Žemaičio užsispyrimas nusikalsti stebina: nuosprendis veja nuosprendį

Plungiškio Ramūno Žukausko bausmė neatgrasė nuo kontrabandos – pernai švelniai nuteistas už akcizais apmokestintų prekių laikymą ir gabenimą 40-metis vyras vėl įkliuvo policijai tą dieną, kai nuosprendis įsiteisėjo. Dabar jis išklausė antrą nuosprendį.

 Žemaičio užsispyrimas nusikalsti stebina: nuosprendis veja nuosprendį.<br> lrytas.lt koliažas
 Žemaičio užsispyrimas nusikalsti stebina: nuosprendis veja nuosprendį.<br> lrytas.lt koliažas
Jau ne pirmą kartą įkliuvęs kontrabandininkas R.Žukauskas (dešinėje) kaltę verčia savo bendrininkui R.Jonkui.<br>G.Pilaičio nuotr.
Jau ne pirmą kartą įkliuvęs kontrabandininkas R.Žukauskas (dešinėje) kaltę verčia savo bendrininkui R.Jonkui.<br>G.Pilaičio nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 8:50 PM

Šateikių kaime (Plungės r.) su šeima įsikūręs R.Žukauskas šįkart teisiamųjų suolą trynė ne vienas. Šalia jo gūžėsi bendrininkas – Salantų miestelyje (Kretingos r.) gyvenantis 45 metų Rolandas Jonkus.

Pernai spalio 9-ąją R.Jonkus sulaikytas plente su įkalčiais.

Pareigūnai jo vairuojamame automobilyje „Chrysler Voyager“ aptiko 35 dėžes su kontrabanda – Baltarusijos banderolėmis paženklintomis cigaretėmis.

Netrukus antrankiai buvo uždėti ir R.Žukauskui. Plungiškis kitam asmeniui priklausančiu automobiliu „Rover 25“ važiavo iš paskos R.Jonkui – lydėjo jo gabenamą nelegalų krovinį.

Vertė kaltę bendrininkui

Vyrus stebėję pasienio kriminalinės žvalgybos pareigūnai žinojo, kad R.Žukauskas verčiasi tabako ir alkoholio kontrabanda. Tąkart plente sulaikytų cigarečių vertė siekė 56 tūkst. eurų.

Klaipėdos apygardos teisme susitikę R.Žukauskas ir R.Jonkus net nepasisveikino – tik piktai dėbčiojo vienas į kitą.

Nusikalstamos veiklos sumanytoju įvardytam R.Žukauskui nepavyko visos kaltės suversti bendrininkui. Pridėjus dar neatliktą bausmę už kontrabandą jam atseikėta metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Anksčiau teistas už vagystę, bet prieš ketverius metus skirtos piniginės baudos vis dar nesumokėjęs R.Jonkus atsipirko švelnesne bausme – jis pasiųstas į pataisos namus vieniems metams.

Lengvinamųjų aplinkybių neįžvelgusi teisėja Regina Bertašienė pažymėjo, kad abu kaltinamieji nuteisti neatgailauja, kartoja tas pačias klaidas.

Žadėjo sumokėti baudą

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad R.Žukauskas ir R.Jonkus buvo iš anksto susitarę verstis cigarečių kontrabanda. Kriminalistai slapta įrašinėjo jų pokalbius mobiliaisiais telefonais.

Plente nutvertam su įkalčiais R.Jonkui tiesiog nebuvo kur dingti – vyras teisme prisipažino padėjęs iš matymo pažįstamam R.Žukauskui gabenti jo parūpintas baltarusiškas cigaretes.

„Už tai, kad dėžes su rūkalais nugabensiu į sodybą, jis man žadėjo sumokėti 350 eurų. Žmona sunkiai serga, reikėjo pinigų – taip ir įsivėliau į kontrabandą“, – teisme pasakojo R.Jonkus.

Salantiškis prisiminė, kaip jį R.Žukauskas drąsino – sakė, kad nereikia nieko bijoti: jeigu plente staiga sulaikytų policija, jis sumokėsiąs baudą už nelegalių prekių gabenimą.

Konfiskavo automobilį

R.Žukauskas teisme pripažino kaltinimus, tačiau tuo pat metu neigė buvęs pagrindiniu kontrabandos sumanytoju – nelegalaus krovinio siuntėju ir gavėju.

„Tiktai nurodžiau kontaktus R.Jonkui – jis pats iš kažkokių prekeivių turguje už 5000 eurų įsigijo į cigarečių.

Sutikau padėti žmogui iš geros širdies“, – kalbėjo Imbarės seniūnijoje, netoli savo namų, policijos sulaikytas R.Žukauskas.

Jo kaltę visaip švelnino ir advokatas Marius Navickas, atkreipęs dėmesį, jog sulaikius R.Jonkų jo namuose per kratą buvo aptiktas dar vienas įkaltis – dėžė su nelegaliais rūkalais: „Kalčiausias yra tas, kuris sumoka už kontrabandą. R.Žukauskas tik padėjo gabenti cigaretes bėdų užkluptam vyrui, kuris taip mėgino bristi iš skurdo.“

Tačiau teismas nepatikėjo, kad baudos už ankstesnį nusikaltimą neįstengęs sumokėti R.Jonkus savo pinigais įsigijo 500 pakelių cigarečių ir gabeno jas į nurodytą vietą Plungės rajone.

R.Jonkus nelegalų krovinį vežė R.Žukausko automobiliu „Chrysler Voyager“, kuris, kaip nusikalstamos veiklos įrankis, teismo sprendimu buvo konfiskuotas.

„Rover 25“, kuriuo R.Žukauskas lydėjo cigaretes vežusį R.Jonkų, perduotas tikrajam savininkui. Šis automobilis anksčiau irgi priklausė R.Žukausko šeimai – žmona jį pardavė giminaičiams.

Išklausęs nuosprendį R.Jonkus ne juokais susijaudino – už cigarečių kontrabandą skirta reali laisvės atėmimo bausmė griauna vyro ir jo šeimos planus.

Salantiškis žada skųsti Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį: „Šito reikalo aš taip nepaliksiu. Buvau tik samdinys – vairavau R.Žukausko automobilį su jo įsigytomis cigaretėmis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.