Lietuvą sukrėtęs išpuolis prieš 17-metę: per merginos apklausą išaiškėjo nauji kraupūs faktai

Lietuvą sukrėtusio išpuolio prieš 17-metę iš Jurbarko krašto istorijoje aiškėja nauji kraupūs faktai. Teisėsauga įtakingų vietos politikų sūnui artimiausiu metu planuoja pareikšti įtarimus ir dėl paauglės išprievartavimo.

Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt koliažas.
Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt koliažas.
Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Tiriant žiaurų išpuolį prieš nepilnametę išaiškėjo nauji kraupūs faktai.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-08-02 14:36, atnaujinta 2019-08-02 16:49

Taip pat portalą lrytas.lt pasiekė žinios, kad žiauriu nusikaltimu įtariamas mišrių kovos menų turnyrų prizininkas grasino ne tik aukai, bet ir kitiems vakarėlyje dalyvavusiems moksleiviams.

Šiomis dienomis papildomai pradėtas tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 3 dalį („Nepilnamečio seksualinis prievartavimas“) – jau ne dėl pasikėsinimo, o dėl įvykdyto nusikaltimo.

Tai lrytas.lt penktadienį patvirtino ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos prokurorė Edita Mikalainienė.

Portalo žiniomis, naujų įtarimų pateikimas 17-mečiui– tik laiko klausimas: pareigūnai tai apsisprendė padaryti, bet dėl kitų tyrimo veiksmų gali šiek tie užtrukti.

Paauglė buvo žiauriai sumušta. Sulaužytu žandikauliu ir žaizdomis nusėtu veidu ji rasta kraujo klane kaimo turizmo sodyboje, kurioje gegužės pabaigoje vyko vyresnių klasių moksleivių šventė.

„Mergina patyrė didžiulį stresą – jai iki šiol sapnuojasi košmarai. Sieksime, kad dėl patirtų dvasinių sukrėtimų jai būtų nustatytas sunkus sveikatos sutrikdymo laipsnis", - portalui sakė nukentėjusiosios ir jos šeimos advokatas Mindaugas Vasiliauskas.

Liks nesuimtas ir be apykojės?

Politikų sūnus po užpuolimo buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl pasikėsinimo išžaginti bendraamžę (BK 149 str.), bet per jos apklausą praėjusį penktadienį paaiškėjo naujos aplinkybės.

Todėl pareigūnai planuoja nedelsiant papildyti ir pasunkinti jam įtarimus, patraukti atsakomybėn dėl seksualinės prievartos.

Pasikėsinimas išžaginti ir seksualinis prievartavimas – skirtingi nusikalstamų veikų epizodai šioje byloje. Už juos gresia iki 10 metų nelaisvės, tačiau jei 17-mečio kaltė bus pripažinta, dėl savo amžiaus jis sulauks švelnesnės bausmės.

Nors politikų atžala į teisėsaugos akiratį pateko dėl sunkių nusikaltimų, jis nebus suimtas ir išaiškėjus naujiems faktams. Pagrindiniai motyvai – amžius, nevengimas kviečiant atvykti pas pareigūnus, kardomųjų priemonių sąlygų nepažeidinėjimas.

Šeima jaučia nerimą

17-metis į laisvę buvo išleistas praėjus jau dviem paroms nuo išpuolio prieš bendraamžę.

Tai sukėlė aukos ir jos artimųjų nerimą – šeima nepritarė prokuratūros sprendimui nesikreipti į teismą dėl vaikino suėmimo.

„Dukrai jis sakė, kad ją užmuš. Jaučiamės nesaugūs“, – po nusikaltimo pasakojo merginos tėvas.

Įtartini automobiliai tamsintais stiklais ir klevo lapais ant jų buvo pastebėti prie svarbių liudininkų – kartu šventėje dalyvavusių paauglės mokslo draugų – namų, mokyklos Jurbarko rajone.

Nepaisant kruopščių policijos pastangų, prašalaičių ir jų automobilių nustatyti nepavyko.

Iš pradžių teismas patenkino prokurorų prašymą dėl elektroninės apykojės, tačiau po dviejų mėnesių Tauragės teisėja Loreta Bajorinienė nusprendė šios intensyvios priežiūros priemonės nebetęsti – esą visi neatidėliotini tyrimo veiksmai jau atlikti.

Merginos advokatas M.Vasiliauskas šią nutartį penktadienį apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

Gali trukdyti procesui

„Tauragės teismas nepagrįstai nustatė, kad jau atlikti visi ikiteisminio tyrimo veiksmai. Susipažinę su medžiaga matome, kad dar reikia apklausti papildomus liudininkus.

Po mergaitės apklausos jam turėjo būti reiškiami įtarimai dėl sunkesnių nusikalstamų veikų.

Kad nebūtų poveikio pavojaus, reikėtų palikti intensyvios priežiūros priemonę – elektroninę apykoję.

