Vieši skundai veja vienas kitą: ar Vilniaus policija kariauja su stotyje įsikūrusiais barais?

Vilniaus policijos veiksmai stoties rajone jau tampa panašūs į atvirą karą su čia įsikūrusiais barais. Anksčiau ne kartą buvo skelbta apie pareigūnų reidus į Vilniaus geležinkelio stotyje įsikūrusį barą „Peronas“. Šią savaitę nuskambėjo naujos istorijos. Ir ne tik su „Peronu“. Policijos veiksmais skųstis pradėjo ir „Platformos“ savininkai.

Pareigūnas sulaikytiems baro „Peronas“ vadovams: „Nežinau, kodėl jus čia atvežė“.<br> lrytas.lt koliažas.
Pareigūnas sulaikytiems baro „Peronas“ vadovams: „Nežinau, kodėl jus čia atvežė“.<br> lrytas.lt koliažas.
Pareigūnas sulaikytiems baro „Peronas“ vadovams: „Nežinau, kodėl jus čia atvežė“.<br>R. Prankos nuotr.
Pareigūnas sulaikytiems baro „Peronas“ vadovams: „Nežinau, kodėl jus čia atvežė“.<br>R. Prankos nuotr.
Pareigūnas sulaikytiems baro „Peronas“ vadovams: „Nežinau, kodėl jus čia atvežė“.<br>Facebook/Platforma nuotr.
Pareigūnas sulaikytiems baro „Peronas“ vadovams: „Nežinau, kodėl jus čia atvežė“.<br>Facebook/Platforma nuotr.
 Stoties rajone įsikūrusių barų savininkai skundžiasi Vilniaus policijos veiksmais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Stoties rajone įsikūrusių barų savininkai skundžiasi Vilniaus policijos veiksmais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Stoties rajone įsikūrusių barų savininkai skundžiasi Vilniaus policijos veiksmais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Stoties rajone įsikūrusių barų savininkai skundžiasi Vilniaus policijos veiksmais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-07-03 20:39

Praėjusį penktadienį pareigūnų dėmesio sulaukė renginys, surengtas vadinamojamame alternatyvios kultūros centre „Platforma“. Iš karto po to vėl prabilo baro „Peronas“ savinininkai. Aiškėja, kad dar gegužės pabaigoje įpusėjus vakarėliui policininkai be aiškios priežasties į komisariatą išsivežė baro vadovą ir didžėjų, iki galo nė nepaaiškinę situacijos, kuo abu nusikalto.

Stoties rajone įsikūrusio baro „Peronas“ vadovas, antradienį savo Facebook socialinėje paskyroje pasidalino istorija, kurioje pasakojo, kad vieno bare vykusio koncerto metu, pas juos nutarė pasisvečiuoti policija.

Pirmą kartą atvykę pareigūnai įspėjo dėl garsios muzikos. Antrą kartą atvykę jie išrašė 80-ties eurų baudą dėl to paties, todėl baro duris ir langus buvo nutarta uždaryti. Vis dėlto policijai to neužteko.

Neilgai trukus, pareigūnai atvyko trečią kartą, su trečiu skundu dėl triukšmo.

Policijos komisariate pralaikė 3 val.

Kaip pasakoja baro „Peronas“ vadovas Raimondas Pranka, vienas iš pareigūnų pagrasino, kad už nurodymų nesilaikymą, vadovas ir didžėjus bus išvežti į komisariatą.

R.Prankai pradėjus aiškintis situaciją ir klausiant, kokiu pagrindu pareigūnas nori imtis tokių veiksmų (mat langai ir durys jau buvo užverti), policininkas atkreipė dėmesį į tai, kad kad žmonės ir toliau vaikšto pro duris ir jas darinėja.

„Matai, durys atidarytos“, - sakė policininkas.

Vadovui dar kartą paklausus, kokiu pagrindu juos nori išvežti į komisariatą, pareigūnas iškvietė pastiprinimą. Bandydamas išvengti didelių konfliktų bare, R.Pranka su didžėjumi sutiko vykti į komisariatą.

Sėdėdami už grotų vyrai išgirdo, kaip pareigūnai tarpusavy kalbėdamiesi prasitarė, kad juos į komisariatą atvežęs pareigūnas turi nuobaudų ir jie sulaikyti veltui. Vėliau sulaukė ir kito policijos darbuotojo komentaro: „nežinau, kodėl jus čia atvežė“.

Nepaisant to, vyrai policijos komisariate buvo pralaikyti tris valandas.

Policijoje atsidūrė ir gretimo baro savininkai

Policija į barą „Peronas“ užsuka ne pirmą kartą. Prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose net buvo paviešinti vaizdai apie iki dantų ginkluotų pareigūnų reidą į šį barą. Tačiau visai šalia esančio baro durų pareigūnai taip dažnai nevarsto.

Tą gegužės naktį viskas buvo kitaip. Kartu su jais į policijos komisariatą buvo atvežti ir gretimo baro vadovai.

R.Pranka policijos veiksmus įvardino kaip perteklinius ir neobjektyvius.

„Labai smarkiai esu įsitikinęs, kad policija net nebuvo pas tuos žmones, kurie juos kvietė, nepaklausė, ką jie ten girdi ir taip toliau. Nėra bendradarbiavimo ir suvokimo iš policijos. Niekas netikrina skundų pagrįstumo. Jie galbūt ir neprivalo to daryti, bet tuomet nėra objektyvumo. Gal skambinėjantis žmogus sėdi Palangoje ir skundžiasi iš principo. Be to, galime ir garsą pamatuoti“, – siūlė baro vadovas.

