Susibūrusi policijos gauja turėjo skydą – prokurorus

Į gaują susibūrę ir neseniai nuteisti buvę Šiaulių policininkai ne tik darė įžūlius nusikaltimus, bet ir parankiniais buvo pavertę vietos prokurorus. „Lietuvos rytas“ turi šiuos faktus patvirtinančių įrodymų.

Panevėžio apygardos teismui nagrinėjant skandalingąją bylą buvę Šiaulių policininkai nebuvo panašūs į erelius.
Panevėžio apygardos teismui nagrinėjant skandalingąją bylą buvę Šiaulių policininkai nebuvo panašūs į erelius.
Panevėžio apygardos teismui nagrinėjant skandalingąją bylą buvę Šiaulių policininkai nebuvo panašūs į erelius.<br>V.Skujos nuotr.
Panevėžio apygardos teismui nagrinėjant skandalingąją bylą buvę Šiaulių policininkai nebuvo panašūs į erelius.<br>V.Skujos nuotr.
Šiaulių apygardos prokuratūros vadovo K.Šikšnio veikla – prieštaringa.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių apygardos prokuratūros vadovo K.Šikšnio veikla – prieštaringa.<br>G.Šiupario nuotr.
 Buvusį Šiaulių policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro skyriaus vadovą T.Ruchtiną pasiūlyta įkalinti 18 metų, o jam talkinę prokurorai nenukentėjo.
 Buvusį Šiaulių policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro skyriaus vadovą T.Ruchtiną pasiūlyta įkalinti 18 metų, o jam talkinę prokurorai nenukentėjo.
 Šiaulių apygardos prokuratūra ne tik nesutramdė siautėjančios policijos pareigūnų gaujos, bet ir jai tarnavo.<br> G.Šiupario nuotr.
 Šiaulių apygardos prokuratūra ne tik nesutramdė siautėjančios policijos pareigūnų gaujos, bet ir jai tarnavo.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 6:01 AM, atnaujinta Jul 31, 2019, 1:42 PM

Prieš pat gaujos sulaikymą buvo padarytas įrašas, kuriame prokurorai išsijuosę giria dabar jau nuteistus Šiaulių policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro (ONTB) operatyvininkus ir net skatina juos dėl gerų rodiklių rengti provokacijas, daryti kitus neteisėtus veiksmus.

Privalėję kontroliuoti buvusių policininkų darbą prokurorai sankcionuodavo nekaltų žmonių persekiojimą ir vykdė nusikaltėliais tapusių Šiaulių ONTB pareigūnų prašymus, už kuriuos buvo sumokėti didžiuliai kyšiai.

„Lietuvos ryto“ turimame įraše prokurorai gyrėsi net neskaitę pasirašantys policininkų pateiktus prašymus sekti žmones ir pažadėjo tai daryti ateityje.

Tai buvo kalbama 2012 metų pabaigoje vykusiame oficialiame Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorų ir apskrities policijos operatyvininkų pasitarime, kuriame buvo aptartos Kriminalinės žvalgybos įstatymo taikymo problemos.

Policininkui – ditirambai

„O jūs, vaikai, taip darykit, kaip Tomukas daro“, – maždaug taip pasitarime kalbėjo Šiaulių apygardos prokurorai, vienas per kitą išsijuosę girdami tuometį Šiaulių ONTB skyriaus viršininką Tomą Ruchtiną.

Jį, kaip policijos gaujos narį, Panevėžio apygardos teismas neseniai nuteisė 15 metų laisvės atėmimu.

Šis pareigūnas buvo rodomas pavyzdžiu visiems kitiems, kaip reikia dirbti. „Kai Tomas su savo komanda iš Telšių policijos atvyko į Šiaulius, darbo rezultatai išaugo katastrofiškai į gerąją pusę.

Jeigu patys nesugebate, kreipkitės pagalbos į Tomą“, – kitų apskrities rajonų operatyvininkus mokė vienas Šiaulių apygardos prokuroras.

