Buvusiam Šiaulių oro uosto vadovui R. Mikšiui – 60 tūkst. bauda už karininko papirkimą

Aukštas pareigas einančiam Karinių oro pajėgų karininkui 90 tūkst. eurų kyšį brukęs buvęs Šiaulių oro uosto direktorius 59-erių Romas Mikšys kalėjimo išvengė, bet turės gerokai patuštinti piniginę.

Buvusiam Šiaulių oro uosto vadovui R. Mikšiui – 60 tūkst. bauda už karininko papirkimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvusiam Šiaulių oro uosto vadovui R. Mikšiui – 60 tūkst. bauda už karininko papirkimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Latvijos bendrovei padėti bandęs šiaulietis R.Mikšys išgirdo nuosprendį.<br>R.Vitkaus nuotr.
Latvijos bendrovei padėti bandęs šiaulietis R.Mikšys išgirdo nuosprendį.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 10:13 AM, atnaujinta Oct 23, 2019, 11:32 AM

Šiaulių apygardos teismas R.Mikšį pripažino kaltu dėl bandymo papirkti ir šiuo metu vienai bendrovei vadovaujančiam vyrui skyrė 90 tūkst. eurų baudą.

Kadangi ši byla baigta baudžiamuoju įsakymu, teismas baudą sumažino trečdaliu – iki 60 tūkst. eurų.

Pasiūlė 90 tūkstančių eurų kyšį

Šiuo metu privačia veikla besiverčiantis R.Mikšys baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas pernai rudenį, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) gavo Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos informaciją apie bandymą papirkti aukštas pareigas einantį karininką.

Net 90 tūkst. eurų kyšis šiam karininkui buvo pasiūlytas už tai, kad vienai bendrovei būtų sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti tarptautinį Lietuvos kariuomenės viešąjį pirkimą dėl lėktuvų nuomos.

Buvo įtarta, kad R.Mikšys veikė Latvijos aviacijos bendrovės „Wings 4 Sky Group“ interesais.

Ši įmonė dar 2015 metais pateko į Latvijos saugumo tarnybų akiratį, tačiau Lietuvos kariuomenė 2016 metais pasirašė sutartį su „Wings 4 Sky Group“ dėl mokomųjų lėktuvų nuomos.

Pasiūlyto kyšio karininkas nepaėmė, o apie bandymą papirkti pranešė Antrojo operatyvinių tarnybų departamento pareigūnams. Šie informaciją perdavė STT.

Veikė savo iniciatyva?

R.Mikšys, pradėjus ikiteisminį tyrimą, buvo sulaikytas, jo darbovietėje ir namuose atliktos kratos.

Jau per pirmąją apklausą kaltu dėl bandymo papirkti prisipažinęs R.Mikšys areštinės išvengė – nusprendę, kad įtariamasis nebėgs, nesislapstys ir neklastos įrodymų, pareigūnai nusprendė, kad nėra pagrindo prašyti jį suimti.

Nors pats R.Mikšys tvirtino veikęs savo iniciatyva, o ne viešąjį konkursą laimėti siekusios Latvijos aviacijos bendrovės „Wings 4 Sky Group“ interesais, tyrėjai rinko duomenis ir apie šią įmonę.

Dėl tam tikrų duomenų surinkimo apie bendrovę „Wings 4 Sky Group“ tyrėjai kreipėsi į savo kolegas Latvijoje. Atsakingų šios įmonės darbuotojų apklausos buvo vykdomos jau Lietuvoje.

Kadangi apklaustieji bendrovės „Wings 4 Sky Group“ atstovai tvirtino neprašę R.Mikšio tarpininkauti dėl išskirtinių sąlygų suteikimo dalyvaujant viešame konkurse, o pats R.Mikšys taip pat tvirtino veikęs savo iniciatyva, duomenų patraukti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir šią Latvijos bendrovę nepakako.

Bylą baigė baudžiamuoju įsakymu

Ikiteisminį tyrimą kontroliavęs Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrejus Mirnyj ikiteisminį tyrimą nusprendė baudžiamuoju įsakymu.

Tokia proceso baigti įmanoma tik tuo atveju, jei įtariamasis pripažįsta kaltę ir sutinka, kad byla nebūtų perduota į teismą, o baigta baužiamuoju įsakymu.

Prokuroro pasirašytą bauždžiamąjį įsakymą turi patvirtinti teismas. Prokuroras, savo ruožtu, taip pat pasiūlo bausmę, kuri turėtų būti skirta įtariamajam. Pats įtariamasis gali prašyti teismo skirti jam švelnesnė už prokuroro pasiūlytą bausmę.

Baudžiamąjį įsakymą pasirašęs prokuroras A.Mirnyj pasiūlė skirti R.Mikšiui 90 tūkstančių eurų baudą (būtent tiek už išskirtinių sąlygų sudarymą viešame konkurse aukštas pareigas užimančiam karininkui siūlė R.Mikšys).

Teismo sprendimą galės apskųsti

Pats R.Mikšys nesutiko su prokuroro jam pasiūlyta bausme ir prašė teismo sumažinti baudos dydį.

Prokuroro pasirašytą baudžiamąjį įsakymą patvirtinusi Šiaulių apygardos teismo teisėja paskyrė R.Mikšiui prokuroro nurodytą baudą. Vienu trečdaliu ši bauda buvo sumažinta dėl to, kad procesas buvo baigtas baužiamuoju įsakymu.

Solidžią baudą už bandymą papirkti gavęs R.Mikšys dar gali apskųsti ją paskyrusio teismo sprendimą. Tokiu atveju baužiamasis įsakymas būtų panaikintas, o byla perduota teismui ir nagrinėjama viešai.

Neteko direktoriaus pareigų

R Mikšys Šiaulių oro uostui vadovavo nuo 2006 iki 2015 metų liepos, kuomet buvo atleistas iš pareigų.

Kaip tuomet teigė oro uostą valdančios Šiaulių savivaldybės atstovai, R. Mikšys buvo atleistas dėl prastų įmonės rezultatų.

Po atleidimo iš Šiaulių oro uosto direktoriaus pareigų į verslą pasukęs R.Mikšys oficialių atstovavimo santykių su Latvijos bendrove „Wings 4 Sky Group“ neturėjo.

Bendradarbiavimas su latviais baigėsi

Viešai skelbtą KAM konkursą laimėti siekusiai Latvijos bendrovei to padaryti nepavyko.

Kaip portalui lrytas.lt pranešė KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė, 2019 kovo mėnesį baigėsi trejų metų trukmės Karinių oro pajėgų sutartis su Latvijos aviacijos bendrove „Wings 4 Sky Group“ dėl trijų lėktuvų L-39 nuomos.

Konkurso dėl sutarties pratęsimo ar naujo konkurso nebuvo. Kitų sutarčių su Latvijos aviacijos bendrove „Wings 4 Sky Group“ nėra ir šiuo metu su šia įmone Lietuvos kariškiai nebendradarbiauja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.