakė po apsilankymo prie mokyklos

Alkoholio ir psichotropinių medžiagų kokteiliai Žemaitijos sostinėje tampa kai kurių vakarėlių neatsiejama dalimi, juo labiau, kad, vienos baudžiamosios bylos duomenimis, draudžiamų kvaišalų, pasirodo, galima įsigyti tiesiog gatvėje – pavyzdžiui, prie Telšių sporto mokyklos.

 Teisme nuskambėjo, kad prie Telšių sporto mokyklos galima įsigyti narkotikų.<br> G.Akavickienės nuotr.
 Teisme nuskambėjo, kad prie Telšių sporto mokyklos galima įsigyti narkotikų.<br> G.Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-29 06:47

Kriminalinė istorija prasidėjo dėl keliamo triukšmo į nuomojamą butą Telšiuose atvykus policijos pareigūnams. Baudžiamoji byla baigta priimant teismo baudžiamąjį įsakymą.

Prisilaižę metamfetamino užmigo

Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų teisėja Vitalija Liauzginienė išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje keturi draugai A. S., L. R., L. S. ir K. M. kaltinami padaręs baudžiamąjį nusižengimą, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 259 str. 2 d.

Bylos duomenimis, 2018 m. lapkričio 16 d. bičiuliai, veikdami kartu, už bendrai susidėtus pinigus, neturėdami tikslo parduoti ar kitaip platinti, neteisėtai įsigijo ne mažiau kaip 0,104 g psichotropinės medžiagos – metamfetamino, supakuotos į polietileninį maišelį, kurią neteisėtai laikė A. S. namuose, iki 2018 m. lapkričio 17 d., apie 09.01 val., t. y. iki tol, kol dėl keliamo triukšmo atvyko policijos pareigūnai. L. S. polietileninį maišelį su šia psichotropine medžiaga išmetė į lauką pro buto balkoną, tačiau jį surado policijos pareigūnai.

Apklaustas įtariamuoju A. S. teigė, jog pas jį į nuomojamą butą atėjo pažįstami K. M., L. R., L. S. Visi sėdėjo ir vartojo alkoholinius gėrimus, kalbėjo apie narkotines medžiagas ir visi užsimanė pabandyti metamfetamino. L. S. užsiminė, kad žino ir galėtų šios narkotinės medžiagos gauti. Kažkuris iš bute buvusių iškvietė taksi ir apie 19-21 val. L. S. su K. M. išvažiavo nupirkti narkotinių medžiagų. Grįžę L. S. ir K. M. narkotines medžiagas padėjo kambaryje. Tada visi svaiginosi, kas ir kiek norėjo.

Prisilaižęs nuo piršto metamfetamino miltelių buto nuomininkas stipriai apsvaigo ir užmigo. Kiti kažkur išvažiavo ir vėl sugrįžo.

Nuo alkoholio, sumaišyto su metamfetaminu, kaip pripažino A. S., pradingo atmintis.

Panašiai kalbėjo ir kiti istorijos dalyviai. L. R. prisiminė su draugu L. S. nuvažiavęs pas bendrą pažįstamą A. S. Ten jau buvo K. M. Visi keturi vartojo alkoholį ir bendrai sugalvojo, kad reikėtų pabandyti nusipirkti metamfetamino. L. S. pasigyrė žinantis, kur jo galima gauti. Draugai „susimetė“ pinigų ir L. S. su K. M. išvažiavo pirkti metamfetamino. Parvežtą metamfetaminą visi keturi vartojo bendrai. Jis miltelius laižė nuo piršo ir taip nuo jų apsvaigo.

Lošdami užsimanė narkotikų

L. S. irgi patvirtino, jog keturiese vartojo alkoholį, lošė kortomis ir visi bendrai sugalvojo nusipirkti narkotinių medžiagų. Kažkada girdėjęs, kad prie Telšių sporto mokyklos vaikšto asmuo su kuprine, tamsiai apsirengęs ir dažniausiai turi narkotinių medžiagų.