Prokurorai siūlė ne tik kreiptis pagalbos į T.Ruchtiną, bet ir juo visiškai pasitikėti: „Neturi būti jokių nepatogumų ir ambicijų. Pasinaudokite Tomo paslaugomis ir suteikite jam visą informaciją.“

Metodus aptarė Telšiuose

Prie pagyrų T.Ruchtinui choro tada prisidėjo ir dabartinis Šiaulių apygardos prokuratūros vadovas Kastytis Šikšnys, tuo metu vadovavęs šios prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriui. Jis teigė, kad su T.Ruchtinu darbo metodus aptarė dar tuomet, kai jis dirbo Telšių policijos komisariate.

„Negirdamas nei savęs, nei Tomo noriu pasakyti, kad mes su Tomu dar dirbdami Telšiuose aptarėme įvairius klausimus, teisinę reguliaciją, modelio ribas“, – sakė K.Šikšnys.

Šis prokuroras griežtai kritikavo atokių Šiaulių apskrities rajonų policijos pareigūnus teigdamas, esą jie nieko nedirba, nemato, kad daromi rimti nusikaltimai.

„Tačiau kai ten prisiliečia Tomo komanda, pasirodo, kad yra didelės problemos. O vietiniai nieko nemato“, – porino K.Šikšnys.

Pasitarime prokuroras viešai neįvardijo, kokius darbo metodus aptarė su T.Ruchtinu, tačiau operatyvininkams tvirtino, jog vienas jų galėtų būti provokacijų rengimas: „Viską lemia pasinaudojimas situacija.

Kiekvienas modelis yra provokacija. Be provokacijos modelio nepadarysi.“

Po šių žodžių pasigirdo T.Ruchtino ir kito nuteisto policijos komisaro Remigijaus Dereškevičiaus pritarimo balsai.

Žodžiai įraše liko

Tačiau tokio akivaizdaus ir viešo raginimo pažeisti įstatymą nesuprato kai kurie salėje buvę prokurorai ir siūlė šią atkarpą iš įrašo ištrinti.

Tačiau K.Šikšnys numojo ranka ir kalbėjo toliau: „Jeigu yra informacija, kad žmogus daro nusikaltimus ir mes prisijungsime prie jų – kokia problema, koks skirtumas, kaip mes prisijungsime.“

Dabartinis Šiaulių apygardos prokuratūros vadovas tada tvirtino, jog jam žinomi ir metodai, kai operatyvininkai surenka informaciją apie privatų žmogaus gyvenimą ir vėliau, pasinaudodami pikantiškomis detalėmis, jį šantažuoja, siekia palaužti.

„Mums aktualu, kad žmogus, darydamas nusikaltimą, negali tikėtis privatumo. Įtariamasis pats atsisako teisės į privatų gyvenimą“, – aiškino K.Šikšnys.

Pavadino butaforine norma

Prokuroras pasišaipė iš Kriminalinės žvalgybos įstatymo nuostatos, jog žmogus, prieš kurį neteisėtai panaudojami operatyviniai veiksmai, gali skųstis.

„Tai butaforinė teisė. Neįsivaizduoju, kaip ją galima įgyvendinti. Juk jeigu žmogus nežino, kad jo atžvilgiu buvo atliekami operatyviniai veiksmai, tai apie kokią teisę galima kalbėti.

Klausiama net per Seimą ar buvo koks tyrimas, tačiau mūsų kanonai neleidžia to nei patvirtinti, nei paneigti“, – kalbėjo K.Šikšnys.

Gali pasirašyti neskaitę

Vėliau pasitarime, kurio įrašą turi „Lietuvos rytas“, buvo plačiai diskutuojama apie operatyvinės informacijos rinkimą, panaudojimą ir sankcijas slaptam sekimui.

Prokurorai ragino operatyvininkus, norinčius gauti slapto sekimo leidimą, nepridaryti kvailų klaidų – teisingai surašyti datas, vardus ir kitus duomenis, kad vėliau tikrintojai iš Vilniaus neprikibtų.

„Mes galime visi – prokurorai ir teisėjai – pasirašyti jūsų pateiktus dokumentus neskaitę. Tačiau ruoškite juos atsakingai“, – priminė vienas prokuroras.

Čia pat pareigūnas pateikė pavyzdį, kaip operatyvininkai, pateikę raštą dėl sekimo, supainiojo datas.

Prašymą neskaitę pasirašė prokurorai ir vietiniai teisėjai, bet klaidą pastebėjo Vilniaus teismas.

