Eurus į burną susigrūdęs Marijampolės psichiatras neišsisuko: „Padariau nedovanotiną kvailystę“

Kyšio reikalavęs ir su juo įkliuvęs Marijampolės psichiatras tikėjosi išvengti teistumo, bandė sunaikinti įkalčius – iš pacientės dukros paimtus eurus susigrūdo į burną, bet išsisukti nepavyko.

 Eurų valgytojas neišsisuko<br> lrytas.lt koliažas
 Eurų valgytojas neišsisuko<br> lrytas.lt koliažas
Kyšio iš pacientės dukters pareikalavusiam Marijampolės psichiatrui A.Jasioniui teko sėsti į teisiamųjų suolą.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Kyšio iš pacientės dukters pareikalavusiam Marijampolės psichiatrui A.Jasioniui teko sėsti į teisiamųjų suolą.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2019, 6:41 PM

Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro psichiatras 67 metų Arūnas Jasionis dėl kyšio paėmimo buvo sulaikytas kovo 29 dieną.

Pareigūnų su kyšiu užkluptas medikas sureagavo netradiciškai – iš anksto pažymėtus 300 eurų jis susikišo į burną.

Smarkiai susinervinusį psichiatrą dėl sutrikusios sveikatos teko gabenti ne į areštinę, o į Marijampolės ligoninę.

Kauno apygardos prokuratūros kuruotas ikiteisminis tyrimas Vilkaviškio rajono teisme buvo nagrinėjamas pagreitinto proceso tvarka. Teismas gydytojui skyrė 18 tūkst. eurų baudą ir uždraudė dvejus metus dirbti psichiatru.

Padarė 50 eurų nuolaidą

Vilnietė Vida Lukšienė praėjusį rudenį laikinai atsikraustė į Marijampolę pasirūpinti garbaus amžiaus motina, kuriai reikalinga slauga.

Senolė nemato, negirdi, serga senatvine demencija.

„Šeimos gydytojas man patarė kreiptis į psichiatrą, kad nustatytų slaugos lygį. Be to, dėl testamento surašymo reikėjo dokumento apie mamos veiksnumą.

Marijampolėje aš nieko nepažįstu. Užsiregistravau pas gydytoją A.Jasionį, – teisme pasakojo V.Lukšienė. – Dėl dokumento testamentui gydytojas pažadėjo ateiti į namus ir sakė, kad jo vizitas kainuos 50 eurų. Su mama jis pabendravo kelias minutes. Prieš išeidamas paprašė pinigų. Atidaviau jam 50 eurų.“

V.Lukšienė teigė vėliau sužinojusi, kad oficialiai tokia paslauga kainuoja 40 eurų.

Vilnietei psichiatras pasisiūlė sutvarkyti dokumentus dėl specialiųjų poreikių nustatymo jos senutei motinai.

Kitą kartą V.Lukšienei apsilankius psichiatro kabinete medikas pareiškė dokumentus sutvarkysiąs už 350 eurų.

„Mane ištiko šokas. Kai pirmą kartą buvo atėjęs į namus, aš juo žavėjausi, pasirodė inteligentiškas žmogus. Kai paprašė 350 eurų, buvau priblokšta. Sakau, gydytojau, kai viskas bus baigta, aš jums paspausiu ranką ir padėkosiu.

O jis: „Man nereikia spausti rankos. 350 eurų.“

Sakiau jam, kad neturiu tiek pinigų. Tada gydytojas nusileido iki 300 eurų. Dar gydytojo pasiteiravau, kas bus, jei neduosiu pinigų. Jis pareiškė, jog viskas vyks labai lėtai“, – tramdydama jaudulį V.Lukšienė prisiminė nemalonias akimirkas psichiatro kabinete.

Ryžosi atskleisti kyšininką

V.Lukšienė neslėpė, kad iš psichiatro kabineto išėjo priblokšta ir nusivylusi: „Kaip taip galima šiais laikais?“

Apie kyšio reikalaujantį mediką moteris pasipasakojo savo dukrai ir žentui.

