Po A. Paleckio teismo – kirtis dar vienam „frontininkui“: namuose atlikta krata

Skandalingais pareiškimais pagarsėjusio sovietinės santvarkos šlovintojo, Socialistinio liaudies fronto pirmininko Giedriaus Grabausko namuose policija antradienį atliko kratą, tiriant baudžiamąją bylą dėl neapykantos skatinimo prieš partizanus.Toje pačioje byloje atliekamas tyrimas ir dėl šmeižimo.

  Socialistinio liaudies fronto pirmininkas G.Grabauskas vėl pateko į teisėsaugos akiratį.<br> lrytas.lt koliažas
  Socialistinio liaudies fronto pirmininkas G.Grabauskas vėl pateko į teisėsaugos akiratį.<br> lrytas.lt koliažas
 Socialistinio liaudies fronto pirmininkas G.Grabauskas (kairėje) vėl pateko į teisėsaugos akiratį.<br> Baltnews.lt nuotr.
 Socialistinio liaudies fronto pirmininkas G.Grabauskas (kairėje) vėl pateko į teisėsaugos akiratį.<br> Baltnews.lt nuotr.
  Socialistinio liaudies fronto pirmininkas G.Grabauskas vėl pateko į teisėsaugos akiratį.<br> lrytas.lt nuotr.
  Socialistinio liaudies fronto pirmininkas G.Grabauskas vėl pateko į teisėsaugos akiratį.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 7:31 PM, atnaujinta Oct 22, 2019, 9:11 PM

Tyrimo duomenimis, G.Grabauskas per Rusijos televiziją juodino Lietuvos partizanus, negailėdamas jiems užgaulių, menkinančių frazių.

Kaunietis SLF vadovas antradienio rytą atvyko į teismą buvusio „frontininkų“ vedlio Algirdo Paleckio, kuriam buvo pratęstas suėmimas kitoje byloje dėl šnipinėjimo.

Grįžęs iš teismo į namus G.Grabauskas išvydo kratą atliekančius pareigūnus, kuriuos įsileido jo žmona.

Policininkai išsivežė kompiuterį, kuriame gali būti svarių įkalčių. SLF vadovas parodymus duoti atsisakė, jam baudžiamojoje buvo pareikšti įtarimai.

Apie kratą ir G.Grabauskui pareikštus įtarimus naujienų portalui portalui lrytas.lt antradienį patvirtino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Julija Samorokovskaja. Tyrimą atlieka sostinės teisėsauga, o kratą vilniečių pavedimu atliko Kauno kolegos.

Laidoje liejosi purvas

Byla buvo iškelta po šokiruojančių G.Grabausko pasisakymų per Rusijos televizijos kanalo „Rossija 1“ žinių laidą „Vesti“ šių metų sausio 14 dieną.

Į teisėsaugą kreipėsi pasipiktinę Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis.

Rusijos režimo propagandistų sukurptame reportaže partizanų vadai buvo išvadinti nusikaltėliais ir taikių žmonių žudikais.

Per programą „Skype“ į laidą noriai įsijungė dabartinis „frontininkų“ vadas G.Grabauskas, pasistengęs nutapyti laisvės kovotojus nutapyti kuo juodesnėmis spalvomis – sovietmečio ir šiuolaikinės valstybinės Rusijos žiniasklaidos stiliumi partizanų lyderiai buvo paversti nusikaltėliais, mėginta juos susieti su naciais, apkaltinti plėšikavimu, nekaltų žmonių žudymu.

Įtariamas neapykantos skatinimu

Parlamentarai paprašė teisėsaugos, kad G,Grabausko pasisakymai, melaginga informacija apie partizanų pasipriešinimą, jų menkinimas, kurstoma neapykanta miško brolių atžvilgiu būtų įvertinti baudžiamosios teisės prasme.

Pareigūnai surinko pakankamai svarių įrodymų įtarimams pareikšti – pranešimas apie įtarimus G.Grabauskui įteiktas antradienį. Šiame dokumente teigiama: „Yra duomenų, leidžiančių įtarti, kad jis skatino nepykantą partizanams, kaip žmonių grupei“.

G.Grabauskui antradienį pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalį: „ Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų,

baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“.

SLF lyderis naujienų portalui lrytas.lt pareiškė savo kaltės nepripažįstantis, o byla neva yra politizuota.

G.Grabauskas liūdnai pagarsėjo sovietmečio garbinimu – pernai jis rašė straipsnius rusiškam portalui baltnews.lt apie Lietuvos kompartijos įkūrimo šimtmetį, sovietų valdžios metines mūsų valstybėje, pats dalyvavo šiuose renginiuose, su patosu pažymėdamas, kad tai šventiniai įvykiai.

„Šventės“ metu dalyviams G.Grabauskas perdavė vieno Sausio 13-osios perversmininkų Juozo Jermalavičiaus sveikinimą.

Bendraudamas su portalu lrytas.lt G.Grabauskas neslėpė simpatijų komunistinėms idėjoms, aiškino, jog jo tikslas – suvienyti Lietuvos kairiuosius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?