Neįgalieji žinojo: be kyšio pas medikus geriau neiti

„Nemanau, kad tai – kyšis. Gydytojas darbą padarė, viską sutvarkė, gal pusvalandį dokumentus tikrino, į kompiuterį žiūrėjo“, – taip kalbėjo 100 eurų gydytojui davęs vyras, liudijantis kyšininkavimo byloje.

Į teisiamųjų suolą Klaipėdos apygardos teisme sėdę didelės kyšininkavimo bylos dalyviai buvo nekalbūs.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į teisiamųjų suolą Klaipėdos apygardos teisme sėdę didelės kyšininkavimo bylos dalyviai buvo nekalbūs.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2019, 3:36 PM

Klaipėdos apygardos teisme panašūs teiginiai skambėjo ne kartą.

Čia jau tris mėnesius nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kyšių ėmimu ir tarpininkavimu kaltinami buvę Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos teritorinio padalinio darbuotojai ir kyšius davę asmenys.

Manė, kad atsidėkoja

Aštuoni apklausti vyresnio amžiaus liudytojai – dėl neįgalumo nustatymo į tarnybą kreipęsi žmonės – tikino, kad medikai nieko neprašė. Duoti pakyšius jie nutarė patys.

„Mūsų karta taip įpratusi, taip visą laiką būdavo, kad be kyšio nieko negausi. Tai – tarsi atsidėkojimas“, – kalbėjo viena moteris, už 100 eurų kyšio davimą jau sumokėjusi 220 eurų baudą ir besidžiaugianti, kad išvengė baudžiamosios atsakomybės.

„Elgiausi kaip pilka masė. Visi taip sako: duosi – nereikės eilėse ilgai laukti, bus paprasčiau. Tai gydytojo kabinete padaviau dokumentus ir pakišau 200 eurų. Viskas vyko mano iniciatyva. Buvau nusiteikusi duoti ir daugiau“, – kalbėjo kita liudytoja.

Medikas nesišypsojo

Trečioji liudytoja prisipažino visą laiką svarsčiusi, kaip čia geriau tuos pinigus paduoti. Ilgai nesiryžo, tačiau vis dėlto voką padėjo ant stalo.

„Mačiau ant durų lipduką: geriausia padėka medikui – jūsų šypsena. Išeidama paklausiau daktaro, kaip dėl tos šypsenos. Bet jis nesišypsojo, atrodė piktas“, – pasakojo moteris.

Ketvirtoji liudytoja teturėjo pasiėmusi 50 eurų ir jautėsi nepatogiai, kad tokia suma – per menka padėka.

Didelių sveikatos problemų turinti moteris aiškino, kad padėkoti daktarui – normalu.

Kyšius imdavo kasdien

„Dauguma atsidėkoja pinigais. Negi pirksi kokį daiktą – gal jis nepatiks. Anksčiau girdėjau, kad jei neduosi, niekas į tave nežiūrės ir nesikalbės.

Nemaniau, kad to daryti negalima. 100 eurų numečiau ant stalo išeidama iš kabineto“, – kalbėjo dar viena liudytoja.

Tik 30 proc. darbingiems vyrams buvo pasiūlyti ir neįgaliųjų transporto priemonės pažymėjimai. Vienas paliko 50, kitas – 150 ar 200 eurų.

Aiškėja, kad šioje tarnyboje kyšiai buvo imami beveik kasdien.

Didžiausi nemalonumai laukia Dokumentų registravimo skyriaus vedėjos Reginos Intienės, neįgalumo lygį nustatinėjusių skyrių vedėjų Olgos Kulik ir Mindaugo Gylio.

Jiems gresia ne tik bausmė, bet ir turto areštas. Prokuratūros teigimu, yra duomenų, kad jų gautos pajamos ir užgyventas turtas ne visuomet sutampa.

Teisiamųjų suole – vienuolika asmenų

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai uostamiesčio tarnybą užgriuvo užpernai birželį.

Pateikus įtarimus prekyba poveikiu ir papirkimu įstaigoje neliko beveik pusės specialistų – jie iškart buvo nušalinti nuo darbo.

42 asmenys, kaltinti papirkimu, pripažinę savo kaltę nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą. Jie sumokėjo nuo 190 iki 760 eurų dydžio įmokas į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Du kaltę pripažinę žmonės išsisuko baudžiamuoju įsakymu. Jiems paskirtos 3800 ir 5320 eurų baudos. Dabar teisiamųjų suole sėdi 11 asmenų.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos teritoriniame padalinyje buvo priimami kyšiai už teisėtą ir neteisėtą ten dirbusių valstybės tarnautojų ir jiems prilygintų asmenų veikimą – už tai, kad žmonėms, tam tikrais atvejais nesant pagrindo, būtų nustatytas nedarbingumo lygis tam tikram laikotarpiui.

Kartais tas pagrindas buvo, bet žmonės norėjo viską sutvarkyti greičiau, be biurokratinių trukdžių, kad nereikėtų pateikti kai kurių dokumentų.

Byloje tiriamas trijų mėnesių laikotarpis. Bendra kyšių suma nemenka – keliolika tūkstančių eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.