Visi nutarė, kad apie nusikalstamą psichiatro elgesį reikia pranešti STT pareigūnams.

Po kiek laiko V.Lukšienė į A.Jasionio kabinetą atėjo su pinigais ir specialiosiomis priemonėmis.

„Atnešiau pinigus“, – ištarė jaudulį tramdydama vilnietė. „Tai pirmyn“, – padrąsino ją psichiatras, kviesdamas į kabinetą.

Moteris iš piniginės išsiėmė 300 eurų ir, garsiai skaičiuodama, padėjo juos ant stalo.

V.Lukšienė vėliau teigė iš jaudulio nepastebėjusi, kur medikas padėjo pinigus. A.Jasionio į burną susikištus įkalčius išgelbėjo pareigūnai.

Perauklėti vyrą siūlėsi žmona

A.Jasionio advokatas Kęstutis Kalinauskas teismo posėdyje prašė atleisti jo ginamąjį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal sutuoktinės, irgi gydytojos, Irmos Jasionienės laidavimą.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Valentinas Alekna dvejodamas moters teiravosi, ar ji sugebės vyrui padaryti teigiamą įtaką, nes A.Jasionis vieną kartą jau turėjo reikalų su teisėsauga, nuo baudžiamosios atsakomybės už chuliganišką išpuolį buvo atleistas, nes susitaikė su nukentėjusiuoju, tačiau vėl atsidūrė teisiamųjų suole.

„Jam tai didelė pamoka. Daug kalbėjome apie tai. Esu tikra, jog daugiau tai nepasikartos“, – tikino teismą I.Jasionienė.

Prokuroras V.Alekna pareiškė, jog laiduotoja atitinka formalias sąlygas, tačiau nereiškia, kad ji galės daryti teigiamą įtaką.

„Dabar A.Jasionis pripažįsta kaltę ir gailisi, tačiau pirmojoje apklausoje neprisipažino, V.Lukšienę vadino provokatore, bandė sunaikinti įkalčius.

Jo parodymai pasikeitė tik po to, kai susipažino su bylos medžiaga ir įrodymais. Prisipažino tik todėl, kad norėjo būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Tai nėra nuoširdi atgaila“, – teigė kaltinimą palaikantis prokuroras V.Alekna.

Jis akcentavo, jog laidavimas gali būti skiriamas nebrandžiai asmenybei.

„67 metų gydytojas psichiatras, neurologas, turintis ilgametės patirties, buvęs savivaldybės tarybos narys.

Ar jis iš tiesų yra nesusiformavusi bei nebrandi asmenybė? Nėra pagrindo taikyti laidavimą“, – teigė prokuroras V.Alekna.

Kyšį pavadino kvailyste

Teismo posėdžiuose kyšininkavimu kaltinamas gydytojas A.Jasionis atrodė gerokai prislėgtas.

„Visiškai pripažįstu savo kaltę. Per 30 metų darbo nieko panašaus nėra buvę. Artėjant senatvei padariau nedovanotiną kvailystę.

Kai V.Lukšienei kalbėjau apie mokestį už dokumentų sutvarkymą, supratau, jog darbo metu nespėsiu padaryti, reikės ateiti po darbo. Viena kvailystė pagimdė kitą.

350 eurų prašiau už papildomą darbą. Norėjau jį padaryti greitai ir gerai. Negaliu savęs pateisinti. Nesuvokiau, ar tai kyšis, ar uždarbiavimas“, – posėdyje teisėją Valdą Petraitį ir prokurorą V.Alekną tikino A.Jasionis.

Jis atsiprašė dėl padaryto nusikaltimo, prašė atsižvelgti į prastą sveikatą ir leisti laiduoti žmonai, pažadėjo daugiau nenusikalsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.