Šalčininkų r. drama nesibaigia: prarasti maži vaikai tėvo nesujaudino

Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota viduryje nakties Šalčininkų rajono daugiabučių kieme lakstanti nuoga, verkianti, nė dvejų metukų neturinti mergaitė, sukrėtė visą Šalčininkų rajono bendruomenę. Po įvykio vaiko teisių specialistai visus tris vaikus atidavė laikinam globėjui. Vis dėlto lrytas.lt žurnalistams pavyko susisiekti su įvykio liudininke ir gauti dar daugiau šios istorijos detalių.

Šalčininkų r. vaikų dramos tęsinys: globai atiduoti mažamečiai tėvo nesujaudino.<br>Lrytas.lt koliažas
Šalčininkų r. vaikų dramos tęsinys: globai atiduoti mažamečiai tėvo nesujaudino.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2019, 8:29 PM, atnaujinta Sep 26, 2019, 2:24 PM

Vaizdo įrašas apie žvarbią šeštadienio naktį kieme laksčiusią vien sauskelnėmis aprengtą mergytę žaibiškai paplito jau tos pačios dienos rytą. Įvykį užfiksavo naktį iš svečių ėjęs vyras, o stingdančius vaizdus internete išplatino moteris, kuri buvo pasipiktinusi policijos elgesiu, mat vieni palikti vaikai pareigūnų buvo grąžinti aplaidiems tėvams.

Naktį namo grįžinėjęs vyras iš pradžių teišgirdo klyksmus ir nė nesuprato, iš kur jie sklinda, tik vėliau pamatė tamsoje lankstantį ir graudžiai verkiantį mažą vaiką.

Pirmiausia vyras apsižvalgė manydamas, kad galbūt kažkur netoliese yra mažametės tėvai, tačiau jų nepamatęs priėjo prie vaiko. Neilgai trukus, šalia mažos mergytės prisistatė ir vyresnė mergaitė, jos sesuo, kuri pasakė, kad tuoj ateis mama, tačiau vyras jau buvo iškvietęs policiją.

Tėvai galimai šventė gimtadienį

„Kaip mama pasakojo, kad ji buvo pas kažkokią kaimynę, tai nebuvo ji pas jokią kaimynę. Kažkur šalia yra ežeras, tai ji buvo prie to ežero, nes atėjo iš tos pusės. Ir tik kai atvažiavo policija, tik tuomet atėjo motina“, – žurnalistams įvykį komentavo moteris.

Kalbos apie naktinį pasisedėjimą prie ežero nebuvo vien gandai – atsirado daugiau liudininkų, atsiuntusių paties vaikų tėvo „Facebook“ profilyje patalpintą vaizdo įrašą iš tos nakties, kuomet pareigūnai atvyko pagal pranešimą, teigusį, kad daugiabučių kieme bėgioja nuogas ir verkiantis vaikas.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip tėvai šventė savo draugo gimtadienį ir galimai vartojo alkoholį.

Į savo profilį įkėlęs filmuotą medžiagą vyras nenutuokė, kad jo vaikai klykdami laksto kieme, o pakeliui pas juos jau vyksta policija.

Atsipalaiduoti tėveliams nepavyko. Vos įkėlus vaizdo įrašą, po keleto minučių, prie namų, esančių Šalčininkų rajone, jau buvo atvykę policijos pareigūnai.

Šalčininkų rajono bendruomenė nėra didelė ir aplinkiniams yra žinoma, kad šeima yra stebima socialinių darbuotojų. Kuomet lrytas.lt žurnalistai buvo susisiekę su Šalčininkų rajono vaiko teisių skyriaus vyriausiąja specialiste Rita Pechovska, ši patikino, kad šeima prižiūrima jau nuo 2010 metų.

Liudininkė nerimauja dėl savo saugumo

„Aš jų asmeniškai nepažįstu, bet matosi, kad jie yra geriantys. Matosi ir iš jų išvaizdos, ir dažnai muštynės ten vyksta, nes man rašė ir sesuo, kad jie pastoviai mušasi, daužosi ir kiekvieną savaitgalį ten baliai vyksta. Policija ten dažnas svečias“, – toliau kalbėjo liudininkė.

Įvykį paviešinusi moteris nerimauja dėl savo saugumo, mat po incidento su ja susisiekė aplaidžių tėvų kaimynai, kaip įtariama, sugėrovai, kurie pradėjo grasinti dėl „išpūsto burbulo“.

„Ir kaimynė rašė man, koliojo visais žodiais. Gynė, kad nieko baisaus, kad iš musės dramblį išpūčiau, kad nieko tas vaikas nebuvo išsigandęs. Kad mama nubėgo 15 sekundžių kavos, nes jai nemiga“, – dalinosi ji.

Tėvas į vadybos posėdį neatvyko

Nors vaikų teisių vyriausioji specialistė pirmadienio rytą sakė, kad mobiliosios valdybos posėdis vyks antradienį, jis buvo surengtas jau pirmadienį po pietų.

Skubiame atvejo vadybos posėdyje dalyvavo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos vadovai, Socialinių paslaugų centro vadovė, Vaiko teisių apsaugos skyriaus Šalčininkuose specialistės, atvejo vadybininkė, socialinė darbuotoja, jau kurį laiką dirbanti su šeima, ir vaikų motina.

Tačiau, kaip portalą lrytas.lt žurnalistus informavo vaiko teisių viešųjų ryšių specialistė Aida Žemaitytė-Budnikienė, vaikų tėvas į posėdį kviečiamas buvo, tačiau neatvyko.

Dar viena Šalčininkų rajono gyventoja internete pasidalino pirmadienio rytą, apie 10 val., mačiusi vaikų tėvą perkantį alkoholinius gėrimus. Tuo tarpu, kiek anksčiau, iš šeimos buvo paimti jo paties vaikai.

Po atvejo vadybos posėdžio informacija apie šeimą perduota Valstybės vaiko teisių apsaugos mobiliajai komandai, kuri 14 dienų teiks pagalbą šeimai.

Planuojama, jog mobilioji komanda į šeimą vyks artimiausiomis dienomis, o tėvams sutikus – su jais dirbs psichologas, priklausomybių specialistas ir socialinis darbuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.