Per tarptautinę operaciją sulaikytai mafijai iš Lietuvos pasakišką pelną sukrovė narkotikai ir ginklai

„Nutraukiau ryšius su nusikalstamu pasauliu ir ėmiausi pieno verslo“, – taip prieš dešimtmetį „Lietuvos rytui“ sakęs Sergejus Bėglikas tapo praėjusią savaitę demaskuotos gaujos vadeiva.

 Per didelę tarptautinę operaciją buvo sulaikyti 22 gaujos nariai, bet kai kurie jų jau sugrįžo į laisvę.
 Per didelę tarptautinę operaciją buvo sulaikyti 22 gaujos nariai, bet kai kurie jų jau sugrįžo į laisvę.
Per didelę tarptautinę operaciją buvo sulaikyti 22 gaujos nariai, bet kai kurie jų jau sugrįžo į laisvę.<br> LR archyvo nuotr.
Per didelę tarptautinę operaciją buvo sulaikyti 22 gaujos nariai, bet kai kurie jų jau sugrįžo į laisvę.<br> LR archyvo nuotr.
 Ikiteisminiame tyrime dėl narkotikų, žmogžudysčių ir kitų nusikaltimų figūruoja ir Marina Bui-Velečkienė.<br> LR archyvo nuotr.
 Ikiteisminiame tyrime dėl narkotikų, žmogžudysčių ir kitų nusikaltimų figūruoja ir Marina Bui-Velečkienė.<br> LR archyvo nuotr.
  S.Velečka tyrėjus domina dėl epizodo, susijusio su kvaišalais.<br> LR archyvo nuotr.
  S.Velečka tyrėjus domina dėl epizodo, susijusio su kvaišalais.<br> LR archyvo nuotr.
 Teisėsaugos operacijos metu Ispanijoje buvo sulaikytas su Daktarų gauja sietas kaunietis Darius Mačianskas.<br> LR archyvo nuotr.
 Teisėsaugos operacijos metu Ispanijoje buvo sulaikytas su Daktarų gauja sietas kaunietis Darius Mačianskas.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 5:19 PM, atnaujinta May 25, 2019, 5:20 PM

48 metų klaipėdietis S.Bėglikas buvo sulaikytas Ispanijoje per didelę tarptautinę operaciją.

Iš viso už grotų atsidūrė 22 šios grupuotės nariai. Dauguma jų – iš Lietuvos.

Per kratas keliose šalyse buvo aptikta 8 mln. eurų, aukso luitų, deimantų. Šie turtai sukaupti iš narkotikų ir ginklų prekybos.

Preliminariais apskaičiavimais, grupuotės apyvarta siekė net 680 mln. eurų, ji į įvairias šalis pristatė apie penkias tonas narkotikų.

Pasakišką pelną nusikaltėliams sukrovė prekyba ne tiktai kvaišalais, bet ir ginklais.

Kratos, sulaikymai Ispanijoje, Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje ir Lenkijoje vyko tuo pat metu – gegužės 15–16 dienomis. Iš viso 450 lietuvių, lenkų, ispanų ir britų pareigūnų įsiveržė į įtariamųjų namus ir darbo vietas.

Tai – viena didžiausių tarptautinių policijos operacijų pastaruoju metu.

Sutiko padėti policijai

Kelias dienas už grotų Ispanijoje praleidęs S.Bėglikas – jau laisvėje. Daugiau kaip du dešimtmečius po avarijos invalido vežimėlyje sėdintis vyras grįžo į savo prabangų namą Ispanijoje, kur buvo sulaikytas ir kur pareigūnai atliko kratas.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, įtariamajam, kuris susitiko bendradarbiauti su policija ir papasakoti apie gaujos nusikaltimus, skirtas 15 000 eurų užstatas.

Įkliuvo žinomas kaunietis

Teisėsaugos operacijos metu Ispanijoje buvo sulaikytas su Daktarų gauja sietas 46 metų kaunietis Darius Mačianskas, pravarde Mačkė. Jis toje grupuotėje atliko smogiko vaidmenį, užsiėmė prabangių automobilių vagystėmis.

Vėliau D.Mačianskas ėmė šlietis prie Agurkinių gaujos, jo vardas buvo minimas naujų nusikaltimų bylose.

Bėgant metams iš gaujų smogiko Mačkė virto įtakinga figūra nusikaltėlių pasaulyje.

2012 metais kelių policininkai stabdė automobilį „Mercedes-Benz“, kuriuo važiavo Kauno mafijai priklausantys D.Mačianskas ir Vytautas Baltrušaitis.

Pastarąjį pareigūnai sučiupo, o Mačkė šoko iš mašinos ir pabėgo su krepšiu, kuriame buvo 3 kilogramai metamfetamino. Sprukdamas jis išmetė kvaišalus, bet kriminalistai juos surado.