„Vilniaus teismas prašo paaiškinti, kodėl jis suklydo.

Teisėjas pateiks kažkokį paaiškinimą, bet jis pagalvos apie kiekvieną iš mūsų, kad jis toliau negali pasitikėti mumis“, – aiškino prokuroras.

Teisėsaugininkas prašė operatyvininkų, kad jie tokiais lengvabūdiškais veiksmais nepakišinėtų nei prokurorų, nei teisėjų.

„Ar jūs norite, kad teisėjas ir prokuroras preciziškai skaitytų kiekvieną dokumentą?

Ir ką turėsite – dabar elementaraus pasiklausymo leidimą bėgiodami per visas tris instancijas susitvarkote per valandą, o tai turėsite laukti visą dieną“, – moralizavo prokuroras.

Pareigūnas teigė, kad dabar Vilniaus ir Kauno kolegos šiauliečiams pavydi, nes ten, norėdami gauti sankciją sekti, privalo laukti parą ir dar ilgiau.

Prezidentūros raštas

K.Šikšnys pasitarimo dalyvius taip pat informavo, kad Prezidentūra yra parengusi atskirą raštą dėl operatyvinės informacijos teisėjų atžvilgiu panaudojimo.

Prokuroras teigė, jog tai daroma siekiant pakelti teisėjų prestižą.

Plačiau šio rašto jis nekomentavo, tačiau apie tai bei kitus dalykus siūlė padiskutuoti mažesniame rate.

Pakilo karjeros laiptais

Praėjus kelioms savaitėms po šio susirinkimo policininkų gauja buvo sulaikyta. Apie tyrimą, kurį kontroliavo Generalinė prokuratūra, vietiniai prokurorai nieko nežinojo.

Nors buvo nustatyta, kad remdamiesi policijos pareigūnų pateikta išgalvota informacija prokurorai išduodavo sankcijas sekti žmones ir daryti kratas, nė vienas dėl to nebuvo patrauktas atsakomybėm.

Vieninteliam prokurorui Sandžiui Povilauskui buvo pateikti įtarimai. Tačiau baudžiamoji byla jo atžvilgiu pagal laidavimą buvo nutraukta.

Tuo metu tiesiogiai T.Ruchtiną ir jo komandą turėjęs kuruoti K.Šikšnys ne tik nebuvo nubaustas, bet dar ir pakilo karjeros laiptais – tapo Šiaulių apygardos prokuratūros vadovu.

Kyšiai – dešimtys tūkstančių eurų

Prokuroro K.Šikšnio pavardė ne kartą buvo minima tardymo izoliatoriuje, kur narkotikų kontrabanda įtariamą Kęstutį Purvinį 2012 metais aplankė tuometis ONTB skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas ir buvęs vyriausiasis tyrėjas Ričardas Pocius, kuris neseniai buvo nuteistas 16 metų laisvės atėmimu.

Pareigūnai pasisiūlė galintys už 40 tūkstančių litų (daugiau kaip 11,5 tūkst. eurų) pasiekti, kad teismas kaliniui skirtų švelnesnę bausmę – ne 12 metų laisvės atėmimo, kaip numato įstatymai, o 8. Jie teigė, kad su prokuroru K.Šikšniu jau viskas suderinta.

Įtariamajam šis pasiūlymas patiko ir jis per laisvėje buvusią žmoną pareigūnams perdavė pinigus.

Netrukus, kaip ir buvo sutarta, Šiaulių apygardos teisme sakydama baigiamąją kalbą K.Šikšnio pavaldinė prokurorė Violeta Bartuškienė paprašė teismo K.Purviniui skirti mažesnę bausmę, negu numato įstatymai, – 8 laisvės atėmimo metus.

Tačiau kaltinamasis buvo nuteistas 10 metų laisvės atėmimu.

Po šio sprendimo T.Ruchtinas nuėjo pas K.Šikšnį ir ėmė prašyti, kad jis apskųstų per griežtą teismo nuosprendį. Jau kitą dieną apeliacinis skundas buvo paruoštas.

K.Šikšnys skunde teigė, kad nuosprendis yra per griežtas, ir prašė, kad Apeliacinis teismas vietoj 10 metų kaltinamajam skirtų 8 metus.

