2018 metais ES muitinės sulaikė padirbtų ir pavojingų prekių už 740 mln. eurų

Šiandien Europos Komisijos paskelbti nauji duomenys rodo, kad 2018 m. padaugėjo į ES importuojamų suklastotų prekių aptikimo atvejų. Ypač daug sulaikyta smulkiomis siuntomis per kurjerius ir paštu siunčiamų klastočių. Sulaikytų siuntų skaičius išaugo nuo 57 tūkst. 433 (2017 m.) iki 69 tūkst. 354 (2018 m.), nors bendras sulaikytų prekių kiekis, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo.

2018 metais ES muitinės sulaikė padirbtų ir pavojingų prekių už 740 mln. eurų.<br>Europos komisijos nuotr.
2018 metais ES muitinės sulaikė padirbtų ir pavojingų prekių už 740 mln. eurų.<br>Europos komisijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2019, 2:15 PM

2018 m. sulaikyta beveik 27 mln. intelektinės nuosavybės teises pažeidžiančių prekių. Jų mažmeninė vertė – beveik 740 mln. eurū.

Už ekonomikos ir finansų reikalus, mokesčius ir muitus atsakingas Komisijos narys Pierre'as Moscovici sakė:

Muitinės pareigūnai visoje ES sėkmingai aptinka ir konfiskuoja suklastotas prekes, kurios dažnai kelia pavojų vartotojams. Jų darbas dar pasunkėjo, nes į ES siunčiama gerokai daugiau internetu įsigytų mažų siuntų.

Pirmenybė teikiama ir veiksmingam intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimui tarptautinėje tiekimo grandinėje bei bendrosios rinkos vientisumo apsaugai. Turime dar intensyviau kovoti su klastojimu ir piratavimu.“

Pagrindinės sulaikytų prekių kategorijos – cigaretės, kurios sudarė 15 proc. viso sulaikytų prekių kiekio. Po to rikiuojasi žaislai (14 proc.), pakavimo medžiagos (9 proc.), etiketės, ženklai, lipdukai (9 proc.) ir drabužiai (8 proc.). Asmeniniam naudojimui namuose skirti produktai, pvz., kūno priežiūros gaminiai, vaistai, žaislai ir elektriniai buitiniai prietaisai sudarė beveik 37 proc. visų sulaikytų prekių.

Daugiausia prekių, kuriomis pažeidžiamos intelektinės nuosavybės teisės, tiekė Kinija. Daugiausia suklastotų alkoholinių gėrimų atvežta iš Šiaurės Makedonijos. Daugiausia suklastotų kitų gėrimų, kvepalų ir kosmetikos atvežta iš Turkijos.

ES muitinės sulaikė daug suklastotų laikrodžių, mobiliųjų telefonų ir jų priedų, rašalo ir dažų kasečių, kompaktinių plokštelių ir DVD, etikečių, ženklų ir lipdukų iš Honkongo (Kinija). Daugiausia suklastotos kompiuterinės įrangos atvežta iš Indijos, cigarečių – iš Kambodžos, pakavimo medžiagų – iš Bosnijos ir Hercegovinos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.