Į gaują susibūrę buvę Šiaulių pareigūnai sulaukė atpildo už nešvarius darbelius

Policijos pareigūnai veikė kaip nusikalstamas susivienijimas. Tai pirmadienį konstatavo Panevėžio apygardos teismas, paskelbęs nuosprendį vadinamojoje Šiaulių policininkų gaujos byloje.

Šiaulių policininkų gaujos nariai ilgai trynė teisiamųjų suolą Panevėžyje.
Šiaulių policininkų gaujos nariai ilgai trynė teisiamųjų suolą Panevėžyje.
Ričardas Pocius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 8:40 AM

Dėl nusikalstamo susivienijino, pinigų ir narkotikų pasisavinimo per kratas bei kitų nusikaltimų buvęs kriminalistas kalės nuo 7 iki 16 metų. Griežčiausiai nubaustas Šiaulių policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) 4-ojo skyriaus vyresnysis tyrėjas Ričardas Pocius. Jis už grotų siunčiamas 16 metų.

Buvusiam ONTB 2-ojo skyriaus viršininkui Remigijui Zykui skirta 14 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o buvusiam 4-ojo skyriaus vadovui Tomui Ruchtinui – 15 metų nelaisvės.

Buvęs ONTB 2-ojo skyriaus vyresnysis tyrėjas Gediminas Ainas už grotų pasiųstas 13 metų ir 6 mėnesiams.

Buvusiam ONTB vyriausiajam tyrėjui Renatui Ivanovui skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Buvęs ONTB viršininkas Remigijus Dereškevičius nuteistas už piktnaudžiavimą ir neteisėtą narkotikų laikymą. Jam paskirta 9415 eurų bauda.

Taip pat nuteisti keturi nusikalstamame susivienijime nedalyvavę pareigūnai: Gediminui Motiejūnui ir Giedriui Vaitkui skirtos 11 metų laisvės atėmimo bausmės, Arminui Lipskiui – 9,3 tūkst. eurų bauda, Arvidui Budriui – 5,5 tūkst. eurų bauda.

Nutarė pavogti cigaretes

Gaujos susikūrimo pradžia galima laikyti 2009-ųjų rugpjūtį.

Nors ir iki tol pavieniai Šiaulių ONTB pareigūnai rinkdavo duokles iš narkotikų prekeivių ir kitų nusikalstamo pasaulio atstovų, jie tai darydavo tik epizodiškai.

Mintis, kad subūrus gaują galima nuveikti daug daugiau, kilo, kai ONTB 2-ojo skyriaus pareigūnai 2009 metų rugpjūčio 25 dieną Telšiuose dviejuose garažuose aptiko didžiulį kiekį kontrabandinių cigarečių.

Saugoti jų skyriaus viršininkas R.Zykas pasiuntė keturis pavaldinius.

Manoma, kad jam tuomet ir kilo mintis, kad dalį rastų cigarečių galima pasisavinti.

Situacija buvo palanki – kiek iš tiesų rasta rūkalų, žinojo tik R.Zyko pavaldiniai, o garažų savininkas iš viso neigė, kad rūkalai priklauso jam.

Rūkalus pardavė čigonui

Tad greitai buvo suregztas planas pavogti dalį cigarečių – skyriaus vyresnysis tyrėjas R.Pocius sutiko savo giminaičių sodyboje pasaugoti grobį, o paskui per pažįstamą čigoną jas parduoti.

Jau netrukus R.Zykas su tyrėju G.Aina sėdo į tarnybinį „Volkswagen Passat“, o R.Pocius – į nuosavą „Chevrolet Transporter“.

Vyrai prie garažų Telšiuose, kuriuos saugojo jų kolegos, atvyko jau po vidurnakčio.

Kol vieni pareigūnai į automobilius sukrovė apie 100 dėžių cigarečių, kiti stebėjo, kad niekas neprisiartintų ir nieko nepamatytų.

Po kelių dienų rūkalai buvo parduoti, o visi septyni juos nugvelbę pareigūnai gautus pinigus pasidalijo po lygiai – kiekvienam atiteko maždaug po 15 tūkstančių litų.

Įžūlų vagį net apdovanojo

Po šios operacijos net šuo nesulojo, kad dalį cigarečių pavogė policininkai.