D.Mačianskas po šių gaudynių pabėgo į Ispaniją.

Pasirūpinęs suklastotais dokumentais, jis šioje valstybėje įsiliejo į gaujų veiklą.

2016 metų birželį per bendrą Lietuvos ir Ispanijos pareigūnų operaciją buvo sučiupti 52 ginklų ir narkotikų prekeivių grupuotės nariai. Tarp sulaikytųjų buvo ir D.Mačianskas, bet po kurio laiko jis, vėl atsidūręs laisvėje, tęsė savo nelegalią veiklą.

Paspruko į Ekvadorą?

Policija vakar paskelbė aukštą vietą šios gaujos hierarchijoje užimančio lietuvio – 46-erių kauniečio Renaldo Kanio – paiešką.

Kauno Daktarų gaujai priklausęs R.Kanys prieš 12–14 metų buvo minimas garsiose bylose, vėliau palaikė ryšius su Agurkiniais.

Daugiau nei prieš penkerius metus į Ispaniją išvykęs vyras šešėlinio amato nemetė, šioje šalyje buvo teistas.

Įtariama, kad jis stovi didžiulės tarptautinės grupuotės laiptų viršuje, pats prisidėjo prie jos subūrimo.

Lietuvoje, Lenkijoje Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse veikusios gaujos vienas vadeivų R.Kanys įtariamas žmogžudyste, nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam, labai didelio kiekio narkotikų platinimu ir kontrabanda.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, šis veikėjas prieš kurį laiką paspruko į Ekvadorą ir tikisi, kad ši Pietų Amerikos šalis jo neišduos.

Kriminalistų duomenimis, R.Kanys puikiai sugeba slapstytis. Šis mafiozas itin žiaurus, bet kartu gudrus ir atsargus, turintis ryšių, galinčių padėti jam mėtyti pėdas.

Išskirtinis bėglio bruožas – didelė tatuiruotė per visą dešinę ranką.

Domino ir vyras, ir žmona

Ikiteisminiame tyrime dėl narkotikų, žmogžudysčių ir kitų nusikaltimų figūruoja ir šiuo metu už grotų esantis Agurkinių gaujos vadeiva 46 metų Saulius Velečka, pravarde Agurkas, jo 31 metų žmona, buvusi grupės „Olialia pupytės“ narė Marina Bui-Velečkienė.

Pas Agurką kalėjime ir jo sutuoktinę sostinėje, išnuomotame bute, buvo atliktos kratos. S.Velečka tyrėjus domina dėl epizodo, susijusio su kvaišalais.

Konfliktavo su S.Gaidjurgiu

S.Bėglikas pagarsėjo praėjusio amžiaus pabaigoje įvykusiais konfliktais su vienu žymiausių uostamiesčio nusikalstamo pasaulio veikėjų Sigitu Gaidjurgiu, kuris dabar kali iki gyvos galvos.

Šis klaipėdietis yra sakęs, kad S.Bėglikas ir jo gaujos nariai ne kartą jį kėsinosi nužudyti. S.Bėglikas buvo laikomas pagrindiniu S.Gaidjurgio konkurentu.

1993 metų liepą buvo įvykdytas pasikėsinimas į S.Bėgliką. Tąkart kelyje į Girulius netrukus po konflikto su S.Gaidjurgiu klaipėdiečiui buvo peršauta koja.

Beveik po metų, 1994-ųjų pavasarį, S.Bėglikas buvo apkaltintas ligoninėje sumušęs chirurgą. Už tai jam buvo iškelta baudžiamoji byla, S.Bėglikas buvo suimtas, bet konfliktą jam pavyko užglaistyti.

1997 metų sausį automobiliu „Audi 80“ viršijęs saugų greitį S.Bėglikas Klaipėdoje pateko į avariją. Apvirtus mašinai jam lūžo stuburas.

Pirmąją pagalbą ligoninėje nukentėjusiajam suteikė tas pats chirurgas, kurio sumušimu S.Bėglikas buvo įtariamas. Nuo to laiko S.Bėglikas yra prikaustytas prie invalido vežimėlio.

Gaują demaskavo žmogžudystės tyrėjai

Toli už Lietuvos ribų veikusią grupuotę pavyko demaskuoti tiriant įtakingo Agurkinių gaujos nario 27 metų Deimanto Bugavičiaus, pravarde Deima, nužudymą 2015 metais.

Jis buvo nušautas prie savo namų Kaune, o kartu važiavusi jo mylimoji, muzikos grupės „Naujos pupytės“ narė Vita Jakutienė tik per plauką liko gyva.

Per teisėsaugos operacijas praėjusią savaitę buvo sučiupti keli įtariami D.Bugavičiaus nužudymo užsakovai, o anksčiau buvo suimti trys vykdytojai iš Estijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.