Visi keturi nusprendė, kad nori pabandyti metamfetamino, susidėjo po kažkiek pinigų ir jiedu su K. M. taksi automobiliu išvažiavo nupirkti narkotinių medžiagų. Apie 20-21 val. nuvažiavus prie Telšių sporto mokyklos, jis vienas nuėjo už tokio kampo ir pamatė minėtą asmenį. K. M. jo laukė taksi automobilyje. Nupirkęs metamfetamino, sugrįžo į taksi ir iš karto parvažiavo pas A. S. Metamfetaminą padėjo kambaryje ant stalo ir visi, kas po kiek norėjo, po tiek jo ir vartojo. Jis metamfetaminą bėrėsi į alkoholį ir gėrė. Paryčiais bute atsirado M. Š., tačiau šis metamfetamino nevartojo. Visi, išskyrus A. S., buvo nuvažiavę į degalinę apsipirkti ir vėl grįžo. Pamena, kad tą kiekį, kurį jis nupirko, suvartojo ir pradėjo kalbėti, kad dar reikėtų nusipirkti. Nepamena, ar jis, ar dar kas nors važiavo pirkti kokių nors narkotinių medžiagų ar ne. Kai atvažiavo policijos pareigūnai, jis, pamatęs, kad ant stalo dar yra maišelis su metamfetaminu, nuėjo į balkoną ir šį išmetė.

Kvaišalus įmaišė į alų

K. M., apklaustas įtariamuoju, teigė pas savo pažįstamą A. S. gėręs alų. Paskui atvažiavo dar du draugai L. R. ir L. S. Jie visi keturi girtavo, lošė kortomis ir kažkaip bendrai išėjo kalba, kad gal reikėtų pabandyti nusipirkti narkotinių medžiagų. L. S. pasakė, kad žino, kur galėtų gauti metamfetamino. Visi keturi tam pritarė, susidėjo pinigų ir jis su L. S. taksi automobiliu išvažiavo prie Telšių sporto mokyklos. Tai galėjo būti laikotarpiu nuo 19 val. iki 21 val. Sustojus prie sporto mokyklos, L. S. vienas nuėjo kažkur už kampo ir parsinešė paketėlį miltelių, t. y. metamfetamino.

Narkotines medžiagas parsivežė pas A. S. į butą, ten toliau lošė kortomis bei visi bendrai vartojo metamfetaminą. Jis narkotinių medžiagų įsibėrė į alų, o kaip vartojo kiti, nematė. Visi bendrai suvartojo ir buvo bendra kalba, jog gal dar reikėtų nusipirkti tokių pat miltelių. Tada jau buvo atėjęs ir M. Š. Tuomet jis, M. Š., L. R. ir L. S. išvažiavo į degalinę nusipirkti atsigerti, tačiau, ar dar važiavo pirkti miltelių, nepamena. Paskui vėl sugrįžo į butą, tačiau neatsimena, ar dar turėjo narkotinių medžiagų. Kiek pamena, L. S. dar vėliau kažkur buvo išvažiavęs, gal važiavo nupirkti dar metamfetamino.

Atliko narkotikų nustatymo seilėse testus

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūno tarnybiniuose pranešimuose nurodyta, kad 2018 m. lapkričio 17 d., apie 09.01 val., dėl keliamo triukšmo nuvykus į butą, rastas nuomininkas A. S. bei L. R., M. Š., K. M., L. S. Aiškinantis įvykio aplinkybes dėl pranešimo apie triukšmą bute, kambaryje ant spintelės viršaus buvo pastebėtas polietileninis, permatomas maišelis su viduje esančiomis baltos spalvos miltelių liekanomis, galimai narkotine medžiaga. Netoli maišelio pastebėtas į vamzdelio formą susuktas popieriaus lapas, suteptas baltos spalvos milteliais.

Nedelsiant visiems asmenims buvo nurodyta būti viename kambaryje, nelaikyti rankų kišenėse, kad šios būtų matomos. Susisiekus su Operatyvaus valdymo skyriaus budėtoju, buvo pranešta apie rastas galimai narkotines medžiagas ir paprašyta atsiųsti papildomą policijos ekipažą ir specialistą.