Kitą rytą buvo oficialiai įforminta, jog garažuose aptikta apie 250 tūkstančių pakelių cigarečių, kurių vertė – daugiau kaip milijonas litų.

Ši byla greitai buvo perduota teismui, garažų savininkas pripažintas kaltu ir nuteistas 27 tūkstančių litų bauda.

Šį nusikaltimą tyrę, o vėliau ir dalį prekių pavogę R.Zyko vadovaujami pareigūnai buvo apdovanoti įvairiomis premijomis.

2010 metais R.Zykui konkurse „Geriausi kriminalinės policijos pareigūnai“ už šio ir kitų nusikaltimų atskleidimą buvo skirta antroji vieta.

Taikiklyje – ir prekeiviai

Po šios cigarečių vagystės policininkai jau veikė kaip vienas kumštis, o prie R.Zyko vadovaujamo 2-ojo skyriaus pareigūnų dar prisidėjo ir už kovą su narkotikais atsakingo 4-ojo skyriaus viršininkas T.Ruchtinas bei keli jo pavaldiniai.

Iš viso gaujoje buvo keliolika policijos pareigūnų, kurie kartu planuodavo nusikaltimus, skirstydavosi vaidmenimis, turėjo bendrą kasą.

Tačiau stambus grobis pasitaikydavo nedažnai, tad vyrai nutarė, kad norint gauti pinigų smulkioms išlaidoms reikėtų apmokestinti ir cigarečių prekeivius.

Pinigai – per valandą

Legaliai ir negaliai klausydamiesi gyventojų pokalbių telefonu, turėdami kitos tarnybinės informacijos pareigūnai sudarė sąrašą Šiaulių apskrities gyventojų, kurie perpardavinėja kontrabandines cigaretes.

Tokia buvo ir Kuršėnų gyventoja Vaida Astrauskienė.

Vieną 2011 metų pavasario rytą pas ją atvykę trys R.Zyko pavaldiniai parodė pažymėjimus ir pareiškė, kad namuose atliks kratą.

Moteris net neprašė pareigūnų parodyti kratos orderio ir įsileido juos į vidų. Atvykėliai greitai koridoriuje rado dvi dėžes cigarečių.

Apie radinį buvo pranešta skyriaus viršininkui R.Zykui, netrukus jis pats atvažiavo.

„Atvykęs viršininkas pasakė, kad būsiu sulaikyta. Jau susiruošiau keliauti į kamerą, rinkausi šiltus drabužius, kai vienas pareigūnų, atrodo, R.Pocius, man pasakė, kad už 4 tūkstančius litų ne tik būsiu paleista, bet ir nebus įformintas pažeidimas“, – pasakojo V.Astrauskienė.

Nudžiugusi moteris iškart sutiko susimokėti, tik pasakė, kad tokią sumą surinks po poros valandų.

„Duodame tau valandą“, – pasakė pareigūnas ir išėjo pasiėmęs rastas cigaretes.

Tyrėjas suplėšė protokolą

Lygiai po valandos V.Astrauskienei paskambino tas pats policininkas ir pareikalavo su pinigais atvykti prie degalinės, esančios šalia Kuršėnų.

„Įlipau į jų automobilį „Audi“, tačiau prieš paduodama pinigus dar pasidomėjau, kokios yra garantijos, kad pažeidimas nebus įformintas.

Tuomet policininkas mano akivaizdoje suplėšė surašytą protokolą ir dalį dokumentų atidavė man“, – sakė V.Astrauskienė.

Tą pačią dieną visi keturi operacijoje dalyvavę pareigūnai gautą kyšį pasidalijo – kiekvienas gavo po tūkstantį litų. Kiek vėliau jie pasidalijo ir pinigus, kuriuos gavo pardavę „konfiskuotas“ cigaretes.

Po to tokie reidai pas smulkius cigarečių prekeivius tapo kasdienybe. Pareigūnai ne tik pasiimdavo rastus rūkalus, bet ir už tai, kad nebūtų surašomas protokolas, reikalaudavo kyšio.

Tačiau policininkų gaujos nariams greitai nebeužteko vien atimti kontrabandines prekes ar sufabrikavus įrodymus reikalauti kyšio.

Reikėjo pinigų smulkioms išlaidoms, todėl jie iš žmonių, pas kuriuos darydavo kratas, pradėjo vogti pinigus ar net daiktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.