Duomenys, dėl kurių buvo skirta ši kardomoji priemonė, iki šiol nepasikeitė – įtariamasis yra grasinęs ir mergaitei, ir liudininkams, aišku kad jis gali trukdyti procesui“, – apie skundo motyvus portalui pasakojo M.Vasiliauskas.

Ar prokuratūra skųs teismo nutartį dėl apykojės nuėmimo, bus paskelbta pirmadienį.

Grasino ir kitiems mokiniams

Pasak aukos, smurtautojas iškart po nusikaltimo liepė jai tylėti – priešingu atveju pagrasino susidoroti.

Gąsdinimus iš jo lūpų teigė tą pačią naktį išgirdę ir kartu vakarėlyje dalyvavę mokslo draugai.

17-metis jiems pasakė, jog jei išdrįs prabilti apie tai kas įvyko, turės bėdų.

Nepaisant prieš paauglį surinktų svarių įrodymų, savo kaltę jis atkakliai neigia.

Internete plito moksleivių pasakojimai apie įtariamojo pasigyrimus, jog tėvai neva jį „išsuks“ nuo bausmės. Savo kaltę jis neigė. Pasak mokinių, 17-metis koneveikė auką, vadino ją necenzūriniais žodžiais.

Dar vyksta reabilitacija

Dvasinį sukrėtimą išgyvenančios merginos reabilitacijos procesas dar nesibaigė.

Po dvigubo žandikaulio lūžio, operacijos ji ilgą laiką beveik nepajėgė kalbėti, todėl užtruko ir apklausos surengimas.

17-metei buvo ne tik sulaužytas žandikaulis, bet ir pažeista trachėja, ji patyrė kaklo traumą, įskilo Adomo obuolys, išmuštas vienas dantis – naujas dantis bus įdėtas maždaug po pusmečio sugijus kaului. Dar keli dantys pažeisti taip, kad juos prireikė specialiai sutvirtinti.

Ilgametis Kauno klinikų profesorius, Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas Ričardas Kubilius tvirtino per savo karjerą kito tokio žiauraus sumušimo nematęs.

Nepilnametės šeima yra nepasiturinti, sunkiai suduria galą su galu. Motina žuvo per avariją, kai duktė dar buvo maža. Po išpuolio politikų sūnaus narystė sporto klube buvo sustabdyta, o jo motina sustabdė narystę Darbo partijoje.

Prašys papildomos ekspertizės

Tačiau dvasinį sukrėtimą gali tekti gydyti gerokai ilgiau nei fizinius sužalojimus.

Merginai suteikiama intensyvi psichologinė pagalba, o jos artimieji ir advokatas sieks, kad dėl dvasinių išgyvenimų jai būtų pripažintas sunkus sveikatos sutrikdymas.

Prašoma surengti papildomą ekspertizę, kurios metu psichiatrai nuspręs dėl sutrikdymo laipsnio.

„Mergina iki šiol sapnuoja košmarus“, – pasakojo M.Vasiliauskas.

Rado sodybos teritorijoje

Vyresniųjų klasių moksleiviams iš įvairių Jurbarko krašto gimnazijų gegužės 26-osios naktį Tauragės rajono kaimo turizmo sodyboje švenčiant artėjančias mokslo metų pabaigtuves 17-metis pakvietė pasivaikščioti bendraamžę po sodybos teritoriją. Juodu nebuvo pažįstami, mokosi skirtingose mokyklose.

Vaikštinėjant po sodybą agresyviai nusiteikęs vaikinas, įtariama, ėmė priekabiauti prie moksleivės, daužyti ją kumščiais. Beveik visi smūgiai kliuvo į galvą.

„Dukra gynėsi ir šaukėsi pagalbos, bet draugai viduje neišgirdo. Jis pasakė, kad ją nužudys“, – prisiminė merginos tėvas. Pasigedę klasės draugės bendraamžiai išėjo jos ieškoti.

Netrukus jie pamatė auką, gulinčią ant žemės kraujo klane. Merginos veidas buvo neatpažįstamas, nusėtas žaizdų, kraujosruvų.

Vaizdas buvo kraupus. Verkė ne tik mergaitės. Ašarų negalėjo sulaikyti ir vaikinai“, – pasakojo Jurbarko rajono gimnazijos direktorė.

Paauglė buvo skubiai pristatyta į Kauno klinikas ir paguldyta į reanimaciją, o įtariamąjį išsivežė policija. Tačiau greitai jis buvo paleistas iš areštinės.

Smurtu įtariamas 17-metis buvo neblaivus. Aiškinamasi, ar jis nevartojo narkotikų.

Mergina patyrė žandikaulio lūžį, kurio gydymas – itin sudėtingas. Operacija truko 3 valandas. Nepilnametę kankino ir galvos svaigimas, silpnumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.