Siekiant apsaugoti galimus nusikalstamos veikos įkalčius, kad bute esantys asmenys jų nesunaikintų, nedelsiant, mūvint pirštines, buvo paimtas polietileninis maišelis su galimai narkotinės medžiagos liekanomis ir į vamzdelio forma susuktas popierius.

Bute buvę asmenys sulaikyti ir pristatyti į Policijos komisariatą. Asmenims atlikus narkotinių medžiagų nustatymo seilėse testus, A. S., L. R. ir L. S. nustačius teigiamus rezultatus, visi asmenys pristatyti į Regioninę Telšių ligoninę narkotinių medžiagų šlapime tyrimui atlikti.

Apžiūrint įvykio vietą, rastas augalinės kilmės narkotinių medžiagų smulkintuvas, viena gelsvos spalvos tabletė, polietileninis maišelis su galimai narkotinių medžiagų likučiais, popierius tabakui vynioti.

Išėjus į lauką ir apžiūrint aplinką lauke, prie to buto balkono lango, ant žemės rastas toks pat kaip ir bute polietileninis maišelis su baltos spalvos milteliais viduje.

Turės dirbti visuomenės labui

Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro specialistai nustatė, kad ant tyrimui pateiktų popieriaus lapelio bei plastikinio maišelio, ant kurių yra baltos spalvos medžiagos likučių, yra psichotropinės medžiagos – metamfetamino pėdsakų; tyrimui pateiktoje baltos spalvos birioje medžiagoje, supakuotoje voke, yra psichotropinės medžiagos – metamfetamino, kurio masė yra 0,104 g; tyrimui pateiktoje dėžutėje – smulkintuve yra narkotinės medžiagos – kanapių (antžeminių dalių) pėdsakų.

Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus analitinėje lentelėje nurodyta, kad A. S. organizme rasta psichotropinės medžiagos – metamfetamino. Iš Valstybinės teismo medicinos tarnybos Toksikologijos laboratorijos specialisto išvados matyti, kad A. S. šlapime rasta metamfetamino, pėdsakų amfetamino, pėdsakų tetrahidrokanabinolio karboksi rūgšties ir nustatyta mažiausia koncentracija 0,64 promilės etilo alkoholio.

Ligoninėje nustatyta, kad L. R. organizme rasta psichotropinės medžiagos – metamfetamino. Valstybinės teismo medicinos tarnybos Toksikologijos laboratorijos duomenimis, L. R. šlapime rasta amfetamino ir metamfetamino bei nustatyta mažiausia koncentracija 4,02 promilių etilo alkoholio.

Ligoninėje L. S. organizme rasta psichotropinės medžiagos – metamfetamino. Valstybinės teismo medicinos tarnybos Toksikologijos laboratorijoje L. S. šlapime rasta tetrahidrokanabinolio karboksi rūgšties, metamfetamino, amfetamino ir nustatyta mažiausia koncentracija 2,07 promilių etilo alkoholio.

Ligoninėje K. M. organizme rasta psichotropinių medžiagų – amfetamino ir metamfetamino, o Valstybinės teismo medicinos tarnybos Toksikologijos laboratorijoje K. M. šlapime rasta amfetamino, metamfetamino, tetrahidrokanabinolio karboksi rūgšties ir nustatyta mažiausia koncentracija 0,20 promilės etilo alkoholio.

Visi keturi kaltinamieji prisipažino padarę nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailėjosi. Šias aplinkybes teismas pripažino lengvinančiomis. Sunkinanti aplinkybė – ta, kad nusikalstamą veiką padarė veikdami bendrininkų grupėje.

Teismas A. S., L. R., L. S. ir K. M. pripažino kaltais ir paskyrė galutinę bausmę – viešuosius darbus 4 mėnesiams, įpareigojant neatlygintinai dirbti po 20 valandų per mėnesį visuomenės labui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.