Pneumatiniai ginklai – ne tokie jau nekalti

Pneumatinis pistoletas, tai ginklas, iš kurio paleidžiamos kulkos ar kitokio sviedinio kryptingas judėjimas atsiranda dėl suspausto oro ar kitų dujų jėgos. Tokius ginklus ir jų šaudmenis be leidimų gali įsigyti ir turėti asmenys nuo 18 metų, jais prekiaujančiai įmonei pateikę asmens dokumentus.

Pneumatiniai ginklai – iš pažiūros nekalti, bet pridarantys daug žalos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Pneumatiniai ginklai – iš pažiūros nekalti, bet pridarantys daug žalos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2019, 2:03 PM

Pneumatinis pistoletas, tai ginklas, iš kurio paleidžiamos kulkos ar kitokio sviedinio kryptingas judėjimas atsiranda dėl suspausto oro ar kitų dujų jėgos. Tokius ginklus ir jų šaudmenis be leidimų gali įsigyti ir turėti asmenys nuo 18 metų, jais prekiaujančiai įmonei pateikę asmens dokumentus.

Jokie asmens duomenys nėra registruojami, nėra tikrinama būsimo ginklo savininko kriminalinė praeitis, psichinė būklė bei priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų.

Ir nors oriniai ginklai traktuojami kaip nepavojingi, tačiau medikams ne kartą teko teikti pagalbą nuo jų nukentėjusiems asmenims. Štai balandžio 25 dieną medikų pagalbos prireikė 32-erių metų Joniškio rajono gyventojai. Medikai iš jos kojos ištraukė orinio šautuvo kulką.

Pradėję įvykio tyrimą, pareigūnai nustatė, kad nukentėjusioji buvo sužalota išgertuvių, vykusių Joniškio rajone, Žvelgaičiuose, prie vandens telkinio.

Gurkšnodami alų, du vyrai ir vieno jų draugė surengė sau atrakciją – vieno sugėrovų turimu pneumatiniu šautuvu šaudyti į pakabintą ant medžio šakos plastikinį butelį. Apsvaigusių nuo alkoholio asmenų pramoga baigėsi šūviu į moters koją. Ir nors nukentėjusioji iš pradžių teigė, kad susižalojo pati, vėliau paaiškėjo, kad ji nukentėjo nuo vieno sugėrovų paleistos kulkos.

Pramogautojams nustatytas vidutinis ir sunku girtumas: 38 metų vyrui – 2,94 prom., jo bendraamžiui – 2.17 prom. moteriai – 1,94 prom.

Žmonės leidimo pneumatiniam ginklui įsigyti nereikalingumą sutapatina su nebūtinumu laikytis ir elgesio su juo taisyklių, kurios pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą pneumatinio ginklo savininkui yra privalomos.

Įstatymas aiškiai reglamentuoja, kad pneumatinį ginklą nešiotis ar gabenti, juo labiau jį naudoti, apsvaigus nuo alkoholio, draudžiama. Už šio reikalavimo pažeidimą yra numatyta administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo dvidešimt iki trisdešimt eurų. Gali būti skiriamas ir ginklo konfiskavimas.

Žvelgaičiuose įstatymą pažeidė ne tik ginklo savininkas, bet ir kiti du kartu girtavę ir girti pneumatiniu ginklu šaudę asmenys. Kadangi buvo padarytas dar ir baudžiamasis nusižengimas – sužalotas žmogus, tai jų visų už neteisėtą disponavimą nešaunamuoju ginklu laukia baudžiamoji atsakomybė – bauda arba areštas.

Joniškio rajono policijos komisariato pareigūnai tiria ir dar vieno įvykio pasekmes, susijusias su pneumatinio ginklo naudojimo taisyklių pažeidimu.

Birželio 12-osios vakare į Šiaulių vaiko ir motinos kliniką iš Joniškio buvo atvežtas 16-metis, kuris, su draugais žaisdamas gatvėje, kojoje pajuto skausmą. Operacijos metu iš berniuko čiurnos buvo ištrauktas orinio šautuvo šratas.

Pirminė informaciją, kurią pateikė berniukas, pareigūnus privertė sunerimti – bėgantį gatve jį apšaudė automobiliu važiavę asmenys. Tačiau tyrimo metu paaiškėjo, kad vaiko niekas nepersekiojo.

Vienas jo draugų slapčia pasiėmė tėvų turėtą ir nesaugiai laikytą pneumatinį šautuvą ir nutarė juo pašaudyti. Į šaudymo žaidynes įsitraukė ir daugiau nuotykių ištroškusių nepilnamečių. Žaidimas baigėsi tuo, kad pneumatinio ginklo šratas vienam pataikė į koją. Išsigandę vaikai, bijojo prisipažinti, kad surengė pasišaudymo atrakciją ir griebėsi melo, tačiau netrukus tiesa vis dėlto paaiškėjo.

Dėl neteisėto disponavimo nešaunamuoju ginklu pradėtas ikiteisminis tyrimas. O pneumatinio ginklo savininko laukia administracinė atsakomybė, nes Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas pneumatinio ginklo savininką įpareigoja užtikrinti saugų ginklo ir šaudmenų laikymą, kad kiti asmenys juo negalėtų pasinaudoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.