Skundų nerašo, nes bijo pareigūnų keršto

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja portalui lrytas.lt patvirtino, kad abu vyrai tą naktį buvo pristatyti į komisariatą.

„Gegužės 18 dieną buvo keturi iškvietimai minėtu adresu į barą „Peronas“. Pirmą kartą buvo įspėjimas, antrą kartą buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas už triukšmą, tačiau baro vadovybė nesiėmė jokių veiksmų, kad nebūtų pažeidžiama viešoji tvarka, netrikdoma žmonių ramybė bei poilsis“, – teigė policijos atstovė.

R.Pranka nesutinka su šiuo komentaru ir sako, jog padarė viską, ko buvo prašoma – darbuotojai uždarė langus ir duris, daugiau jokių reikalavimų nebuvo gauta.

„Už triukšmą kiekvieną vasarą baudų gaunam. Kaip tik prasiveria langai, taip žmonių padaugėja ir automatiškai skundai pasipila. Bet pasakojom draugams iš Berlyno. Ten yra naktinių klubų komisija, viskas labai išsivystę. Jie už galvų susiėmę, kad tokias nesąmones policija daro. Šitaip juk problemų niekas nesprendžia“, – nusivylęs kalbėjo vadovas.

Vis dėlto skundų rašyti R.Pranka nedrįsta – bijo pareigūnų keršto. Kartą policija jau buvo įsiveržusi į barą, darė reidą su automatais, neva ieškojo narkotikų. Tačiau pareigūnai įbėgę į barą apsuko ratą ir iš jo išbėgo.

„Ką sakys administracija ir viršininkai, yra viena, o ką daro tie, kurie važinėja, yra visai kitka“, – baiminosi dėl galimų pasekmių R.Pranka.

Vyras teigia iki šiol negavęs paaiškinimo, kodėl tąnakt policija buvo įsiveržusi į barą su automatais, o taip pat po sulaikymo negavęs jokio protokolo ar kito rašto, kuriame būtų paaiškinta, už ką tą naktį buvo sulaikytas.

„Rasime ir baltų, ir žalių miltelių“

Neteisėtais policijos veiksmais viešai skundžiasi ir kito stotyje įsikūrusio baro „Platforma“ savininkai. Portalui lrytas.lt susisiekus su renginio „Platforma“ organizatoriumi Dominyku Čečkausku, šis pareigūnus dar kartą apkaltino netinkamu elgesiu.

Nors renginys vyko ne itin patogioje vietoje (mat šalia yra gyvenamųjų namų), tačiau, organizatoriaus teigimu, du mėnesius nebuvo jokių nusiskundimų, visuomet buvo stengtasi komunikuoti su netoliese gyvenančiais žmonėmis.

„Visuomet iškyla problemų dėl garso. Mes norime parodyti atvirą poziciją ir kažkaip susitarti su kaimynais, o ne konfliktuoti su jais. Taigi, buvome padarę renginį, į kurį tiesiog sukvietėme kaimynus, kad jie galėtų išsakyti savo pastabas, dalykus, kurie jiems trukdo.

Dabar turime tokį planą, kurį po truputį įgyvendinsime: diskomforto mažinimas kaimynams. Pasikonsultavę su žmonėmis, kurie dirba su audio aparatūra, stengsimės naudoti daugiau mažesnių kolonėlių, o ne mažiau didesnių, tokiu būdu sumažindami garso sklidimą už teritorijos ribų ir panašiai“, – dalinosi idėjomis organizatorius.

Vis dėlto, atsiradus vienam kaimynui, kuris buvo itin nepatenkintas renginiu, pareigūnai pradėjo siūlyti renginio organizatoriams sumokėti pinigų ir taip susitarti. Renginio organizatoriams nepanorus mokėti, policininkai pradėjo grasinti, kad pradės daryti kratą ir garantavo, kad pas klientus ras „ir baltų, ir žalių miltelių“.

Galiausiai pareigūnams į renginį pakvietus pastiprinimą, organizatoriams teko nutraukti koncertą.

Policija informaciją dar tikslina

Policijos atstovė taip pat buvo susipažinusi su šia situacija:

„Dėl triukšmo šioje vietoje yra nuolat gaunama nemažai gyventojų skundų, o minėtą vakarą į policiją buvo kreiptasi tris kartus. Atsižvelgiant į visus skundus buvo pradėta administracinė teisena. Iš organizatorių buvo gauti nusiskundimai ir pareigūnų elgesiu. Atlikus visus būtinus veiksmus, apklausus patrulius, liudininkus, organizatorius, bus sprendžiama atsakomybė, dėl atsakomybės taikymo už viešosios tvarkos trikdymą.

Kas liečia pareigūnų veiksmus, tai atlikus pirminės informacijos patikrinimą, dėl įvykio „Platformoje“, susipažinus su policijos turimais vaizdo įrašais, kita surinkta medžiaga, kol kas nėra nustatyta, kad pareigūnų veiksmai būtų neteisėti. Imuniteto valdyba toliau atlieka informacijos patikslinimą, tai policija vėl kreipsis, prašydama pateikti visą vaizdo medžiagą, kurią turi baro savininkai, kad leistų objektyviau vertinti šį įvykį“, – komentavo J.Samorokovskaja.

„Iš mūsų pusės, pozicija yra toliau reikalauti, kad situacija būtų sprendžiama taip, kaip yra aprašyta įstatymuose, o ne subjektyvia žmogaus nuomone“, – tikino D.Čečkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.