Skunde prokuroras bandė suklaidinti teisėjų kolegiją teigdamas, kad K.Purvinis, nors ir pirko didelį narkotikų kiekį, jais neprekiavo. Šis faktas akivaizdžiai prieštaravo bylos medžiagai.

Apeliaciniame skunde K.Šikšnys pažėrė ir daugiau melagingos informacijos. Pavyzdžiui, įrodinėjo, jog K.Purvinis pareigūnams padėjo surasti paslėptus narkotikus ir atskleisti nusikaltimą. Iš tiesų narkotikų prekeivis ne tik neparodė, kur yra kvaišalai, bet ir neišdavė nė vieno savo bendrininko.

Iškart po to, kai skundas buvo atmestas, K.Purvinis pareikalavo iš policininkų, neištesėjusių pažado, grąžinti paduotą kyšį. Tačiau pareigūnai, nusprendę, kad dalį darbo padarė (bausmė buvo sumažinta dvejais metais), sugrąžino tik pusę pinigų – 20 tūkstančių litų. Šie pinigai K.Purvinio žmonai buvo paduoti Šiaulių policijos komisariato kieme.

Tuo pat metu, kai už pinigus buvo bandoma sušvelninti bausmę K.Purviniui, policininkai ėmėsi žygių už 60 tūkstančių eurų atlygį padėti kitam narkotikų prekeiviui Sigitui Kačinskui.

Šįkart veiksmus reikėjo derinti su K.Šikšnio pavaldiniu prokuroru Sandžiu Povilausku.

T.Ruchtinas ir tyrėjas Ričardas Pocius 2012 metų liepos mėnesį nuskrido į Olandijos sostinę, kur susitiko su įtariamuoju S.Kačinsku, kuriam buvo išduotas Europos arešto orderis. Susitikime buvo aptartos kyšio perdavimo detalės.

Grįžę į Lietuvą pareigūnai su bylą kontroliuojančiu prokuroru S.Povilausku ėmė tartis dėl sankcijų S.Kačinskui pakeitimų.

Prokuroras netrukus priėmė sprendimą S.Kačinskui panaikinti kardomąją priemonę – suėmimą. Vietoj jos buvo skirtas piniginis užstatas.

Kiek vėliau prie policijos komisariato pareigūnams per kelis kartus buvo perduota 30 tūkstančių eurų, o S.Kačinskas netrukdomas grįžo į tėvynę.

Buvę pareigūnai kalės ilgus metus

Į gaują susibūrusiems Šiaulių policijos pareigūnams Panevėžio apygardos teismas nuosprendį paskelbė liepos 8 dieną. Kaltinimai buvo pareikšti 14 policininkų ir dar 4 jiems talkinusiems asmenims. Teismas 4 buvusius pareigūnus išteisino, o kiti buvo nuteisti įvairiomis bausmėmis.

Penkis iš kaltinamųjų teismas pripažino ne tik kaltais, bet ir konstatavo, kad jie buvo įkūrę nusikalstamą susivienijimą, kurio nariai prekiavo narkotikais, prievartavo turtą, vogė, klastojo dokumentus, ėmė kyšius ir darė kitokius nusikaltimus.

Buvęs Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro Narkotikų kontrolės skyriaus viršininkas T.Ruchtinas nelaisvėje turės praleisti 15 metų.

Buvęs ONTB vyresnysis tyrėjas R.Pocius nuteistas 16 metų laisvės atėmimu, o dar vienas šio skyriaus vyresnysis tyrėjas G.Aina – 13 metų ir šešiems mėnesiams.

Kito ONTB skyriaus viršininkas R.Zykas nuteistas 14 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimu. Šio skyriaus tyrėjui R.Ivanovui skirta 7 metų įkalinimo bausmė.

Kiti policininkai nebuvo priskirti prie nusikalstamo susivienijimo dalyvių, tačiau ir jie nuteisti už įvairius nusikaltimus – prekybą ir disponavimą narkotikais, dokumentų klastojimą, piktnaudžiavimą tarnyba.

Bene švelniausia bausmė paskirta buvusiam ONT biuro viršininkui R.Daškevičiui – 9415 eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.